web
statistics

Plantaardige olie: veel giftiger dan je denkt

plantaardige olieEen van de grootste leugens verspreid onder consumenten is de verkondiging dat plantaardige olie gezond is. Koolzaadolie is hier een groot voorbeeld van. Toen transvet een aantal jaren geleden eenmaal bekend werd als een boosdoener, geloofden veel consumenten dat andere oliën wel goed voor ze zouden zijn.

De waarheid luidt echter dat de meeste plantaardige oliën ernstige schade aan de gezondheid kunnen toebrengen. Onderzoeken hebben uitgewezen dat de samenstelling van de vetzuren in deze oliën schadelijk zijn ((http://authoritynutrition.com/6-reasons-why-vegetable-oils-are-toxic/)). Mensen zijn nooit zoveel blootgesteld aan de hoeveelheid oliën die men vandaag de dag consumeert. Dit leidt tot het ontbreken van eten met echte voedingswaarden ((http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0753332202002536)).

Het is waar dat plantaardige olie van nature voorkomt in veel gezonde producten die we vandaag eten. Het probleem ontstaat echter wanneer we deze oliën in excessieve mate tot ons nemen. Omega-6 vetzuren komen bijvoorbeeld voor in zonnebloemolie, sojaolie en slaolie. Omega-6 vetzuren verstoren echter het lichaam. Onze inname ervan is de in laatste honderd jaar met duizend keer verhoogd en zeven procent van de ingenomen calorieën in Amerika bestaat uit deze oliën ((http://ajcn.nutrition.org/content/93/5/950.short)).

Dit klinkt niet erg gebalanceerd, natuurlijk en gezond. Het blijkt dat plantaardige oliën bomvol transvetten zitten. Veel consumenten denken onbewust dat plantaardige oliën gezonder zijn omdat ze minder transvetten bevatten dan andere oliën. Niets is echter minder waar. Plantaardige oliën bevatten vaak grote hoeveelheden transvetten, soms wel 4.2% ((http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1745-4522.1994.tb00244.x/abstract)). Dit betekent dat je niet alleen junkfood moet vermijden, maar ook plantaardige olie ((http://www.undergroundhealth.com/why-you-should-really-stay-away-from-canola-oil/)).

Plantaardige oliën verhogen het risico op hart- en vaatziekten. De voeding die je eet is van grote invloed op je kans op ziekten. Terwijl sommige voedingsmiddelen de kans op hart- en vaatziekten verminderen, is het vermijden van plantaardige oliën het beste dat je kunt doen om jezelf ertegen te beschermen. Bewijzen uit meerdere onderzoeken onderstrepen het gevaar van plantaardige oliën met betrekking tot hart- en vaatziekten.

Plantaardige oliën zorgen voor een disbalans tussen de vetzuren in het lichaam. Omega-3 en omega-6 zijn twee vetzuren die het lichaam zelf niet aanmaakt en moeten uit voeding worden gehaald. Hoewel het beide essentiële vetzuren zijn, moeten ze wel in de juiste verhouding tot elkaar staan om geen gezondheidsklachten te veroorzaken. Vroeger was de verhouding tussen omega-6 en omega-3 4:2 of 1:2. Tegenwoordig zijn er mensen met een verhouding van 16:1, wat te danken is aan de grote hoeveelheid aan plantaardige olie in ons voedsel. Dit zorgt voor een structurele verandering van de celmembranen en vetopslag in ons lichaam.

Ontstekingen zijn veelal een resultaat van het eten van plantaardige oliën. Zoals veel van de andere problemen die in verband staan met plantaardige olie, is het aantal toenemende chronische ontstekingen een direct resultaat van een hogere inname van omega-6 ((http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19022225)).

Om alle bovenstaande redenen zou plantaardige olie moeten verdwijnen uit je dieet. Ze zijn gevaarlijk en ze vernielen de natuurlijke balans in het lichaam. Gebruik in plaats hiervan kokosolie en olijfolie. Beide hebben talloze gezondheidsvoordelen. Kokosolie bevordert zelfs de gezondheid van de hersenen ((http://www.undergroundhealth.com/can-coconut-oil-cure-alzheimers/)). Verwijder plantaardige olie dus uit je dieet en leef gezonder! (Vertaling: Elaine Kense)

Opmerking van aHealthylife (door Juglen Zwaan)
Veel oliën worden bewerkt met chemicaliën die later door verhitting weer verwijderd worden. Plantaardige oliën zoals zonnebloem-, soja, mais en slaolie bevatten zeer veel omega-6 en kunnen maar beter onbewerkt en vers gegeten worden. Het beste is om deze vorm van olie niet te gebruiken, maar wel de natuurlijke producten waar deze vetzuren inzitten zoals noten en zaden. Kies altijd voor biologische oliën van de eerste koude persing. Koop ook alleen olie in donkere glazen flessen. Omdat olie erg gevoelig is voor oxidatie door zuurstof kun je maar beter kiezen voor kleine flesjes, zodat je altijd met een vers product te maken hebt.

Tips bij het kopen van olie

 • Kies voor kleine hoeveelheden
 • Neem alleen olie uit glas
 • Kies voor donkere flessen
 • Pak altijd de achterste fles uit het schap

Gebruik vloeibare oliën alleen koud en vaste vetten om te verhitten!

Hoeveel weet jij over gezondheid? Test je kennis over voeding in 30 vragen

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

44 gedachten over “Plantaardige olie: veel giftiger dan je denkt”

 1. dag Juglen, allereerst veel dank voor je waardevolle adviezen. Ook bovenstaande tekst is weer een eye opener. Reden om vanaf nu alleen nog olijfolie te gebruiken. Maar waar moeten we dan in frituren? Heb je daar een suggestie voor?

  • Eigenlijk kun je beter niet frituren, maar als ik het doe gebruik ik ontgeurde kokosolie. Ontgeurde is minder goed dan de extra vierge met geur, maar is wel goed te betalen.

   • Ik dacht dat iedere olie een rookpunt heeft en als je daar over gaat je transvetten maakt, rijstolie heeft een hoog rookpunt en kan je gebruiken om in te bakken.

  • Juglen heeft het al vaker geschreven: beter geen vloeibare olien gebruiken om te verhitten, neem beter voor 4e kokosolie van de Toko of AH.

   Overigens is ook olijfolie geen wondermiddel: Omega-9 zijn de meest voorkomende vetzuren die we tegenkomen, en zijn niet schaars in ons dieet. Deze worden ook niet als essentieel beschouwd, omdat ons lichaam zelf omega-9’s kan maken! Omega-9 vetzuren kunnen door het lichaam worden gebruikt als vervanger voor omega-3 of omega-6. Omega-9 vinden we terug in dierlijke vetten en plantaardige oliën, in het bijzonder olijfolie. Interessant is dat de olie die door onze huidklieren wordt gemaakt hetzelfde omega-9 vetzuur is dat in overvloed gevonden wordt in olijfolie: oliezuur. Wat velen niet realiseren is dat olijfolie ook verzadigd vetzuur bevay (palmitinezuur) en geen omega-6 of omega-3′en. De conclusie is dat je olijfolie niet hoeft te gebruiken voor de vetbestanddelen. Het probleem is dat in een typisch westers dieet we teveel omega-9 en 6 binnenkrijgen. De verhouding van omega-6 en omega-3′s moet ergens tussen de 2:1 en 4:1 liggen. Echter, bij de meeste mensen in Nederland ligt deze verhouding ergen tussen de 10:1 en 30:1. Niet echt in balans dus. Het oude gezegde: verschillende olien gebruiken gaat hier dus wel op. Mogelijk is dit ook de reden dat er in Frankrijk flessen olie worden verkocht met 4 soorten olie.
   Vaak horen we dat olijfolie onze gezondheid kan bevorderen, maar al dit onderzoek wijst naar de hoge hoeveelheid polyfenolen in plaats van de vetzuursamenstelling als antioxidant.

   Bron:

   http://www.optimalegezondheid.com/goede-vetten-en-slechte-vetten-deel-2-verschil-tussen-omega-3-6-en-9/

 2. Sinds wanneer zijn kokosvet en olijfolie NIET plantaardig? En hoe zit het dan met maisolie, rijstolie, sesamolie? Vergelijken met de inname van Amerikanen vind ik appels en peren vergelijken. Ik vind dit een beetje ‘voedselzandloper’-achtig.
  Gewoon gevarieerd eten, alles zoveel mogelijk zelf maken om de inname van allerlei onnatuurlijke verbindingen iof scheidingen te voorkomen, is, naar mijn mening, nog steeds gewoon het allerbeste.

  • Er worden bewerkte plantaardige vetten bedoeld., en dan met name de meervoudig onverzadigde omega-6 vetzuren. Kokosvet is verzadigd en safe om te verhitten. Olijfolie is koud het gezondst. Rijstolie en maisolie zijn zeer zwaar bewerkt en zou ik echt vermijden!

  • Kijk, dat wat Jacqueline schrijft had ik nou ook willen schrijven…Is olijfolie dan niet plantaardig?? en al het volgende wat ze schreef..

   Ik heb, als gevolg van veel gezondheidsproblemen (ziekte van Lyme) echt zo verschrikkelijk veel sites doorgespit, Van Warburg tot…Weston Price en zo alle kanten op. Op het gebied van voedsel, van therapiemogelijkheden van de Lyme af te komen. Het valt me meer en meer op dat men én naar elkaar verwijst…én vervolgens, vaak in dezelfde zin, elkaar volkomen tegenspreekt..Waar bij de een noten taboe zijn, is zijn grootste aanhanger ineens onverwacht een enorme fan van noten…wat bij de een basisch is, is bij de ander zuurvormend…

   Echte kenniszoekers zoeken continue de waarheid op. Het is heel gevaarlijk om (iedere waarheid, tenzij onomstotelijk keihard bewezen…en hoeveel onomstotelijk bewezen bleek later toch niet zo onomstotelijk te zijn??! of in het verleden al ‘vervuild’ door een van de vele ‘Diederikjes’) kennis voor waar aan te nemen, immers wat iemand als waar predikt en vervolgens door ieder die daar als een soort ‘believer’ achteraan loopt en het geschrevene steeds maar weer herhaalt, wat toevoegt, wat weghaalt… Tja, zo hou je de rommel op internet wel in stand!

   Ik ben ook geen fan van de huidige geneeskunde waar ook het nodige ernstig in mis is, maar langzamerhand, na 2 jaar zoeken, kom ik erachter dat in het alternatieve circuit ook genoeg geldzoekers en mensen met een enorme berg domme boter op hun hoofd rondlopen die veel schade aanrichten.
   MMS is zo’n mooi voorbeeld…Zwartezalf ellende…Bioresonantie…
   Maar wat mij dan opvalt is dat mensen (‘believers’) die je wijst op diverse, correct uitgevoerde dubbelblind onderzoeken en aantoonbare gevaren of reeds zeer schadelijke effecten daar gewoon niet van willen horen. Ze zijn doof voor argumenten…en Oh wat is het heerlijk een ‘Goeroe’ te zijn…en om erachter aan te lopen zonder hersenen…Ze ruilen de ene kerk in voor de andere..Hoezo is Nederland ontkerkt??

   Sites als deze vind ik goed totdat…
   We moeten strijden voor goed voedsel…Ik verwacht dus ook echt iedereen die deze site bezoekt en deze berichten leest (niet voor de lol) op de protest bijeenkomst tegen Monsanto 31 oktober om 14.00 voor de hoofdingang van de RAI!!!

   Goed voedsel wordt steeds schaarser en we worden bedrogen waar we bijstaan, we weten het…Gister werd dat maar weer eens heel pijnlijk duidelijk over de mensen in Italië…die Mozzarela komt wel in onze schappen te liggen….doodeng!

   Dus beste mensen, alsjeblieft blijf kritisch, ook op relatief goede sites als deze
   en gebruik je eigen hersens! Olijfolie is OOK plantaardig…

   • Kokosolie is heel gezond mits je de ECHT goede neemt en zeker niet van de Action, A.H. of de Toko, daar zit e.a.aan narigheid in en is zeker niet 100% plantaardig ook al staat dat er wel op (zoals er helaas zoveel onwaarheden vaak op verpakkingen staan)
    Als he voor puur en natuurlijk wilt gaan is de Kokos olie van de Witte Parel, en Royal Green Zeer aan te bevelen en van Royal Green ook de gekoopste, kijk voor meer goede informatie daarover maar eens op http://www.royal-green.eu

 3. Waarom raad je frituren af? In bijvoorbeeld de indiase keuken wordt dit wel toegepast. Als je helemaal geen geprepareerde producten eet, zoals ik doe, is koken met olie voor mij wel nodig, omdat ik anders wel erg slecht naar de wc zou gaan. Want we hebben ook vetten nodig? Je zou ook kunnen frituren in ghee. (maar of dat dan weer gezond is? )

  En pinda olie? Die komt in je verhaal niet naar voren?

 4. Hierop aansluitend: het cholesterolsprookje, gecreëerd door de farmaceutische industrie. Het cholesterol zelf is keihard nodig in je lichaam, en heeft wel degelijk een functie. Het wordt pas schadelijk, en dus ongezond, als het oxideert. Dus: veel antioxidanten innemen, bv. vit. C, min 2-3000 mg, en Q-10 100 mg. Mijn cholesterol was jaren te hoog,(ruim 7,5) heb dus ook jaren statines geslikt op advies van de huisarts, met alle bijwerkingen. Ben er mee gestopt. Mijn bloeddruk is nu 120-80, cholesterol 5, en alle bloedvaten zijn schoon (uitgebreid onderzoek in hartkliniek)

  • Pas op met teveel vitamine C in tabletvorm. kan nierstenen veroorzaken. 2-3000 mg is echt onnodig, zo niet schadelijk. Eet voldoende fruit; drie stuks per dag, dan krijg je voldoende vit. C binnen.

 5. Ik vind het een uitermate onzorgvuldig verhaal,

  lees: Het blijkt dat plantaardige oliën bomvol transvetten zitten.
  Dit is totale NONSENS!

  lees: Het probleem ontstaat echter wanneer we deze oliën in excessieve mate tot ons nemen.( ja dat geldt voor alles! natuurlijk )

  Plantaardige oliën zorgen voor een disbalans tussen de vetzuren in het lichaam ( ?? huh? )

  lees: Om alle bovenstaande redenen zou plantaardige olie moeten verdwijnen uit je dieet. Ze zijn gevaarlijk en ze vernielen de natuurlijke balans in het lichaam. Gebruik in plaats hiervan kokosolie en olijfolie. ( dat spreekt mekaar tegen!)

  een aanrader is het lezen van feiten over vetten van Mary Enig, en wikipedia

  • Sluit ik mij bij aan Beatrice!
   Ik vind de tekst ook onzorgvuldig en ongenuanceerd geschreven! De informatie is ook erg kort door de bocht.
   Onverzadigde vetzuren (dus plantaardige olie) zijn absoluut noodzakelijk voor een goede gezondheid. Een groot onderscheid is ook tussen biologisch en niet biologisch. Zoals het artikel geschreven is kan het voor veel verwarring zorgen.
   Is inderdaad een prima boek van Mary Enig!
   Mano Blezer, Orthomoleculair drogist en natuurgeneeskundig gezondheidsadviseur.

  • De onzorgvuldigheid valt wel mee. Bijna alle plantaardige olieen worden partieel gehard om de oxidatieve stabiliteit te verhogen. Alleen margarine fabrikanten doen dit sinds 20 jaar niet meer. Margarine is vrij van transvetzuren, maar een fles vloeibare slaolie waarschijnlijk niet. Olijfolie wordt nooit partieel gehard en bevat daarom nooit transvetzuren. In olijfolie behoort wel squaleen (zeer sterke anti-oxidant) te zitten, maar ik vermoed dat alle olijfolie die in Spanje wordt geproduceerd, zoals Bertolli, Carbonel, etc geen squaleen (zeer gewilde en kostbare stof).
   Bij het frituren komt de olie in contact met de zeer hete wand van de pan en deze hitte kan zeer ongewenste verbindingen maken. Verzadigde en mono-onverzadigde verbindingen hebben daar geen last van.
   Het lezen van Mary Enig is OKEE, maar de wikipeidia is onbetrouwbaar.

  • Nou….Je verwijst naar Wikipedia…..en laat dara nou juist de grootst mogelijke rommel opstaan..dus echt geen aanrader hoor, iedereen kan daar zijn ‘ei’ gewoon droppen…
   Verder ben ik het totaal met je eens…maar wie zegt dat Mary Enig het bij het rechte einde heeft?

 6. Goed stuk.
  Het is me nu helder over de balans tussen omega 6 en 3 vetzuur.
  Als de verhouding niet klopt, brengt dat dus alleen maar schade aan voor je lichaam.

  Ik ga hier meer over zoeken, thanks voor de tip!

  Trouwens.. Wat vind jezelf van archideolie?

 7. Jürgen, je antwoord dat t om bewerkte olieen gaat en vooral de omega-6 is wat ik wilde weten. Het eerste deel van de tekst was daar helemaal niet duidelijk over. En over het algemeen vind ik het geen goede tekst trouwens, veel te bangmakend en te onduidelijk om dat gevoel vervolgens weg te nemen.

 8. Mij is geadviseerd door de huisarts om geen olijfolie te gebruiken ivm cholesterol. Roomboter verhitten maakt stoffen vrij die je niet wilt, welke weet ik niet, dit werd geadviseerd door diëtiste ivm de cholesterol. Ik gebruik colza en dat is ook niet goed blijkt uit je bericht, Dat van de flessen wist ik al en biologisch ook. We gebruiken bio maisolie in het brood uit een fles. Hoe weet je nu dat kokosolie WEL goed is, dat van de koude olijf begrijp ik wel, en wat kan ik dan wel gebruiken, het lijkt wel of alles ineens niet goed meer is. ik denk dat ik maar niets geen vetten of oliën meer gebruik!

  • olijfolie is ook ontrokken uit de olijven en daardoor mis je de hulpstoffen. Dat is een keer gezegd door een natuurarts in gesprek met juglen zwaan. dat heb ik nog onthouden. Het beste is altijd de hele voeding. Maar ja je moet iets hebben om in te bakken. Dan zou ik geklaarde boter nemen of palmolie die hier niet wordt genoemd.
   palmolie is VERZADIGD.

   • Dat je de hulpstoffen, squaleen, polyfenolen en viamine E, mist is onjuist. Bij met de hand geplukte en koudgeperste olijven bevat deze olie een zeer hoog gehalte aan deze waardevolle producten.
    Echter veel goedkope extra vergine olijfolie wordt door Deolie in Spanje gemaakt en ik vermoed dat dan wel de squaleen eruit wordt gehaald. En dat is jammer.
    Overigens moeten mensen die statines gebruiken er rekening meehouden dat squaleen het cholesterol gehalte aanzienlijk verhoogd!

    • en dat squaleen eruit halen…dat is een extra handeling/proces en daardoor is het goedkoper???

     • Ja, want squaleen brengt veel geld op, omdat dames verzot zijn op handcremes van een zeer goede kwaliteit.

   • Kijk, jij bent een mooi slachtoffer van deze verhalen…en als er iets is wat je juist wel nodig hebt zijn het vetten….
    Artsen krijgen welgeteld 1 dag in totaal aan lesstof in 9 jaar studie over voeding dus die vragen is link…Vriend van mij is 60 en al eeuwen huisarts en gelooft nog steeds dat je maar 2 eieren per week mag eten…
    Dietisten…..neem zoveel dietisten als er zijn en zoveel meningen krijg je ook, maar net van wie ze eventueel de producten doorverkopen en provisie vangen of welk geloof ze willen aanhangen…
    De cholesterolleugen is inmiddels wel ontmaskerd…
    en roomboter is alleen maar goed al het van een rauwe rechtsdraaiende koe komt…

    Eet gewoon gematigd, beweeg voldoende en eet niets wat je niet als voedsel zou herkennen…(dus niet uit pakjes dingen klaarmaken)
    Probeer zo gezond mogelijk te bewegen en in balans te blijven, want als je uit balans bent geestelijk, kan je nog zo gezond eten dan helpt dat niet veel…
    Gewoon gezond verstand gebruiken.
    En gif? Dat krijg je toch wel binnen want wie bewijst jou dat die melk echt biologisch is en die broccoli ook??
    Verbouw zelf als je kan en neem een paar kipjes, desnoods met buren..

 9. Ik heb gelezen dat je ontgeurde kokosolie niet moet kopen. Voor deze kokosolie gebruiken ze rotte kokosnoten en omdat ze geur eruit gehaald is ruik je dat natuurlijk niet. Vraag je maar eens af waarom is de ontgeurde kokosolie goedkoper dan de gewone terwijl hier nog een extra proces doorlopen moet worden. Dan zou het dus eigenlijk duurder moeten zijn.

  • Biologische koudgeperste hennepolie is redelijk gezond te noemen. Wel snel na het openen opmaken!

 10. Hoi Juglin,
  Voor mij is het nog steeds erg onduidelijk, wat wel en wat niet. Ik bak in olijfolie samen met roomboter. Om gebak te maken gebruik ik alleen nog maar roomboter. Verder neem ik iedere dag twee capsules OmegaCombi omega 3-6-9.
  Van het merk Leef Vitaal. Kan ik dit blijven doen of zeg je…….
  Verder verheug ik me iedere zondagochtend op je mail en haal ik er altijd weer wat uit. Ik stuur hem regelmatig door. jammer dat we helemaal in het zuiden van het land wonen, een lezing bijwonen gaat niet lukken. Fijn weekend, Marlene

 11. Olijfolie gebruiken om in te bakken is alleen slecht als je het verhit boven de 180 gr. Wij gebruiken het samen met kokosolie.

 12. Beste Juglen,
  ik was redelijk in verwarring door je blog. Ik ben bezig met een opleiding natuurvoedingsadviseur en in de lesstof staat dat transvetzuren alleen bij verharding van de olien wordt gecreëerd bijvoorbeeld bij het maken van industriele margarine.
  Wat ik eigenlijk mis is de wetenschappelijke onderbouwing met bhv van analyses door een onafhankelijke instantie.Misschien kan dat de discussie en de onzekerheid mbt tot wat gezond is en wat niet beëindigen…

 13. Hoi allemaal,

  Het boek Brian Peskin staat hier haaks op: juist plantaardige oliën geven zuurstof op cel niveau. Juglen, hoe ik ook geniet van je zondag mail, hier valt nog wat aan te verbeteren!

  • Peskin heeft het ook een heel andere kwaliteit van omega-6 olie. Niet te vergelijking met wat er in de supermarkt ligt. Omega-6 is heel gezond, maar dan wel in de juiste verhouding met omega-6 en van goede (biologische, koude persing) kwaliteit.

 14. Ik gebruik al jaren lijnzaad-en tarwekiemolie(kleine donkere fles,in koelkast bewaren!) onverhit en voor zaken waar verhitting nodig is olijfolie en e.v.kokosolie.

  Ik denk dat jij uitgaat van wat in de supermarkt te krijgen is en het is inderdaad jammer dat de voorlichting over vetten niet goed is en dat je je er eerst in moet verdiepen en vervolgens naar de natuurwinkel gaan om betere producten te kopen…

  Het idee over goede voeding wisselt nogal eens;mijn grootmoeder kreeg zo´n 60 jaar geleden van een natuurarts het advies om zonnebloemolie te gebruiken(misschien was die toen wel beter)en tarwekiemen en vooral alle zout,kaas en vlees te vermijden..
  Ze voelde zich trouwens beter toen ze 70 was dan op 60 jarige leeftijd!

 15. Zonnebloem olie ? Stond toch overal hoog aangeschreven ? In ieder geval boordevol lecitine die de bloeddruk laat dalen.

 16. Vraagje: ik ben allergisch voor koemelk, olijf, alle noten, ook kokos gaat niet goed. En gebruik zodoende maar rijstolie. Maar wat zou ik nu ter vervanging hiervan moeten gebruiken? Ik weet het nu niet meer hoor… Alvast bedankt!

 17. Distel olie ?goed of slecht ? En soja olie. Mijn redenatie is; als soja sterk alkalisch is, is de soja olie dat ook toch ?Of zit ik er finaal naast?

 18. Wie zal het zeggen?

  Een diëtiste rade mij ten stelligste aan om koolzaadolie te gebruiken, zou super zijn? Bij PDS en andere darmklachten.

  Iemand ervaring hiermee?

  Vrgr

 19. Dit artikel laat ik mijn vader wel even lezen. Hij bakt al jaren visjes voor zichzelf en voor anderen in….. Sla olie. Sowieso een ranzig idee, heb het idee dat slaolie gewoon telkens een mix is van oliën die over zijn. En hij verhit het ook nog eens gigantisch. Over margarine “en al die bende” is volgens hem wagensmeer en niet te vreten. Roomboter is alles voor hem. Zo tegenstrijdig dan met die slaolie. Gelukkig houdt hij ook van visjes stoven, dus hij kan me nog steeds blij maken (en ik hem). Zo’n enorme eigenwijs ook. Hij weet dat dit alle visboeren doen, althans, vroeger volgens hem. En vroeger is heilig. Wish me luck

 20. Een mooi stuk Juglen. Omega-6 vetzuren zijn niet slecht, de disbalans tussen de inname van omega-6 vetzuren (linolzuur) en omega-3 vetzuren (alfalinoleenzuur) is niet goed.

  Binnen een typisch westers dieet waarin weinig vis (DHA, omega-3) wordt gegeten is het daarom verstandig de inname van plantaardige oliën (omega-6) te beperken zodat er een wat betere balans ontstaat. Wat een positief effect kan hebben op bijvoorbeeld ontstekingsgerelateerde aandoeningen.

 21. Hoop verwarring dus.
  Ik ben geen Goeroe maar wil iedereen wel vertellen dat er niet 1 soort olie is die door verhitting beter voor je wordt. Ontgeurde kokosolie wordt ook verhit. Dit om te ontgeuren. Overigens is het wel heerlijk om een eetlepel in je badwater te gooien voor een heel zacht huidje.
  Niet ontgeurde kokosolie is goed voor je, net zoals lijnzaadolie en hennepolie.
  Maar alles met mate. En dan maar niet, of heel weinig, bakken en frituren. Veel rauw eten.
  Bij alles wat je verhit gaan er veel voedingsstoffen verloren.
  Ben zelf een veggie en kweek erg veel zelf. Brood bakken is leuk werk en je weet wat er in gaat.
  Ik zag iemand voorbij komen met een koemelk-allergie, probeer eens geitenmelk. Ik heb er vroeger veel mensen, vooral kleine kinderen, mee geholpen. Last met de stoelgang? Neem iedere dag 1 of 2 eetlepels gebroken lijnzaad door je havermoutpap, yoghurt of wat je ‘s morgens maar eet. Door je smoothy kan ook.
  Lijnzaadolie niet gebruiken bij prostaatkanker.
  Verder zou je voor heel veel kwalen eens kunnen kijken op http://www.stichtingmediwiet. CBD olie is verschrikkelijk goed voor je weerstand. THC olie is een iets ander verhaal maar zeker de moeite waard om daar iets over te lezen.
  Helaas, hoe gezond we ook eten, we krijgen toch ongewild een hoop troep binnen van bestrijdingsmiddelen die in het grondwater terecht komen en wat te denken van alle rotzooi die uit vliegtuigen komt en weer in onze groentetuintjes terecht komt. Zo kan je nog wel een poosje doorgaan.
  Monsanto en Bayer? Die moeten als eerste in de ban. Mensen die voor deze bedrijven werken zouden zich moeten schamen.
  Met deze mail zal ik me ook wel weer veel woede op de hals halen maar dat ben ik al gewend. Maak ik me niet meer druk om. Is slecht voor mijn gezondheid!!
  Als laatste advies; ‘Lees eens ‘Wat u niet mag weten ver uw gezondheid’ van Gabor Lenkei!’
  Groene groetjes

Reacties zijn gesloten.