In Voeding

Pure Chocolade GezondVeel mensen voelen zich schuldig na het eten van een stukje chocolade. Als je kiest voor chocolade die van goede kwaliteit is, kan chocolade erg gezond zijn en is het niet nodig om je schuldig te voelen. Hoe herken je goede chocolade?

Cacaobonen in zwarte chocolade zijn van plantaardige afkomst. In de plantenwereld geldt meestal dat hoe donkerder de kleur is, hoe meer antioxidanten het bevat. Antioxidanten gaan de schadelijke inwerking van zuurstof op onze cellen tegen en houden ons daarmee jong. De antioxidanten in planten noemen we flavonoïden.

In chocolade zitten meer dan 1200 actieve stoffen en één daarvan is theobromine. Theobromine is latijn voor “het brood van de goden”. Het werkt sterk in op je gevoel en verbetert de doorbloeding. Theobromine kan dodelijk zijn voor onze huisdieren, dus geef je kat of hond beslist geen chocolade.

Theobromine is niet het enige in chocolade dat zorgt voor een verbetering van de doorbloeding. Chocolade is namelijk ook rijk aan magnesium. Magnesium komen we in Nederland massaal tekort en dit wondermineraal zorgt voor ontspanning en vaatverwijding. Door de vaatverwijdende inwerking van magnesium kan chocolade de bloeddruk behoorlijk naar beneden brengen. Daarnaast heeft chocolade ook nog een LDL-cholesterolverlagende werking. De oudst geworden vrouw ter wereld die officieel geregistreerd is, Jeanne-Louise Calment uit Frankrijk, at tot aan haar dood 1 kilo chocolade per week. Zou dat de reden zijn dat ze 122 jaar oud is geworden?

Vaak wordt er gezegd dat chocolade vet is en ongezond. Dat klopt, maar dan hebben we het wel over de goedkope melkchocolade dat is bereid met slechte vetten en melkpoeder. Deze goedkope repen zijn echt een aanjager van puistjes. Goede chocolade repen met 70% of meer cacao, bevatten alleen gezonde vetzuren: 33% oliezuur, 33% stearinezuur en 33% palmitinezuur. Oliezuur is het hoofdbestanddeel van olijfolie en is een enkelvoudig onverzadigd vetzuur.

Donkere chocolade heeft een positieve invloed op de endorfines in de hersenen waardoor het krachtig tegen neerslachtige gevoelens werkt. Deze chocolade wordt ook altijd bittere chocolade genoemd omdat cacao licht bitter van smaak is.

Vrouwen zijn vaak dol op chocolade omdat het de chemische stofjes in de hersenen, neurotransmitters, tijdelijk aanvult. Onder invloed van de hormonale cyclus kan de hoeveelheid dopamine tijdelijk verlaagd zijn, iets dat chocolade kan corrigeren. Als je teveel chocolade in één keer eet, kun je te maken krijgen met een “rebound” effect: een terugslag waarbij je je slechter voelt wanneer de chocolade is uitgewerkt dan je je voor het nuttigen ervan voelde.

Kies altijd voor een chocoladereep waarbij het eerstgenoemde ingrediënt op de verpakking niet suiker is. Bij goedkope repen zal de reep voornamelijk uit suiker bestaan en deze kun je dan ook beter in de schappen laten liggen.

Er bestaat ook rauwe chocolade, meestal Raw Chocolate genoemd. Deze is niet verhit. Het nadeel is wel dat hier iets meer oxaalzuur in kan zitten, maar dat zit ook nog in enige mate in repen die van gebrande cacaobonen zijn gemaakt. Het beste is om niet teveel chocolade te eten, zodat je lichaam kan profiteren van de voordelen en tegelijk kan afrekenen met de nadelen van chocolade.

Tips voor het kiezen van goede chocolade

 • Kies voor biologische chocolade
 • Blijf weg bij de grootste commerciële merken waar geld regeert
 • Kies voor pure chocolade, minimaal 70%
 • Zorg dat het eerstgenoemde ingrediënt ‘cacaomassa’ is
 • Blijf weg bij melkchocolade
 • Kies voor een reep zonder toevoegingen van noten, karamel of andere aroma’s

Sinds kort ligt er van het merk Vivani een reep in de schappen van meer dan 92%. Wij hebben hem nog niet geproefd, jij wel?

Help anderen gezonder te worden:
Showing 29 comments
 • miauw
  Beantwoorden

  Vaatverwijderaar.. nou liever niet :P

 • Joep
  Beantwoorden

  Hoi Juglen,

  wat ik vaker mis bij artikelen over of voeding, en hoe het goed of slecht voor je kan zijn, zijn de hoeveelheden. Met hoevéél goede chocola bijv. zou je de voordelen al benutten. Een stukje van 5 gr?
  Het zou mooi zijn als we bij al dit soort artikelen ook de praktisch kant zouden lezen. Heb je daar wel eens over nagedacht?

  • Juglen Zwaan
   Beantwoorden

   Ik zou zeggen 20 – 25 gram per dag… Het is een prima tussendoortje of lekker bij de thee.

 • [email protected]
  Beantwoorden

  Dag Juglen,
  ik volg je sinds enige tijd met belangstelling op fb.
  Laatst las ik dat je suiker, ook rietsuiker e.d., moet vermijden.
  Maar ook in bio pure chocolade zit suiker. Weliswaar bio rietsuiker.
  Hoe sta je hier tegenover?
  Groet!

  • Juglen Zwaan
   Beantwoorden

   Ik eet zelf alleen 80%+ repen, daar zit nauwelijks nog suiker in. Ik raad hier wel 70%+ repen aan, omdat dit al een flinke verbetering is tov melkchocolade. Het is een kwestie van wennen, de smaak van zoet kun je afleren. Als je van melkchocolade komt is 70% wennen, maar na een tijdje kun je steeds meer ook de 80% waarderen. Nu zit ik op 85% en ga binnenkort de 92% van Vivani proberen…

  • Jose Schutte
   Beantwoorden

   Rietsuiker is niet veel beter dan gewone suiker. Het is van een natuurlijke kleurstof voorzien. Tijdje geleden was daarover een documentaire op tv. Wat worden we toch vaak bedrogen op dit gebied.

   • Alain
    Beantwoorden

    Ongeraffineerde rietsuiker (gedroogd plantensap) bevat nog wel veel mineralen waardoor het een stuk gezonder is. Geraffineerde suiker is altijd slecht. Er is trouwens ook chocolade met Stevia op de markt, nog beter.

 • Marianne
  Beantwoorden

  Als je het volgende week nog niet geprobeerd hebt neem ik een stukje voor je mee naar school hoor! ;-) Ik neem elke dag een stukje, soms twee, heerlijk!

 • Danja
  Beantwoorden

  Ik heb de 92% reep geprobeerd en hij is echt heerlijk! Extra voordeel, er zit geen rietsuiker in maar kokosbloesemsuiker. Echt genieten zonder schuldgevoel dus. :)

  • esther de ruiter
   Beantwoorden

   Hoi

   Kun je mij vertellen welk merk en waar je deze chocolade hebt gekocht ben heel benieuwd gr esther

 • Marry
  Beantwoorden

  Wij zijn al weer een aantal weken geleden overgestapt van de 85% reep van Vivani op de 92% reep van Vivani en wij vinden hem, net als Danja, verrukkelijk! Wij eten elke dag 2-3 plakjes en dat is ook het enige per dag wat we “snoepen”.
  Het is dus een echte aanrader als je van pure bittere chocolade houdt.

  • esther de ruiter
   Beantwoorden

   Hoi

   Wil graag weten waar ik dit kan kopen
   Bvd
   Gr esther

 • Barbara
  Beantwoorden

  Klinkt goed het hele chocola verhaal. Nu ben ik vooral een liefhebber van melkchocolade en lust alleen puur als er nootjes inzitten. Ik lees onderaan je artikel dat je chocolade met nootjes moet vermijden. Kan je mij vertellen waarom dat zo is, nootjes zijn ook gezond toch?

  • Juglen Zwaan
   Beantwoorden

   Op zich kan het best af en toe een pure reep met nootjes, maar meestal gaat het om melkchocolade of pure chocolade met minder dan 70% cacao. Nootjes bevatten ook erg veel omega-6, iets waar we vaak al een teveel aan hebben. Zelf vind ik chocolade met nootjes ook erg lekker en dat is geen probleem als je het af en toe eet, zolang het maar zo puur mogelijk is.

 • Marion
  Beantwoorden

  Sinds kort koop ik ook de 92% reep van Vivani. Het is weer even wennen omdat er nog minder suiker in zit dan in de 85% reep.
  Nu koop ik voor de “kinderen” de 85% repen en voor mezelf de 92%.
  Helaas betrap ik mezelf er toch vaak op dat ik “mijn” reep links laat liggen en naar die van hun grijp :-)
  Nu ik dit artikel gelezen heb wil ik toch serieus overgaan op de 92% reep in verband met de gezondheidsvoordelen.

 • Ellen
  Beantwoorden

  Ik zal de Vivani reep gaan proberen. Ik ben dol op chocolade. Ik voel de werking evident. En ‘ns een keer helemaal ‘fout’ eten, vind ik ook oké. Genieten van die heerlijke smaak. En ook om weer te voelen dat mijn lichaam prettiger reageert op ‘goed’ eten:).

 • Teirlinck Andre
  Beantwoorden

  Bij ons in België is er nu een lekkere chocolade te krijgen van DulciSana: 85% cacao gezoet met stevioglycosiden. Ook weer al veel gezonder dan die met geraffineerde suiker.

 • Marcel
  Beantwoorden

  Ik was vandaag in een Duitse supermarkt in Bocholt om wat pakjes Kerrygold Irish butter te kopen.
  Hier verkochten ze ook een chocolade reep van het merk Lindt excellence met 99% cacao. Ook meteen maar meegenomen :-)

 • Chris
  Beantwoorden

  Hallo,

  Over cacao wordt gezegd dat het een rijke bron van magnesium is. Er wordt ook over gezegd dat het vol zit met fytinezuur, wat de opname van magnesium zou remmen.

  Kun je dan nog wel spreken van een magnesiumbron, als het niet door het lichaam opgenomen kan worden?

  Groeten, Chris

 • Ina
  Beantwoorden

  Ik woon in Zeeuws-Vlaanderen met niet teveel winkels laat staan natuur winkels nu is mijn vraag waar ik die Vivani chocoladerepen kan kopen/bestellen?
  Groetjes Ina

 • Chocolade Shop
  Beantwoorden

  Er wordt de laatste jaren veel onderzoek uitgevoerd naar de effecten van chocolade. Zo is uit recent onderzoek gebleken dat personen die frequent chocolade eten een lager percentage lichaamsvet hebben dan mensen die geen chocolade eten. Nou raden wij het niet aan om je gelijk de hele dag vol te eten aan chocolade, maar duidelijk is wel dat chocolade niet de erge boosdoener is zoals jarenlang geschetst is.

 • simone
  Beantwoorden

  Weet iemand hoe (on)gezond de ouderwetse Droste cacao is?

  • Maroesja
   Beantwoorden

   Dat wil ik idd ook graag weten! Valt dat ook onder superfood of is daarvoor echt een uitstapje naar de natuurwinkel nodig??

 • jones
  Beantwoorden

  Oei, die van 99 procent vond ik wel heftig, smaakte nauwelijks nog naar chocolade.
  Is 85 procent nog wel lekker?

 • piet zwart
  Beantwoorden

  waar en in welek winkel kun je de vivani repen kopen en hoeveel is een gezond percentage ( stukjes reep)

  • Juglen Zwaan
   Beantwoorden

   Dat kan gewoon bij ekoplaza of in de natuurwinkel. Op vele andere locaties wordt het ook verkocht.

 • neeltje
  Beantwoorden

  Ik koop bijna altijd 85% chocola. Ik vind het lekker en ik heb niet de neiging om door te eten omdat het zo lekker is. Maar waar ik tegenaan loop is dat er om die repen aluminiumfolie zit. En het lijkt erop dat dat toch bij heel veel repen het geval is van varierende kwailiteit. Maakt dat de chocola slecht, of is alufolie om chocola niet zo erg?

  • Juglen Zwaan
   Beantwoorden

   Volgens mij is meestal de buitenkant van de folie aluminium, maar de binnenkant van papier. Er zijn ook fabrikanten die chocolade in cellofaan leveren. Als de chocolade gekoeld wordt bewaard is dit laatste redelijk safe (het risico is een stuk groter bij vloeistof). Nog beter is om zelf chocolade te maken van bv cacao, cacaoboter en een beetje kokosvet. Dan zit je 100% safe.

 • ada
  Beantwoorden

  Ik heb bij de coop ,een hele normale winkel dus chocolade van 99 procent cacao gekocht. Ik vind het absoluut niet lekker ,die van 85 procent is wel lekker.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken