Pure chocolade: gezond en een ware superfood

Pure Chocolade GezondVeel mensen voelen zich schuldig na het eten van een stukje chocolade. Als je kiest voor chocolade die van goede kwaliteit is, kan chocolade erg gezond zijn en is het niet nodig om je schuldig te voelen. Hoe herken je goede chocolade?

Cacaobonen in zwarte chocolade zijn van plantaardige afkomst. In de plantenwereld geldt meestal dat hoe donkerder de kleur is, hoe meer antioxidanten het bevat. Antioxidanten gaan de schadelijke inwerking van zuurstof op onze cellen tegen en houden ons daarmee jong. De antioxidanten in planten noemen we flavonoïden.

In chocolade zitten meer dan 1200 actieve stoffen en één daarvan is theobromine. Theobromine is latijn voor “het brood van de goden”. Het werkt sterk in op je gevoel en verbetert de doorbloeding. Theobromine kan dodelijk zijn voor onze huisdieren, dus geef je kat of hond beslist geen chocolade.

Theobromine is niet het enige in chocolade dat zorgt voor een verbetering van de doorbloeding. Chocolade is namelijk ook rijk aan magnesium. Magnesium komen we in Nederland massaal tekort en dit wondermineraal zorgt voor ontspanning en vaatverwijding. Door de vaatverwijdende inwerking van magnesium kan chocolade de bloeddruk behoorlijk naar beneden brengen. Daarnaast heeft chocolade ook nog een LDL-cholesterolverlagende werking. De oudst geworden vrouw ter wereld die officieel geregistreerd is, Jeanne-Louise Calment uit Frankrijk, at tot aan haar dood 1 kilo chocolade per week. Zou dat de reden zijn dat ze 122 jaar oud is geworden?

Vaak wordt er gezegd dat chocolade vet is en ongezond. Dat klopt, maar dan hebben we het wel over de goedkope melkchocolade dat is bereid met slechte vetten en melkpoeder. Deze goedkope repen zijn echt een aanjager van puistjes. Goede chocolade repen met 70% of meer cacao, bevatten alleen gezonde vetzuren: 33% oliezuur, 33% stearinezuur en 33% palmitinezuur. Oliezuur is het hoofdbestanddeel van olijfolie en is een enkelvoudig onverzadigd vetzuur.

Donkere chocolade heeft een positieve invloed op de endorfines in de hersenen waardoor het krachtig tegen neerslachtige gevoelens werkt. Deze chocolade wordt ook altijd bittere chocolade genoemd omdat cacao licht bitter van smaak is.

Vrouwen zijn vaak dol op chocolade omdat het de chemische stofjes in de hersenen, neurotransmitters, tijdelijk aanvult. Onder invloed van de hormonale cyclus kan de hoeveelheid dopamine tijdelijk verlaagd zijn, iets dat chocolade kan corrigeren. Als je teveel chocolade in één keer eet, kun je te maken krijgen met een “rebound” effect: een terugslag waarbij je je slechter voelt wanneer de chocolade is uitgewerkt dan je je voor het nuttigen ervan voelde.

Kies altijd voor een chocoladereep waarbij het eerstgenoemde ingrediënt op de verpakking niet suiker is. Bij goedkope repen zal de reep voornamelijk uit suiker bestaan en deze kun je dan ook beter in de schappen laten liggen.

Er bestaat ook rauwe chocolade, meestal Raw Chocolate genoemd. Deze is niet verhit. Het nadeel is wel dat hier iets meer oxaalzuur in kan zitten, maar dat zit ook nog in enige mate in repen die van gebrande cacaobonen zijn gemaakt. Het beste is om niet teveel chocolade te eten, zodat je lichaam kan profiteren van de voordelen en tegelijk kan afrekenen met de nadelen van chocolade.

Tips voor het kiezen van goede chocolade

  • Kies voor biologische chocolade
  • Blijf weg bij de grootste commerciële merken waar geld regeert
  • Kies voor pure chocolade, minimaal 70%
  • Zorg dat het eerstgenoemde ingrediënt ‘cacaomassa’ is
  • Blijf weg bij melkchocolade
  • Kies voor een reep zonder toevoegingen van noten, karamel of andere aroma’s

Sinds kort ligt er van het merk Vivani een reep in de schappen van meer dan 92%. Wij hebben hem nog niet geproefd, jij wel?

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.