In Recepten

Veel mensen denken dat chocolade ongezond is. Dit is in zekere zin waar, maar dat geldt niet voor alle chocolade. Het klopt wel dat de meeste verkrijgbare soorten niet bepaald iets doen voor onze gezondheid. De suiker, slechte vetten en melkpoeder die hieraan zijn toegevoegd vormen de boosdoeners.

Over de gezondheidsvoordelen van pure chocolade (72% en hoger) is daarentegen al aardig wat bekend. Overdrijf daar niet in, één stukje per dag is voldoende om hier van te profiteren. Hoe meer cacao er in de reep is verwerkt, hoe gezonder. We mogen er dus vanuit gaan dat hoe hoger het percentage, hoe gezonder de reep. Cacao heeft een flink gehalte aan antioxidanten en tal van mineralen. En in chocolade waar veel cacao in zit blijft weinig ruimte over voor suiker! Tegenwoordig vinden we zelfs, gewoon in de supermarkt, chocoladerepen van 99% cacao. Alhoewel dat voor velen wellicht een brug te ver is.

Hoe gezond cacao daadwerkelijk is heeft alles te maken met hoe deze in de chocoladereep is verwerkt. Vaak worden de cacaobonen sterk verhit waardoor de goede stoffen deels verloren gaan. Rauwe cacao heeft dit nadeel niet. Deze cacao wordt tijdens het malen niet verwarmd waardoor veel goede voedingsstoffen bewaard blijven. In verschillende winkels zijn al chocoladerepen te koop van rauwe cacao. Deze zijn wel behoorlijk aan de prijs. Zelf je (rauwe) chocoladereep maken is veel voordeliger. Daarnaast kun je spelen met ingrediënten en exemplaren maken die niet in de winkel verkrijgbaar zijn. De basis bestaat uit kokosolie en (rauwe) cacaopoeder. Hier kan je smaken aan toevoegen die jij lekker vindt. Denk aan gedroogd fruit, noten, kokos, specerijen, grof zeezout of peper.

Deze variant is gemaakt met moerbeien en gedroogde vijgen. Deze geven de reep een zoete smaak waardoor je minder zoetmiddel hoeft te gebruiken. De amandelen zorgen voor een bite. Maar pas op voor je er aan begint, want deze chocolade is niet te weerstaan!

Ingrediënten voor 1 flinke reep

  • 100 gram kokosolie (extra vierge)
  • 5 – 6 el rauwe cacao
  • 35 gram amandelen
  • 30 gram moerbeien
  • 3 gedroogde vijgen
  • 10 gram kokosbloesemsuiker (of een beetje stevia)
  • 1 tl vanille (essence of merg)
  • ½ tl cayennepeper

Overige benodigdheden:
Een plat bord of schaal ter grootte van een ijsbak

Bereidingswijze
Smelt de kokosolie in een pannetje op laag vuur. Snijd de vijgen fijn. De amandelen en moerbeien kan je heel laten of in kleine stukjes snijden wanneer je van fijne chocolade houdt. Voeg de cacaopoeder, vanille, kokosbloesemsuiker en cayennepeper bij de kokosolie en roer door elkaar. Proef en breng verder op smaak. Let er op dat de chocolade nog zoeter wordt door het gedroogde fruit. Voeg de overige ingrediënten toe aan de chocoladesaus en schenk uit over een schaal. Dek af en zet voor ongeveer twee uur in de vriezer. Haal de chocoladereep er vlak voor het serveren uit. Snijd de chocolade in brokken. Lekker als tussendoortje met een kop koffie of thee!

Variaties:

  • Wie van dunne chocolade houdt kiest een grotere bak of schaal. Spreid het chocolademengsel goed uit.
  • Je kan de kokosolie (deels) vervangen door cacaoboter. Cacaoboter heeft een hoger smeltpunt en kan handig zijn als je je reep op warme dagen mee wil nemen voor onderweg.
  • Dit recept is ook te maken met santen (‘creamed coconut’) en een scheutje kokosmelk. De chocolade krijgt dan een sterkere kokossmaak en wordt ook hard in de koelkast.
  • In plaats van moerbeien kan je ook voor rozijnen kiezen.
  • Naast amandelen kan je natuurlijk variëren met andere (gemengde) noten
  • Rauwe cacao heeft een zachtere smaak dan de gangbare. Kies je voor andere cacao gebruik dan een kleinere hoeveelheid in de chocolade.
Help anderen gezonder te worden:
Showing 8 comments
  • Sara
    Beantwoorden

    Mijn darmen kunnen niet tegen kokosolie, wat kan ik als vervangend middel gebruiken?
    Groetjes Sara

    • Juglen Zwaan
      Beantwoorden

      cacaoboter is dan een goede optie!

  • Pauline
    Beantwoorden

    Voor ik aan dit recept ga beginnen toch eerst een vraag. Is het uiteindelijk resultaat van mijn werk dan wel een reep die 72% of meer cacao bevat van het totaal?

    • Juglen Zwaan
      Beantwoorden

      Hoe meer cacao je erin doet, hoe bitterder en puurder de reep. Een eetlepel bevat ongeveer 7 gram cacao, dus je kan het zo gek maken als je zelf wil… Te veel cacao is ook niet lekker heb ik gemerkt. Het is even uitproberen ‘wat je kunt hebben’.

  • Danny van Altena
    Beantwoorden

    Wat een heerlijk recept!
    Ik heb geen moerbeien in huis, kan ik die vervangen?
    En als ik het met santen maak, hoeveel santen, en hoeveel kokosmelk gebruik ik dan?

    • Juglen Zwaan
      Beantwoorden

      Het hoeft er niet in, maar je zou ook voor rozijnen kunnen kiezen. Of goji bessen, ook erg lekker!

  • Truus Fleuren
    Beantwoorden

    Wat leuk, een recept voor chocola! Ik maak zelf al een paar jaar rauwe chocoladebonbons tot groot plezier van iedereen die ze proeft.De kokosbloesemsuiker of andere zoetmiddelen zijn op grond van mijn ervaringen absoluut niet nodig. Misschien doe ik er meer dadels (mogelijk in plaats van vijgen) in. Die zijn ook heel zoet. Je kunt ook zaden toevoegen zoals hennepzaad en ik voeg ook vaak gedroogde gemalen citrusrasp toe. Dan heb je de vanille niet persé nodig. Eventueel kun je de cacao gedeeltelijk vervangen door carobpoeder. Dat maakt het ook weer zoeter voor de echte zoetekauwen.Ook in een kelder kun je de chocola op laten stijven, al duurt het dan natuurlijk wel langer. Geraspte cocos is er ook lekker in.

  • Andre
    Beantwoorden

    Ik heb recent biologische cacaopoeder gekocht bij De Tuinen ook heel lekker in de koffie, aangezien koffie en cacao beiden gezond zijn bij matig gebruik.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken