Recept: zelf een voedzame chocoladereep maken

Veel mensen denken dat chocolade ongezond is. Dit is in zekere zin waar, maar dat geldt niet voor alle chocolade. Het klopt wel dat de meeste verkrijgbare soorten niet bepaald iets doen voor onze gezondheid. De suiker, slechte vetten en melkpoeder die hieraan zijn toegevoegd vormen de boosdoeners.

Over de gezondheidsvoordelen van pure chocolade (72% en hoger) is daarentegen al aardig wat bekend. Overdrijf daar niet in, één stukje per dag is voldoende om hier van te profiteren. Hoe meer cacao er in de reep is verwerkt, hoe gezonder. We mogen er dus vanuit gaan dat hoe hoger het percentage, hoe gezonder de reep. Cacao heeft een flink gehalte aan antioxidanten en tal van mineralen. En in chocolade waar veel cacao in zit blijft weinig ruimte over voor suiker! Tegenwoordig vinden we zelfs, gewoon in de supermarkt, chocoladerepen van 99% cacao. Alhoewel dat voor velen wellicht een brug te ver is.

Hoe gezond cacao daadwerkelijk is heeft alles te maken met hoe deze in de chocoladereep is verwerkt. Vaak worden de cacaobonen sterk verhit waardoor de goede stoffen deels verloren gaan. Rauwe cacao heeft dit nadeel niet. Deze cacao wordt tijdens het malen niet verwarmd waardoor veel goede voedingsstoffen bewaard blijven. In verschillende winkels zijn al chocoladerepen te koop van rauwe cacao. Deze zijn wel behoorlijk aan de prijs. Zelf je (rauwe) chocoladereep maken is veel voordeliger. Daarnaast kun je spelen met ingrediënten en exemplaren maken die niet in de winkel verkrijgbaar zijn. De basis bestaat uit kokosolie en (rauwe) cacaopoeder. Hier kan je smaken aan toevoegen die jij lekker vindt. Denk aan gedroogd fruit, noten, kokos, specerijen, grof zeezout of peper.

Deze variant is gemaakt met moerbeien en gedroogde vijgen. Deze geven de reep een zoete smaak waardoor je minder zoetmiddel hoeft te gebruiken. De amandelen zorgen voor een bite. Maar pas op voor je er aan begint, want deze chocolade is niet te weerstaan!

Ingrediënten voor 1 flinke reep

 • 100 gram kokosolie (extra vierge)
 • 5 – 6 el rauwe cacao
 • 35 gram amandelen
 • 30 gram moerbeien
 • 3 gedroogde vijgen
 • 10 gram kokosbloesemsuiker (of een beetje stevia)
 • 1 tl vanille (essence of merg)
 • ½ tl cayennepeper

Overige benodigdheden:
Een plat bord of schaal ter grootte van een ijsbak

Bereidingswijze
Smelt de kokosolie in een pannetje op laag vuur. Snijd de vijgen fijn. De amandelen en moerbeien kan je heel laten of in kleine stukjes snijden wanneer je van fijne chocolade houdt. Voeg de cacaopoeder, vanille, kokosbloesemsuiker en cayennepeper bij de kokosolie en roer door elkaar. Proef en breng verder op smaak. Let er op dat de chocolade nog zoeter wordt door het gedroogde fruit. Voeg de overige ingrediënten toe aan de chocoladesaus en schenk uit over een schaal. Dek af en zet voor ongeveer twee uur in de vriezer. Haal de chocoladereep er vlak voor het serveren uit. Snijd de chocolade in brokken. Lekker als tussendoortje met een kop koffie of thee!

Variaties:

 • Wie van dunne chocolade houdt kiest een grotere bak of schaal. Spreid het chocolademengsel goed uit.
 • Je kan de kokosolie (deels) vervangen door cacaoboter. Cacaoboter heeft een hoger smeltpunt en kan handig zijn als je je reep op warme dagen mee wil nemen voor onderweg.
 • Dit recept is ook te maken met santen (‘creamed coconut’) en een scheutje kokosmelk. De chocolade krijgt dan een sterkere kokossmaak en wordt ook hard in de koelkast.
 • In plaats van moerbeien kan je ook voor rozijnen kiezen.
 • Naast amandelen kan je natuurlijk variëren met andere (gemengde) noten
 • Rauwe cacao heeft een zachtere smaak dan de gangbare. Kies je voor andere cacao gebruik dan een kleinere hoeveelheid in de chocolade.
Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.