Hoofdpagina » Nieuws » Stress verhoogt risico op metabool syndroom via ontsteking

Stress verhoogt risico op metabool syndroom via ontsteking

Uit een recent onderzoek van de Ohio State University blijkt dat stress het risico op metabole problemen verhoogt via ontstekingen. Het metabool syndroom is een clustering van cardiometabole risicofactoren zoals insulineresistentie, cholesterolproblemen, te veel buikvet en hoge bloeddruk.

De onderzoekers berekenden een score voor ontsteking op basis van biomarkers in het bloed zoals interleukine-6, C-reactief proteïne en E-selectine. Vervolgens maten ze stressniveaus bij deelnemers met een vragenlijst. Degenen met de hoogste stressniveaus hadden hogere ontstekingsmarkers en een groter risico op metabool syndroom.

Langdurige stress houdt het lichaam voortdurend in een staat van alertheid en activiteit. Dit zorgt voor voortdurende activatie van het immuunsysteem, wat op den duur schadelijk is en leidt tot chronische ontstekingen in het lichaam.

Stresshormonen zoals cortisol onderdrukken normaal gesproken ontstekingsreacties van het immuunsysteem. Maar bij langdurige stress raakt het immuunsysteem ontregeld, waardoor er juist meer ontstekingen ontstaan. Deze chronische ontstekingen dragen bij aan insulineresistentie, cholesterolproblemen en hoge bloeddruk.

Deze ontstekingen dragen bij aan insulineresistentie, cholesterolproblemen en hoge bloeddruk. Het goede nieuws is dat stressmanagement een effectieve en betaalbare manier kan zijn om dit risico te verlagen. Stress kan op een natuurlijke manier worden verlaagd door bijvoorbeeld te mediteren, yoga te doen of tijd in de natuur door te brengen.

Deze studie laat zien hoe stress en ontsteking hand in hand gaan bij metabole problemen. Het verminderen van stress is niet alleen goed voor ons welzijn, maar kan ook helpen om risico’s op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 te verlagen.

Bron: Inflammatory biomarkers link perceived stress with metabolic dysregulation. Brain, Behavior, & Immunity – Health. 2023;34:100696.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.