Hoofdpagina » Nieuws » Zelfs kleine hoeveelheden drop kunnen bloeddruk verhogen

Zelfs kleine hoeveelheden drop kunnen bloeddruk verhogen

Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zelfs kleine hoeveelheden drop de bloeddruk kunnen verhogen en het hart kunnen belasten.

In een gecontroleerd experiment van de Universiteit van Linköping aten 28 gezonde jongvolwassenen gedurende twee weken 3,3 gram drop met 100 mg glycyrrhizinezuur per dag. Dit is de dagelijkse hoeveelheid die doorgaans als veilig wordt beschouwd. De deelnemers die drop aten vertoonden echter een gemiddelde stijging van de bloeddruk met 3,1 mmHg.

De onderzoekers maten ook twee hormonen die beïnvloed worden door drop en die de vochtbalans regelen: renine en aldosteron. De niveaus van beide namen af bij het eten van drop. Het kwart van de deelnemers aan het onderzoek dat het meest gevoelig was, gebaseerd op hun niveaus van de hormonen renine en aldosteron die het meest afnamen na het eten van drop, nam ook iets in gewicht toe, waarschijnlijk door vochtophoping, en verhoogde waarden van NT-proBNP. Dit eiwit wijst op een verhoogde belasting van het hart.

Drop wordt gewonnen uit de wortels van zoethoutplanten en bevat de stof glycyrrhizinezuur. In grote hoeveelheden kan dit de bloeddruk verhogen door effecten op de nieren. Eerder onderzoek focuste vooral op hoge doseringen glycyrrhizinezuur. De studie in Linköping toont nu voor het eerst aan dat zelfs 100 mg per dag bij sommige mensen de bloeddruk significant kan verhogen.

Hoewel drop in kleine hoeveelheden meestal onschuldig is, benadrukt dit onderzoek het belang van voorzichtigheid bij mensen die gevoelig zijn voor hoge bloeddruk. Het advies is om de inname te beperken en de bloeddruk goed in de gaten te houden. Verdere studie zal moeten uitwijzen wat een echt veilige dosis is. Voorlopig is het raadzaam drop met mate te gebruiken (MedicalXpress).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.