Hoofdpagina » Nieuws » Zowel light- als gewone frisdrank kunnen het insulineniveau verhogen

Zowel light- als gewone frisdrank kunnen het insulineniveau verhogen

Een nieuw onderzoek toont aan dat het drinken van zowel light- als gewone frisdrank de insulinespiegel in het speeksel kan doen stijgen.

De nieuwe kleinschalige studie heeft aangetoond dat zowel light- als gewone frisdranken de insulinespiegel in het speeksel kunnen verhogen. Hoewel sommige mensen kiezen voor light-frisdranken in een poging hun suikerinname te verminderen, zijn er steeds meer aanwijzingen voor nadelige langetermijneffecten.

Het onderzoek betrof vijftien gezonde volwassenen tussen 18 en 45 jaar, zonder voorgeschiedenis van diabetes of abnormale bloedsuikerspiegels. Zij maten de invloed van verschillende dranken op de insuline- en eiwitspiegels in het speeksel. Het onderzoek toonde aan dat de consumptie van zowel gewone als light-frisdrank leidde tot hogere insulinespiegels in het speeksel.

Zowel na het drinken van een light- als gewone frisdrank stegen de insulinelevels. Bij light-frisdrank bleef de kunstmatige zoetstof aspartaam ook langer in het speeksel aanwezig.

Een verhoogde insulinespiegel kan op termijn gezondheidsproblemen zoals diabetes en hartaandoeningen veroorzaken. Experts roepen dan ook op tot meer onderzoek naar de effecten van kunstmatige zoetstoffen.

Hoewel de studie kleinschalig was, toont hij aan dat light-frisdrank het lichaam mogelijk niet zo onschuldig beïnvloedt als gedacht. Diëtisten adviseren om beide soorten frisdrank met mate te drinken. Meer onderzoek is nodig om de langetermijneffecten in kaart te brengen (Bron: MedicalNewsToday).


Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.