web
statistics

5 voedingsstoffen voor het brein die je alleen vindt in vlees, vis en eieren (NIET in planten)

breinHet menselijke brein is het meest complexe ding in het universum. Het is ook het orgaan dat veruit de meeste energie gebruikt, ten opzichte van zijn gewicht. Het brein maakt maar ongeveer 2% van ons lichaamsgewicht uit, maar gebruikt 20% van de energie. Dit bijzondere orgaan heeft zich in de loop van miljoenen jaren ontwikkeld. Gedurende die hele tijd waren mensen omnivoren, we aten zowel vlees als planten. Er zitten veel voedingsstoffen in deze voedingsmiddelen die absoluut essentieel voor het juiste functioneren van dit zeer gevoelige systeem. Tenzij de juiste zorg in acht wordt genomen met supplementen, kan het zijn dat je een tekort in een aantal van deze belangrijke stoffen krijgt als je vegetariër wordt en dierlijk voedsel schuwt.

Hieronder volgen 5 voedingsstoffen die zeer belangrijk zijn voor het brein en die alleen worden gevonden in dierlijk voedsel.

1. Vitamine B12
Wist je dat geen enkele bevolkingsgroep in de geschiedenis van de wereld ooit vrijwillig een vegetarisch dieet heeft aangenomen? Dat komt doordat vóór het tijdperk van de supplementen een dergelijke verschuiving in eetgewoontes binnen een paar jaar dodelijke slachtoffers zou hebben gemaakt. De bekendste vitamine die het lichaam niet zelf kan aanmaken en die alleen uit dierlijk voedsel te verkrijgen is, is vitamine B12.

Vitamine B12 is een wateroplosbare vitamine die betrokken is bij het functioneren van elke cel in het lichaam. Het is nauw betrokken bij de vorming van bloed en de functie van de hersenen. Een tekort resulteert meestal in bloedarmoede, verstoorde hersenfunctie, symptomen van psychische stoornissen en kleinere hersenen (123).

Er is ook bewijs dat een tekort aan B12 samenhangt met de ziekte van Alzheimer, de belangrijkste oorzaak van dementie in de westerse wereld (45).

De enige goede bronnen voor B12 zijn dierlijke voedingsmiddelen zoals vlees, vis en eieren. Een tekort is wijdverbreid onder veganisten en vegetariërs, die dit soort voeding mijden. In één onderzoek werd gevonden dat maar liefst 92% van de veganisten en 47% van de lacto-ovo vegetariërs (die dus wel zuivel eten) een tekort hadden aan deze essentiële voedingsstof voor het brein (6). Een tekort aan B12 kan onherstelbare schade toebrengen aan de hersenen. Als je niveau ook maar enigszins onder de norm ligt, kun je al symptomen hebben zoals een slecht geheugen, depressie en vermoeidheid (7).

Dus zelfs als je geen klinische symptomen van een B12 tekort hebt, kun je toch minder scherp zijn dan je zou moeten zijn.

Als je ervoor kiest om dierlijke producten te laten staan, zorg er dan voor dat je een supplement met vitamine B12 neemt of dat je dingen eet die ermee zijn verrijkt. Algen zijn een potentiële plantaardige bron van B12, maar of dat genoeg kan zijn om een B12 tekort bij mensen op te heffen is momenteel nog niet bekend (89).

Kortom: Vitamine B12 is essentieel voor de gezondheid van de hersenen en het zenuwstelsel. Het is vooral te vinden in dierlijk voedsel. Een tekort kan allerlei nadelige effecten op de hersenfunctie hebben.

2. Creatine
Elke atleet, bodybuilder en sportschoolfanaat kent creatine. Het is het populairste spieropbouwende supplement ter wereld en dat heeft een goede reden. Wetenschappelijk onderzoek toont steeds aan dat aanvulling met creatine de spiermassa en -kracht kan vergroten (10). De manier waarop creatine werkt, is dat het een energiereserve opbouwt, waardoor het in staat is om snel ATP in onze cellen te recyclen. ATP -moleculen zijn de ‘energie-pakketjes’ van de cellen, de energieleveranciers die verkregen worden uit de omzetting van ons voedsel en onze voorraad lichaamsvet.

Tijdens workouts waarbij veel energie wordt verbruikt in korte tijd, geeft creatine ons meer kracht en het helpt ons langer vol te houden (11).

Creatine is trouwens geen essentiële voedingsstof, want de lever kan het maken uit andere aminozuren. Maar dit proces van omzetten blijkt ondoelmatig te zijn. Ongeveer 95% van de creatine in het lichaam wordt opgeslagen in de skeletspieren, maar er zit ook een concentratie in de hersenen.

Op dezelfde manier dat onze spieren energie nodig hebben om hun werk te doen, heeft ook ons brein energie nodig om verschillende taken uit te voeren….zoals denken.

Vegetariërs die een creatinesupplement nemen zien verbeteringen in de cognitieve prestaties, vooral in meer complexe taken, terwijl er geen verschil is bij niet-vegetariërs (1213). Dit impliceert dat vegetariërs een tekort aan creatine hebben, wat een nadelige invloed heeft op hun hersenfunctie.

Vegetariërs hebben ook minder creatine in de skeletspieren. Creatinesupplementen zijn vooral effectief bij het verbeteren van de atletische prestaties in deze groep (14). Als je vlees toch echt wilt vermijden, overweeg dan eens een supplement met Creatine Monohydraat. Het zal je zeker sterker maken en misschien nog slimmer ook.

Kortom: Creatine is een belangrijke voedingsstof voor spieren en hersenen die helpt bij het leveren van energie. Onderzoek toont aan dat vegetariërs een tekort aan creatine hebben, wat leidt tot nadelige effecten op de hersen- en spierfunctie.

3. Vitamine D3
Ik weet zeker dat je wel eens van vitamine D hebt gehoord. De laatste jaren staat het volop in de belangstelling.

Vitamine D wordt uit cholesterol gemaakt in de huid, als die aan ultraviolette straling van de zon wordt blootgesteld. Tegenwoordig heeft een groot deel van de wereldbevolking een tekort aan dit essentiële nutriënt, dat eigenlijk als een steroïde hormoon in het lichaam functioneert.

Veel mensen leven een groot deel van het jaar op plekken waar de zon nagenoeg afwezig is. Maar zelfs in landen waar de zon overvloedig schijnt, neigen de mensen ertoe om binnen te blijven en zonnebrandcrèmes te gebruiken als ze naar buiten gaan.

Er zijn twee hoofdvormen van vitamine D te vinden in voeding: vitamine D2 (ergocalciferol) en D3 (cholecalciferol). D2 komt uit planten, D3 van dieren. Onderzoek toont aan dat D3 veel effectiever is dan de plantaardige vorm (1516).

Er zijn maar weinig goede bronnen van vitamine D3 in het dieet. Gefermenteerde levertraan is de beste bron. Vette vis bevat ook wat D3, maar je zou daarvan enorme hoeveelheden moeten eten om aan de behoefte van je lichaam te voldoen.

Een tekort aan vitamine D staat in verband met allerlei ziektes, waaronder hart- en vaatziekten en kanker (171819). Een laag vitamine D niveau in het bloed is ook in verband gebracht met verschillende hersenaandoeningen, waaronder de auto-immuunziekte Multiple Sclerose, depressie en cognitieve stoornissen (202122). Als genoeg zon krijgen geen optie is, dan is de enige manier om D3 uit voedsel binnen te krijgen het innemen van kabeljauwleverolie of grote hoeveelheden vette vis eten. Het alternatief is een D3 supplement innemen, wat zeker aan te bevelen is aan mensen bij wie een tekort is aangetoond.

Kortom: Een groot deel van de wereldbevolking heeft een tekort aan vitamine D3, wat alleen in dierlijk voedsel wordt gevonden. Een tekort aan dit essentiële nutriënt staat in verband met depressie en verschillende ziektes.

4. Carnosine
Carnosine is een zeer belangrijke voedingsstof waarvan je misschien nog nooit eerder hebt gehoord. ‘Carno’ is Latijn voor vlees, zoals in carni-voor = vleeseter. Het wordt uitsluitend gevonden in dierlijke weefsels, wat betekent dat vegetariërs en veganisten er niet veel, of helemaal niets, van binnenkrijgen via het eten.

Carnosine wordt uit twee aminozuren gemaakt en het is in hoge concentratie te vinden in zowel spierweefsel als in de hersenen. Deze stof beschermt zeer goed tegen verschillende degeneratieve processen in het lichaam. Het is een krachtige antioxidant, voorkomt glycatie veroorzaakt door verhoogde bloedsuikerwaardes en het zou kunnen voorkomen dat eiwitten zich met elkaar verbinden (‘cross-linking’) (232425).

Carnosine is daarom zeer populair geworden als anti-verouderingssupplement. Het carnosineniveau is significant lager bij patiënten met verscheidene hersenaandoeningen, waaronder de ziekte van Parkinson en Alzheimer – de twee meest voorkomende neurodegeneratieve ziektes (262728).

Veel onderzoekers hebben geopperd dat dierlijk voedsel het lichaam wellicht beschermt tegen veroudering vanwege het hoge gehalte aan carnosine dat daarin zit (2930).

Kortom: Carnosine komt uitsluitend in dierlijk voedsel voor. Deze voedingsstof kan schade die wordt veroorzaakt door een verhoogd bloedsuikergehalte voorkomen en het werkt wellicht sterk anti-verouderend.

5. Docosahexaenoïde zuur (DHA)
Iedereen die zich bezighoudt met voeding weet dat omega 3 vetzuren uitermate belangrijk zijn. Het lichaam kan ze niet zelf aanmaken, daarom moeten we ze uit onze voeding halen. Dit is de reden dat omega 3 (en omega 6) vetzuren ‘essentiële’ vetzuren worden genoemd – als we ze niet eten, worden we ziek.

Er zijn twee actieve vormen van omega 3 in het lichaam aanwezig, EPA en DHA. DHA komt het meest voor in de hersenen en is onmisbaar voor een normale ontwikkeling van de hersenen (31).

Bij een tekort aan DHA kunnen verschillende onderdelen van de cognitieve functie en de geestelijke gezondheid nadelig worden beïnvloed, vooral bij kinderen (3233). Het is ook erg belangrijk voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd, want hoe een vrouw ervoor staat wat omega 3 betreft, kan ingrijpende gevolgen hebben voor de hersenen van het nageslacht (34).

Veel mensen die dierlijke producten vermijden, vullen hun dieet aan met lijnzaadolie, een goede bron van ALA, de plantaardige vorm van omega 3. Maar ALA moet worden omgezet in DHA om zijn werk te kunnen doen. Onderzoek toont aan dat deze omzetting echter opvallend ineffectief is bij mensen (35). Daarom krijgen veganisten en vegetariërs waarschijnlijk een tekort aan dit zeer belangrijke vetzuur (3637).

De beste bron van DHA is vette vis. Andere goede bronnen zijn onder andere grasgevoerde dierlijke producten. Er zijn ook een paar algen die EPA en DHA kunnen produceren.

Kortom: Het omega 3 vetzuur DHA is onmisbaar voor een goede hersenfunctie. Het wordt voornamelijk gevonden in dierlijk voedsel zoals vette vis. Onderzoek toont aan dat vegetariërs en veganisten er vaak een tekort aan hebben.

Eet gewoon eens dieren
De mens heeft zich ontwikkeld met het eten van zowel dieren als planten. We kunnen echter in sommige gevallen functioneren zonder één van de twee.

De Inuit overleefden bijvoorbeeld grotendeels zonder planten, maar dat moesten ze compenseren door heel veel orgaanvlees te eten. In de 21ste eeuw kunnen mensen overleven en functioneren zonder dierlijk voedsel, als ze er maar voor zorgen de essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen door supplementen te nemen. Voor het tijdperk van de supplementen zou het volledig verwijderen van dierlijk voedsel hebben geleid tot een langzame en pijnlijke dood vanwege B12 tekort. Maar hoewel het mogelijk is om te functioneren zonder óf planten óf dieren….is geen van beide ideaal. Een vlees-gebaseerd dieet is gezonder met wat planten erbij en op dezelfde manier is een plantaardig dieet gezonder met wat dierlijk voedsel erbij.

Mensen die ervoor kiezen om vlees vanwege ethische redenen te vermijden (want er bestaan GEEN bewezen gezondheidsredenen) beveel ik sterk aan om ten minste een paar eieren en vette vis te eten. Een beetje is al genoeg en het is mogelijk om natuurlijke bronnen te kiezen, met op humane wijze gehouden dieren.

Maar voor wie toch besluit om al het dierlijke voedsel uit zijn of haar dieet te schrappen: zorg ervoor dat je heel verstandig en voorzichtig omgaat met je dieet en supplementen, anders zou je behoorlijk ziek kunnen worden, met minder goed functionerende hersenen. (Met toestemming vertaald).

 

Elke dag vlees?
Mijn eigen standpunt is dat we minder vlees moeten eten, maar dan wel van een betere kwaliteit. Zo hebben wij betere voedingsstoffen en hebben de dieren een beter leven. Regulier vlees is ziekmakend voor de mens en daarnaast zijn de dieren mishandeld. Wie ziekte eet, krijgt ziekte. Regulier vlees is vlees van zieke dieren. Deze dieren krijgen preventieve antibiotica en hebben amper bewegingsruimte. Kies daarom altijd voor vlees van een goede bron. Biologisch is al een stap in de goede richting. Echt goed vlees kom van wild vlees, zoals bijvoorbeeld bij SchotseHooglanders verkrijgbaar is. Bij eieren kun je het beste kiezen voor Demeter kwaliteit. Elke dag eieren is onverstandig: het opbouwen van een allergie ligt dan op de loer. We eten ook massaal te weinig groenten, minder dan 5% van Nederland haalt de norm van 2 stuks fruit en 200 gram groente per dag. Het beste is dus minder vulling en meer voeding!

Hoeveel weet jij over gezondheid? Doe de kennistest over voeding in 30 vragen!

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

46 gedachten over “5 voedingsstoffen voor het brein die je alleen vindt in vlees, vis en eieren (NIET in planten)”

 1. Kleine aanvulling:
  B12 tekort leidt ook vaak tot neurologische- lichamelijke klachten zoals:
  Spierzwakte, tintelingen in voeten en/ of handen, gevoel op watten te lopen.

 2. Vraag naar aanleiding van bovenstaande.

  Hebben herbivoren in de natuur geen behoefte aan de genoemde stoffen om gezond te blijven.

 3. Waterkefir is een gezonde frisse drank en probiotica die je zelf kunt maken. Bovendien bevat het vitamine B12 en nog veel meer… Luisteren naar je eigen lichaam en geweten is hier belangrijk na het lezen van je informatie.Dieren eten wil ik nooit meer. De gedachten die je denkt en voelt over eten zijn ook van invloed. Een gezonde geest zorgt voor een gezond lichaam.

  • Bovendien is een diepe, verbonden ademhaling en yoga oefeningen ook goed voor je hersenen. Daardoor komt er extra zuurstof naar de linker en rechter hersenen.Krijg je meer energie. Je bewustzijn van de gedachten die je denkt en deze transformeren.Zo kan ik nog wel even doorgaan met voorbeelden waardoor een mens zich zelf kan helen…

  • Waterkefir bevat echt geen vitamine B12 hoor.
   En bij de productie van al die veganistische voeding van jou sterven er helaas ook tal van dieren en diertjes(maar dat zijn dan niet de leuke wollige diertjes) dus een iets minder heiliger dan gij houding mag wel.

 4. Geen wetenschappelijk bewijs, wat is je visie op het boek “China Studies”? Vrij wetenschappelijk lijkt me.

 5. citaat:verwijderen van dierlijk voedsel hebben geleid tot een langzame en pijnlijke door vanwege B12 tekort.
  door?? wat houdt dat in?
  typfout?
  Niemand nog opgemerkt???

 6. Na de zin ‘Wist je dat geen enkele bevolkingsgroep in de geschiedenis van de wereld ooit vrijwillig een vegetarisch dieet heeft aangenomen?’ ben ik gestopt bijna gestopt met lezen, want dat klopt al niet. Vegetarisme en veganisme zit diep in de indiase en chinese cultuur, ook zijn er christelijke groepen in Europa geweest die vegetarisch leefden, iraanse/perzische groep die vegan leefde en afrikaanse stammen waar vegetarisme gewoon was.. Dus snap niet zo goed waar deze zin vandaan komt.

  Verder ‘De enige goede bronnen voor B12 zijn dierlijke voedingsmiddelen zoals vlees, vis en eieren. Een tekort is wijdverbreid onder veganisten en vegetariërs, die dit soort voeding mijden. In één onderzoek werd gevonden dat maar liefst 92% van de veganisten en 47% van de lacto-ovo vegetariërs (die dus wel zuivel eten) een tekort hadden aan deze essentiële voedingsstof voor het brein’ wordt stemming gemaakt met een onderzoek die niet bepaald optimaal was. Dit was een groep die niet b12 nam, waardoor het logisch is dat er groot tekort was. Als een vegan standaard vegan dieet volgt (met supplementatie), dan is er geen tekort. B12 word trouwens ook in veevoer gedaan, dus vleeseters worden indirect ook gesupplementeerd.

  Dus slecht geschreven artikel.

 7. Het zou goed zijn om te vermelden wie de artikelen hier precies geschreven hebben. Ook wie de vertaling deed. Zo lijkt het soms net of je zelf alle artikelen schrijft e/o vertaalt ;-)

  Uberhaupt ben ik erg voor bronvermeldingen.

  • Mee eens, bronvermeldingen graag. Iedreen kan wel van alles beweren. Vitamine D maak je zelf. In je eigen lichaam van zonlicht. Met goed functionerende bijschildklieren is het voldoende om lekker veel naar buiten te gaan.

 8. Veganisten genoeg die geen supplementen slikken, noch vis eten, eieren, zuivel etc. en goed en gezond (vaak lang) leven. Kijk maar eens naar Thay van Plum village. (privé ervaring;) De stelling van het artikel is m.i. onjuist, danwel niet geheel juist, en stroomt wellicht op een algemene aangeleerde voedingskunde (het is en blijft een top-site) die vaak wel heel nuttig is, maar waarmee ik het dus niet altijd eens ben. De reden dat ik reageer!
  Een mooi weerwoord vind ik de reactie van Alex en idd kan ik me voorstellen dat het nuttig is om supplementen te slikken, doch het is geen voorwaarde voor het verkrijgen van de juiste balans in het lichaam. (al slik ik ze zelf wel:) maar geen slecht geschreven artikel, gezien we nu nog bewuster met onze keuzes kunnen omgaan (door de prikkeling die de reacties opwekken, toch?)

 9. Dag Juglen,

  Waarom noem je gepasteuriseerde dierlijke producten als goede bron van DHA?
  Pasteurisatie kan toch alleen maar lijden tot verlies van voedingsstoffen?

 10. Ik vraag me een beetje af door welke vleeslobby je beïnvloedt wordt. Je artikel komt wel heel suggestief over ;-).

  Overigens ben ik zelf geen vegetariër, ik eet wel erg weinig vlees – twee tot vier keer per maand. Het grappige is, mijn sportprestaties zijn juist enorm beter geworden de laatste tijd. Maar een ieder het zijne.

  Ik vind de titel van je artikel een klein beetje misleidend. Eigenlijk, als we heel streng kijken naar wat je zelf schrijft, blijft alleen B12 over.

  Creatine: “Creatine is trouwens geen essentiële voedingsstof, want de lever kan het maken uit andere aminozuren.”. Die kan dus weg

  Vitamine D3 – Als je maar genoeg buiten komt, maak je het aan. Ik denk dat de mensen beter de oorzaak (niet genoeg buiten zijn) kunnen aanpakken dan de symptomen behandelen (vlees/supplementen)

  Carnosine – wordt uit twee aminozuren gemaakt. Dus, zolang je deze aminozuren in je voeding hebt, maak je het aan (ja, je kan meer dan genoeg aminozuren, ook de essentiële, uit planten halen)

  DHA – Je kan essentiële omega’s uit plantaardige olie halen (bijvoorbeeld Udo’s 3:6:9 oil blend) en zelf schrijf je: “Er zijn ook een paar algen die EPA en DHA kunnen produceren.”

  Samengevat, eigenlijk blijft er van je claims maar B12 overeind. De rest haal je zelf al min of meer onderuit.

  Maakt niet uit, ik ben het wel eens met:
  1) We zijn niet gemaakt om 100% vegetarisch te zijn (met B12 als argument)
  2) Als je al vlees eet, eet het niet elke dag maar zorg er wel voor dat het goed vlees is …

  Groet,
  Jan

  • Hoi Jan, ik heb even geen tijd om overal op in te gaan, maar als we alleen even naar DHA kijken: dat zit niet in planten. In planten zit ALA. ALA is de inactieve vorm van omega 3. EPA en DHA zijn de actieve vormen van omega 3. Slechts 0,5% ALA (in het meest gunstige geval) wordt omgezet naar DHA…

   • Hoe komt DHA in vissen? door hun voeding… algen bijvoorbeeld. In algen zit wel degelijk DHA en dit is ook te koop als supplement. Vegetarische omega3!
    Ik neem verder liever een B12 supplement dan een dood dier te consumeren.

  • Hallo Jan,
   Waar zitten de aminozuren in waar Carnosine uit gemaakt wordt? Ik heb nl. de ziekte van Parkinson dus grote kans dat ik er een tekort van heb omdat ik al jaren vegetariër ben.
   Bvd. Els

 11. Ik ben sinds kort veel minder vlees gaan eten en voel me er prima bij. Veel energieker en minder zwaarlijvig als ik het zo mag noemen. Van de mensapen lijkt de chimpansee het meest op de mens die overigens vlees eet maar hoe zit dat met de gorilla die in dat rijtje op de 4e of 5e plaats staat. Dit beest leeft alleen van plantaardig voedsel. Oké hij heeft heel veel planten nodig. Maar verder zijn het sociale en slimme wezens. Hoe kunnen deze dieren zo ontwikkeld zijn zonder vleesconsumptie?

  • een aap eet ook dieren, weliswaar kleine dieren maar toch.
   Ze steken bv een stokje in een mierenhoop en eten smakelijk alle “opgeviste” mieren op.
   Zelfs koeien die grazen eten insecten.
   Bestudeer maar eens een vierkant metertje gras, genoeg insecten te vinden.
   Alleen zijn die niet zo schattig dus dan is het niet erg ??

   • De mieren hebben een goed leven gehad, dus dat is dan wel ene groot verschil.

 12. Renault, ik was eigenlijk wel even benieuwd wat voor soort vlees je at, supermarkt, slager, natuurwinkel, van de boer, natuurvlees,vis?
  daar zit nl. nogal wat verschil in.
  Van industrievlees wordt je ziek, je eet ziekte dus krijg je ziekte.
  Grasgevoerde dieren geven je echte volwaardige voeding met de vetoplosbare vitaminen ADEK nodig voor transport van mineralen en goede hormoonwerking.

 13. Hallo Juglen,
  Ik kom superweinig in de zon, had 25 jr geleden een melanoom. Ben nu 51 en de huisarts gaf me het advies om vitD als aanvulling te slikken. Ik zei dat ik dan liever eerst geprikt wilde worden op vit D3. De uitslag: mijn vit D gehalte was gewoon heel erg o.k.
  Iemand schreef dat vit D3 wordt opgenomen als je in de zon komt, maar aangezien ik dat niet kom, hoe kan dit dan? Ik ben yogadocent, dus mss door het vele bewegen? Ben hier heel nieuwsgierig naar, mss weet jij meer? of iemand anders?
  Ik laat het jaarlijks prikken en hoefde geen suppl. te nemen.

  • je lichaam maakt Vit d uit zonlicht, dat wil niet zeggen dat je in de volle zon hoeft te zitten, gewoon lekker naar buiten is voldoende.

   • Het ligt er maar aan of je een lichte of donkere huid hebt of dat inderdaad wel zo makkelijk gaat zeker in de winter in Nederland.
    Dus om te zeggen “gewoon lekker naar buiten is voldoende” is allang achterhaald en gewoon niet waar!

 14. Hallo Juglen,

  Het is niet waar dat B12 alleen in dierlijk produkten te vinden is, zelf ben ik al zo’n 25 jaar vegetariër en haal mijn B12 uit Incabessen, mooi wel een natuurlijke bron van deze essentiële vitamine, dit wil ik even kwijt, ik lees elke zondag aandachtig jouw verhalen en ben een echte fan, ben zelf een gezondheidsfreak en weet ook heel veel alternatieven waar ik mijn voedingstoffen uit kan halen, zoals ik hierboven heb beschreven, fijne zondag nog!!!

  • B12 zit alleen in dierlijke producten. In de producten die vegetariers claimen dat er B12 in zit, gaat het hierbij om een B12 analoog waar het lichaam niks mee kan!

 15. Het artikel riekt naar het erbij slepen van er met de haren bij gesleepte argumenten om de eigen lifestyle (lees: lekkere trek) te legitimeren.
  Vleeseters hebben uiteindelijk een veel groter probleem met een B12-gebrek dan vega’s want het eten van vlees lijdt vele malen vaker tot maag- en darmproblemen. En wat breekt B12 in no time af? Precies, maagzuurremmers! Ik ken echt geen veganisten die maagzuurremmers slikken.

  Het is zonder twijfel het meest gezond voor het hele organisme (dus ook voor je brein) om dieetkeuzes te maken op basis van ethiek ipv eigen genot dan wel een paar onderzoeken die de (voedings)waan van de dag bevestigen dan wel ontkennen.

  Hoe belangrijk is je eigen “gezondheid” als je weet dat die alleen bewerkstelligd kan worden door ten kosten van anderen (zowel dieren als MENSEN!)

  Wat moeten we doen met deze aarde als alle 7 miljard aardbewoners net zo “gezond” gaan eten als beschreven in bovenstaand artikel (m.a.w. grasgevoerd biologisch vlees)? Misschien moeten we dat eens aan wijlen Wubbo Ockels vragen….. :-(

  Als morgen bekend wordt dat sex met minderjarigen je levensverwachting verhoogt, kunnen we dan ook een column verwachten dat dit gedrag aanprijst???

 16. Als vegan ben ik met wat ik nu weet het er mee eens dat je met een vegan dieet beter extra B12 tabletten kunt slikken. Die tabletten zijn volop voorhanden, dus een vergelijking met vroeger en het heden heeft geen zin. Verder, waren de mensen vroeger gezonder? Nog maar een paar honderd jaar geleden lag de gemiddelde levensverwachting rond de 30 jaar. Matrozen die een paar maanden op zee waren en uitsluitend gedroogd vlees aten stierven aan scheurbuik. Maar er is nog nooit een mens doodgegaan van een paar maanden zonder vlees en B12 supplementen.

  Ik zie veganisme als een volgende logische stap in de evolutie van de mens. Veeteelt is enorm schadelijk voor de planeet (voor productie van 1kg zijn tot 25kg planten en duizenden liters schoon water nodig) en als we onrecht tov onszelf willen uitbannen dan zullen we ook het onrecht tov onze medemens en andere diersoorten moeten uitbannen.

  Want juist vlees eten is dodelijk. Niet voor de mens, maar wel voor het dier dat er voor geslacht moet worden, en voor steeds mensen is dat de paar seconden dagelijks genot door het consumeren van een stuk vlees niet meer waard.

  • Super Rinie, helemaal mee eens!
   Wie zich goed inleest en uit meerdere bronnen put, zal ontelbare studies en onderzoeken vinden die er op uit komen dat het menselijk lichaam niet geschikt is voor vlees eten, we worden er zelfs ziek van (denk aan kanker, hart en vaatziekten en nog veeel meer).
   B12 wordt uitgescheiden door een bacterie in de bodem, die we in onze eeuw er netjes van af wassen onder het mum van hygiëne. Als we allemaal uit de sloot zouden drinken hoefden we dus ook geen b12 te slikken.
   Overigens halen alle dieren die wij eten hun voedingstoffen uit planten, die voedingstoffen worden opgeslagen in hun spieren, die de mens vervolgens weer consumeerd. Beetje een omweg dus. Overigens ook absoluut NIET duurzaam om vlees te eten. Dan kun je nog beter je stuk vlees omruilen voor een Hummer, dat is veel duurzamer.

 17. Ik woon in Thailand. Waar ik daar een natuurwinkel zou moeten vinden (en waar biologisch vlees), dat weet hier niemand. En een slager is er ook niet. Vlees in blik, met onvermijdelijk zout erin en wie weet wat nog meer, dat is er (in de supermarkt) wel. Suplementen? Daar heeft ook niemand nog van gehoord. Ik eet dus weinig vlees, en honderjarigen zijn meestal zo oud geworden op maar weinig vlees. De rozooi die die ellendige voedingsindustrie bij (ondermeer) het vlees inblikt doet hopelijk niet te veel kwaad. Dat dus op voorwaarde er maar weinig van tot mij te nemen.
  De grootste moeilijkheid is een (veel) te veel aan suikers te ontgaan en allerlei voorbewerking. Overigens: weet hier iemand hoe -door een juiste voeding- ik een herhaling van een trombose-aanval kan voorkomen? Tegenwoordig lijkt suikerziekte (en de daaraan gepaard gaande obisitas) wel zowat de enige verouderingsziekte (en dementie). Dat als gevolg van die -ook op moleculair niveau- plakkerige suiker.
  Afgaande op het feit dat te veel neerslag van suiker (en geoxideerd cholesterol) en een te veel aan aminozuurmoleculen en van vetzuurmoleculen in iemands bloed -dat tesamen met die plakkerige suiker- de oorzaak van een vroegtijdige veroudering is, zou ik heel weinig suiker en heel weinig vet moeten eten; de trygliceriden die de trombose-samenklonteringen in mijn bloed vormen wil ik voorkomen. Maar hoe daartoe in de (Thaise) supermarkt een juiste keuze te doen, ik weet het niet. Bij voorbeeld: advocado’s, walnoten, en nog veel meer, is er niet te vinden. En ook in Thailand schreidt de obesitas-epedemie voort.
  Overigens meen ik te weten dat plantaardige eiwitten een essentieel aminozuur (bijna zo goed als) missen, waardoor die eiwitten beter zijn dan de vlees-eiwitten. Jawel, beter. Uit vlees-aminozuren bouwt je lichaam meer eiwitten op dan uit planten-aminozuren; en eiwitten, daar groeit een bodybuilder (en werd de oermens) wel sterker van, maar hij leeft (repectievelijk leefde) er korter door. Ik ben oud en wijs genoeg om niet meer de sterkste te willen zijn. Dat ten koste van een aantal nog in gezondheid doorgebrachte levensjaren al helemaal niet.

 18. In reactie op het bovenstaande wil ik toevoegen dat b12 NIET hittebestendig is. De meeste niet-vegetariers hebben daardoor een groter risico op een b12-tekort dan vegetariers/veganisten die bewust met hun voeding omgaan.

  Ik ben een aantal maanden geleden getest op mijn b12 gehalte en zelfs voor de orthomoleculaire standaard was het gehalte goed, terwijl ik al jaren vegetarisch eet, geen supplementen nam, geen zuivel eet etc (ik eet enkel gekookte eieren als dierlijke bron en door het koken zit daar echt geen b12 meer in…).

  De enige mensen die ik ooit heb gesproken met een aangetoond b12 tekort waren allemaal niet-vegetariers… en daarmee wil ik niet zeggen dat dit steek houdt, maar het zegt toch wel iets…

  Er zijn onderzoeken die aantonen dat je met een gevarieerde vegan lifestyle geen tekorten opbouwt ( vb http://adaptt.org/veganism.html# deze man is naar mijn mening erg radicaal, maar toch… en http://www.naturalnews.com/029531_vitamin_B12_vegan.html# ) en er zijn onderzoeken die het tegendeel beweren. Variatie, luisteren naar je lichaam en gezond verstand is ook hierin het belangrijkste.

 19. Er zijn lichamen die perfect vegetarisch kunnen eten, doe het dan ook zegt Jozef Rulof de schrijver van 27 metafysische boeken. Echter er zijn lichamen die de dierlijke sappen nodig hebben anders worden ze ziek!
  leer de metafysische leer kennen zie rulof.org

 20. Ik lees in jouw stuk dat er GEEN bewezen gezondheidsredenen zijn om geen vlees te eten, nou die zijn er wel hoor. Ik ben allergisch voor dierlijke vetten en oliën en kan doodgaan van een stukje vlees…. Dus nee geen optie.

  Overigens mag ik wel vis eten en eet ik ook eieren, en wordt vanwege deze voedselallergie regelmatig gecontroleerd op vitaminetekort, en dat is nog nooit voor gekomen bij mij.

 21. Vergis je niet in hoeveel dieren gedood worden door en voor de landbouw. Ze hebben simpelweg geen plek om te leven doordat er verschillende soorten PLANTages worden aangelegd om groente, fruit, tarwe en dergelijke te verbouwen. Dan heb ik het niet eens over de bodemuitputting of mogelijk gif dat wordt gebruikt. Hypocriet dat niet in te zien? nee dat denk ik niet… eerder wat je niet ziet bestaat niet.
  Alleen maar planten eten is voor geen mens en dier goed! Mijn punt is dat het allemaal wat genuanceerder ligt dan sommige vega’s hier doen voorkomen.

 22. 28 jaar ben ik vegetarier na een goddelijke ervaring.
  Zag dat vlees en vis eten niet meer kon.
  Dieren zijn niet voor consumptie, althans niet voor mij.Wat een ander doet is zijn keuze.
  Elke dag neem ik B12 en kom veel buiten, maar ben geen zonaanbidder.
  Allemaal vrije keuze!

 23. Wat mij opvalt in deze discussie is dat sommige vleeseters, bijv. Remco, het bestaande stereotiep van de agressiviteit van de vleeseter versus de zachtmoedigheid van de vegetariër -onbedoeld?- wel weer eens benadrukken.

 24. Overigens ben ik, vegetariër, net zo coulant tegenover een verdwaalde vlieg of bij als tegenover ‘lieve, wollige dieren’, en ik weet met mij vele anderen.
  Ook dit vooroordeel zegt weer meer over degene die het spuit dan degenen aan wie het toegedicht wordt.
  So, what’s new?

  • Aiaiai Lievy, dat is een niet erg doordachte reactie van je:
   (“Vergis je niet in hoeveel dieren gedood worden door en voor de landbouw. Ze hebben simpelweg geen plek om te leven doordat er verschillende soorten PLANTages worden aangelegd…”)

   Wat eten de dieren eigenlijk die op jouw bordje eindigen?? Mensen? Stenen? Nee, precies, die eten PLANTEN en wel heel wat meer dan mensen, ongeveer 5 – 15 keer meer dan mensen!!! (m.u.v. de plofkip denk ik), dus stop met dieren eten, dan stop je ook met die megaplantages.

   De oerwouden die gekapt worden in Zuid-Amerika maken plaats voor sojaPLANTages. En die soja wordt niet gebruikt voor vegetarische hamburgers maar dienen als VEEVOER!

   En, Juglen, wat krijgen die dieren toegevoegd aan hun veevoer (gras of soja)? Precies: B12-supplementen! Dus vleeseters krijgen in feite ook B12-supplementen binnen.

   Lievy, ik neem aan dat je doelt op de palmolieplantages en oran oetangs. Een plantaardig dieet kan echt gemakkelijk zonder palmolie. So don’t blame the vegans.

   Ik zou willen eindigen met de quote: “Try being informed instead of just opinionated” En opinion staat in deze context gewoon voor ‘lekere trek’. Heel droevig.

   Inderdaad, Arisia, what’s new?

Reacties zijn gesloten.