Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van cashewnoten

De voedingswaarde van cashewnoten

Voedingswaardetabel van cashewnoten per 100 gram:

Per 100 g / ml Cashewnoten ADH*
kcal 591 29,55%
Kj 2477 29,49%
Water (g) 4 0,20%
Eiwit (g) 21 37,50%
Koolhydraten (g) 22,5 8,65%
Suiker (g)
Vet (g) 46,5 66,43%
Verzadigd (g) 9,5
E.O.V. (g) 28
M.O.V. (g) 7,5
Omega 6 (g) 7,7
Omega 3 (g) 1,6
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 7,5 21,43%
A (mg) 0,01 1,11%
B1 (mg) 0,63 57,27%
B2 (mg) 0,26 17,33%
B3 (mg) 1 6,25%
B5 (mg) 0,86 17,20%
B6 (mg) 0,35 23,33%
B11 / Foliumzuur  (ug) 50 16,67%
B12 (ug)
C (mg)
D (ug)
E (mg) 1,9 19,00%
Vitamine K (ug) 34,1 28,42%
Natrium (mg) 14 1,40%
Kalium (mg) 550 15,71%
Calcium (mg) 31 3,10%
Fosfor (mg) 370 46,25%
IJzer (mg) 2,8 35,00%
Jodium (ug) 2,5 1,67%
Magnesium (mg) 140 46,67%
Koper (mg) 1,7 188,89%
Selenium (ug) 37 67,27%
Zink (mg) 5,8 38,67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over cashewnoten
De cashewnoot vormt het zaad van de kasjoeboom en komt oorspronkelijk uit Brazilië. De cashewnoot kent vele benamingen zoals: ‘bombaynoot’ of ‘olifantsluis’. In Nederland is de cashewnoot een veel gegeten noot, vaak als tussendoortje.

Herkomst en groeiwijze
Portugezen schijnen de cashewnoot als eerste Europeanen te hebben ontdekt, maar hebben de bomen nooit naar eigen land gehaald. De cashewboom is eerst bekend geworden vanwege het fijne hout, de hars en de cashewappel. Pas in de 20e eeuw is de noot op grote schaal ontdekt.

De kasjoeboom wordt tot wel 15 m hoog en heeft laaghangende takken. De boom blijft het hele jaar groen en geeft ongeveer vanaf het 3e jaar vruchten. De cashewnoot is de gele kern van het zaad. Deze groeit onder een veel grotere schijnvrucht: ‘de cashewappel’. Deze is geel tot rood van kleur en heeft wat weg van de vorm van een paprika. De echte vrucht is veel onopvallender en daar groeien de cashewnoten in.

Verkrijgbaar
Cashewnoten zijn het hele jaar door te koop. Ze komen vooral uit landen in Zuid-Amerika, Zuid-Azië en Afrika. In de winkel liggen zowel gebrande als rauwe cashewnoten, gezouten en ongezouten. Ongebrande en ongezouten cashewnoten zijn het gezondst dankzij het behoud van een groot deel van de voedingsstoffen.

Cashewnoten worden verwerkt in allerlei producten, maar wat minder dan andere notensoorten. Rauwe cashewnoten in de winkel zijn altijd even kort gestoomd omdat rauwe cashews de giftige stof urushiol bevatten. Urushiol kan onder meer irritaties aan de huid veroorzaken. 

Bewaren
Bewaar cashewnoten droog en afgesloten, zo blijven de noten het langst vers en lekker.  Bovendien kan er zo minder snel schimmelvorming optreden.

Toepassing
Cashewnoten zijn lekker uit het vuistje of in combinatie met andere noten. Wanneer je de noten kort roostert, komt de kenmerkende cashewsmaak nog meer naar boven. Omdat cashewnoten heel romig zijn, kan er een lekkere spread of saus mee worden gemaakt en worden ze in veganistische recepten gebruikt als vervanging voor room- en kaassauzen, vaak in combinatie met edelgistvlokken.

Cashewnoten smaken ook goed in salades en (oosterse) wokgerechten met bijvoorbeeld bleekselderij, wortel en banaan. In India worden gemalen cashewnoten gebruikt als basis voor curry’s.

Wist je dat:

  • Cashewnoten uit Afrika vaak eerst nog worden verscheept naar Azië, waar zij verwerkt worden tot eetbare noten voordat ze verder over de wereld verspreid worden?
  • Cashewnoten in de dop worden gebrand, zodat ze gemakkelijk te pellen zijn?
  • De cashewappel ook eetbaar is? Hier wordt sap van gemaakt, waar vijf keer meer vitamine C in zit dan een sinaasappel.
  • Cashewnoten relatief duur zijn, omdat ze grotendeels handmatig worden verwerkt?
  • De prijs van cashewnoten sinds 2010 met meer dan 50% is gestegen?
  • De cashewvrucht dezelfde vorm heeft als de cashewnoten zelf?
  • Cashewnoten een goede bron van eiwitten zijn?

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van cashewnoten
Cashews bevatten, samen met pistaschenoten, het minste vet van alle noten. Cashewnoten zijn rijk aan omega 9-vetzuren, een beetje verzadigd vet en een geringe hoeveelheid omega 6.

Omega 9 in de vorm van oliezuur wordt door wetenschappers aangemerkt als gezond voor hart- en bloedvaten (1). De grote hoeveelheden magnesium en kalium kunnen de bloeddruk verlagen.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

(1). Sales-Campos H, Souza PR, Peghini BC, da Silva JS, Cardoso CR. An overview of the modulatory effects of oleic acid in health and disease. Mini reviews in medicinal chemistry. 2013; 13(2):201-10.

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.