Cashewnoten: alles wat je moet weten

Door de coronacrisis is de consumptie van cashewnoten wereldwijd drastisch gedaald. De boeren zitten nu met een overschot, dus tijd om deze ‘noot’ in het zonnetje te zetten. Bij mij staan cashewnoten regelmatig op het menu, wat uiteraard niet zonder reden is. In dit artikel kom je alles te weten over cashewnoten.

Cashewnoten hebben een zachte en zoete smaak die velen erg kunnen waarderen. Ook gemalen is de cashew geliefd vanwege de gladde textuur. De cashew komt oorspronkelijk uit Brazilië. Aan de Kasjoeboom groeien appeltjes en onder deze cashewappels groeit een klein staartje. Dit staartje is een steenvrucht, waar het zaad in zit, de cashewnoot:

De voedingswaarde
De cashew is zeer rijk aan vele nutriënten. Met name mineralen als magnesium, koper, fosfor en selenium zitten er in grotere hoeveelheden in. Verder bevatten ze vele B-vitamines, vitamine E, gezonde vetzuren en vezels (1). Ook zijn cashewnoten rijk aan carotenen en polyfenolen met een sterke antioxidantkracht (2). Maar de reden dat ik de cashew regelmatig verwerk in mijn maaltjes, is dat hij rijk is aan eiwitten.

Flexitariër
Veel mensen scharen zich vandaag de dag onder de flexitariërs. Zij laten één of meerdere dagen per week vlees en dierlijke producten uit de voeding. Op dit soort dagen bieden cashewnoten een prima aanvulling voor de eiwitten. Zowel de verteerbaarheid als het aminozurenprofiel van deze noot is uitstekend volgens wetenschappers (3). De onderzoekers beschouwen deze noot ook als een uitstekende snack voor schoolgaande kinderen. Het blijft wel belangrijk om te variëren, want als je voor de eiwitinname enkel leunt op cashewnoten dan komt dat je gezondheid ook niet ten goede. Onderzoekers wijzen erop dat cashewnoten tannines bevatten, die de opname van sommige micronutriënten kunnen belemmeren (4). Overdrijven is dus niet verstandig.

Allergie
Onderzoekers melden dat een allergie voor de cashewnoot steeds vaker voorkomt (5). Wel minder vaak dan een pinda-allergie, maar dan wel ernstiger (6). Mensen die niet goed tegen pistachenoten kunnen, kunnen vaak ook niet goed tegen cashewnoten (7). Dat is ook logisch, want zowel de cashew als de pistache komen van de pruikenboomfamilie (Anacardiaceae).

Afvallen met cashewnoten?
Cashewnoten bevatten zoals gezegd veel vetten, vezels en eiwitten. Volgens onderzoekers remmen deze de eetlust (8910). Hoewel de cashew bijzonder rijk is aan calorieën, worden deze door de vezels lang niet allemaal opgenomen. Volgens onderzoekers nemen we slechts 84% van de calorieën uit cashewnoten op (11). Dit verandert uiteraard wel wanneer deze noten worden fijngemalen in een blender.

Gezondheidsvoordelen
Onderzoekers zijn erg enthousiast over deze noten en melden dat ze de gezondheid van ons cardiovasculaire stelsel kunnen verbeteren. Dit komt onder andere doordat ze het lipidenprofiel in ons bloed kunnen verbeteren (12). Ook kan het regelmatig eten van deze noten de bloeddruk laten dalen (13). Verder kan het risico op diabetes type 2 afnemen door het eten van cashewnoten (1415). Daarbij komt dat mensen die al diabetes type 2 hebben, hun situatie kunnen verbeteren door regelmatig cashewnoten op het menu te zetten (16). De vele soorten carotenen in cashewnoten kunnen de gezondheid van de ogen verbeteren (1718).

Rauwe cashewnoten giftig
Tussen het harde omhulsel en de cashewnoot zelf, zit een laagje van de gifstof urushiol (19). Contact hiermee kan pijnlijke uitslag geven, blaren veroorzaken en jeuk doen opvlammen (20). Om deze reden worden cashewnoten altijd verhit (21). Ook cashewnoten die als rauw worden verkocht, zijn in feite even kort gestoomd (22).

Pas op met geroosterd
Veel cashewnoten die in de supermarkt worden verkocht zijn ‘geroosterd’. Hiermee wordt bedoeld dat ze gebakken zijn in plantaardige olie. Het zijn in feite gefrituurde noten. Het zal geen verrassing zijn, maar wetenschappers hebben vastgesteld dat gefrituurd voedsel schadelijk is voor de gezondheid (23). Plantaardige olie voegt onnodige calorieën toe en is vaak rijk aan omega 6. Te veel omega 6 kan ongunstig zijn voor de gezondheid (2425). Bovendien oxideert het snel wanneer het is verhit (26). De rauwe cashewnoten zijn om deze reden de betere keuze, ook al zijn ze eigenlijk dus niet helemaal rauw. Ze zijn wel het minst bewerkt. Als je dan toch geroosterde cashewnoten wil, dan kun je ze thuis prima roosteren in de oven. Zelf even bakken in gezond vet met wat Keltisch zeezout is ook een kleine moeite. In dat geval kan er gemakkelijk wat bio teriyakisaus aan worden toegevoegd voor wat extra smaakvariatie.

Cashewnoten doen het goed:

  • Als een pasta op brood en crackers e.d.
  • Door de yoghurt of een havermaal
  • Over een gewokte groentemaaltijd
  • Fijngemalen in combinatie met dadels als ‘power ball’
  • Zo uit het vuistje als tussendoortje
  • Gemalen als basis voor een curry of romige smoothie
  • In een salade voor een lekkere crunchy bite
  • Als een vegan kaas (klik hier voor een recept)

Cashewnotenmelk
Je kunt van cashewnoten ook makkelijk zelf melk maken. Laat 130 gram cashewnoten gedurende 15 minuten weken in warm water. Je kan het ook op kamertemperatuur laten weken, maar dan kost het 90 minuten. Giet vervolgens de cashewnoten af en doe ze in een blender, samen met 800ml water. Maal dit vervolgens ongeveer 1 minuut en je eigen cashewmelk is klaar voor gebruik! Je kunt naar smaak altijd wat dadels, honing of ahornsiroop toevoegen, maar dat hoeft niet. Cashewnoten zijn vanzelf ook al vrij zoet. Een dikke cashewmelk doet het goed als room in de koffie. Je kunt er ook lekkere chocolademelk mee maken.

Slotwoord
De mogelijkheden met cashewnoten zijn eindeloos! Ik hoop dat je na het lezen van deze nieuwsbrief net zo enthousiast bent over deze noten als ik. Het is wel heel belangrijk om niet elke dag grote hoeveelheden cashewnoten te eten, want variëren zorgt ervoor dat je aan risicospreiding doet. Zo kun je profiteren van alle voordelen die deze noot biedt en heb je tegelijkertijd niet de nadelen van de antinutriënten. Eet smakelijk!

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.