Voedingswaardetabel van tapenade per 100 gram:
Per 100 g | met olijven | ADH* | met tomaten | ADH* |
kcal | 324 | 16,20% | 291 | 14,55% |
Kj | 1337 | 15,92% | 1205 | 14,35% |
Water (g) | 57,4 | 2,87% | 56 | 2,80% |
Eiwit (g) | 1,8 | 3,21% | 3,1 | 5,54% |
Koolhydraten (g) | 5,2 | 2,00% | 24,7 | 9,50% |
Suiker (g) | 4,5 | 10,5 | ||
Vet (g) | 32,2 | 46,00% | 24,7 | 35,29% |
Verzadigd (g) | 4,3 | 2,6 | ||
E.O.V. (g) | 17,5 | 7 | ||
M.O.V. (g) | 9,1 | 14,1 | ||
Omega 6 (g) | 8,9 | 14 | ||
Omega 3 (g) | 0,2 | 0 | ||
Cholesterol (mg) | 0,9 | 0 | ||
Transvet (g) | 0 | 0 | ||
Vezels (g) | 3,3 | 9,43% | 4 | 11,43% |
A (mg) | 0,039 | 4,33% | 0,059 | 6,56% |
B1 (mg) | 0,02 | 1,82% | 0,1 | 9,09% |
B2 (mg) | 0,01 | 0,67% | 0,19 | 12,67% |
B3 (mg) | 0,5 | 3,13% | 1,8 | 11,25% |
B5 (mg) | 0,00% | 0,00% | ||
B6 (mg) | 0,04 | 2,67% | 0,17 | 11,33% |
B11 / Foliumzuur (ug) | 4 | 1,33% | 13,4 | 4,47% |
B12 (ug) | 0,01 | 0,36% | 0 | 0,00% |
C (mg) | 1 | 1,33% | 21 | 28,00% |
D (ug) | 0 | 0,00% | 0 | 0,00% |
E (mg) | 8,2 | 82,00% | 9,2 | 92,00% |
Vitamine K (ug) | 9,2 | 7,67% | 1,8 | 1,50% |
Natrium (mg) | 0 | 0,00% | 305 | 30,50% |
Kalium (mg) | 500 | 14,29% | 238 | 6,80% |
Calcium (mg) | 50 | 5,00% | 63 | 6,30% |
Fosfor (mg) | 500 | 62,50% | 104 | 13,00% |
IJzer (mg) | 1,8 | 22,50% | 0,8 | 10,00% |
Jodium (ug) | 0,00% | 7,8 | 5,20% | |
Magnesium (mg) | 140 | 46,67% | 19 | 6,33% |
Koper (mg) | 0,55 | 61,11% | 0,17 | 18,89% |
Selenium (ug) | 89 | 161,82% | 4 | 7,27% |
Zink (mg) | 4,12 | 27,47% | 0,53 | 3,53% |
Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Over tapenade
Tapenade is een Provençaals mengsel bestaande uit fijngehakte olijven, kappertjes en ansjovis. De naam is afgeleid van het Provençaalse woord voor kappertjes: ‘tapenas’. Tapenade is populair in de Franse Provence, maar ook in Nederland is het gaandeweg bekend en geliefd geworden.
Tapenade wordt meestal gebruikt als beleg op een toastje of op brood of als smaakmaker in pastasaus. Voor tapenade worden meestal zwarte olijven gebruikt. Vaak wordt er ook olijfolie toegevoegd tot er een smeuïge pasta ontstaat.
Verschillende regio’s hebben hun eigen tapenade-recepten met specifieke kruiden, knoflook, citroensap of brandewijn. Een goede, authentieke tapenade is gemaakt met olijfolie. Veel goedkope varianten in de supermarkt bevatten zonnebloemolie als voornaamste ingrediënt, wat staat voor een inferieure kwaliteit.
Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: