web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van tapenade

De voedingswaarde van tapenade

Voedingswaardetabel van tapenade per 100 gram:

Per 100 g met olijven ADH* met tomaten ADH*
kcal 324 16,20% 291 14,55%
Kj 1337 15,92% 1205 14,35%
Water (g) 57,4 2,87% 56 2,80%
Eiwit (g) 1,8 3,21% 3,1 5,54%
Koolhydraten (g) 5,2 2,00% 24,7 9,50%
Suiker (g) 4,5 10,5
Vet (g) 32,2 46,00% 24,7 35,29%
Verzadigd (g) 4,3 2,6
E.O.V. (g) 17,5 7
M.O.V. (g) 9,1 14,1
Omega 6 (g) 8,9 14
Omega 3 (g) 0,2 0
Cholesterol (mg) 0,9 0
Transvet (g) 0 0
Vezels (g) 3,3 9,43% 4 11,43%
A (mg) 0,039 4,33% 0,059 6,56%
B1 (mg) 0,02 1,82% 0,1 9,09%
B2 (mg) 0,01 0,67% 0,19 12,67%
B3 (mg) 0,5 3,13% 1,8 11,25%
B5 (mg) 0,00% 0,00%
B6 (mg) 0,04 2,67% 0,17 11,33%
B11 / Foliumzuur  (ug) 4 1,33% 13,4 4,47%
B12 (ug) 0,01 0,36% 0 0,00%
C (mg) 1 1,33% 21 28,00%
D (ug) 0 0,00% 0 0,00%
E (mg) 8,2 82,00% 9,2 92,00%
Vitamine K (ug) 9,2 7,67% 1,8 1,50%
Natrium (mg) 0 0,00% 305 30,50%
Kalium (mg) 500 14,29% 238 6,80%
Calcium (mg) 50 5,00% 63 6,30%
Fosfor (mg) 500 62,50% 104 13,00%
IJzer (mg) 1,8 22,50% 0,8 10,00%
Jodium (ug) 0,00% 7,8 5,20%
Magnesium (mg) 140 46,67% 19 6,33%
Koper (mg) 0,55 61,11% 0,17 18,89%
Selenium (ug) 89 161,82% 4 7,27%
Zink (mg) 4,12 27,47% 0,53 3,53%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over tapenade
Tapenade is een Provençaals mengsel bestaande uit fijngehakte olijven, kappertjes en ansjovis. De naam is afgeleid van het Provençaalse woord voor kappertjes: tapenas. Het is een populair gerecht in de Provence, een gebied in het zuidoosten van Frankrijk. Een tapenade wordt meestal ingezet als beleg op een toastje of brood. Ook dient het soms als smaakmaker in een saus voor pasta. De basisingrediënten van tapenade zijn dus olijven en kappertjes. Er worden meestal zwarte olijven gebruikt. Vaak wordt er ook olijfolie toegevoegd tot het mengsel een soort pasta wordt. In verschillende regio’s wordt tapenade vaak anders gekruid, met ingrediënten zoals knoflook, verschillende kruiden, citroensap of brandewijn. Een goede tapenade herken je aan het feit dat het gemaakt is met olijfolie. Veel goedkope varianten in de supermarkt bevatten zonnebloemolie als voornaamste ingrediënt, wat inferieur is aan de echte authentieke variant.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: