Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van zeesla

De voedingswaarde van zeesla

Voedingswaardetabel van zeesla per 100 gram:

Per 100 g / ml Zeesla ADH*
kcal 130 6,50%
Kj 543 6,46%
Water (g) 0 0,00%
Eiwit (g) 22,1 39,46%
Koolhydraten (g) 41,7 16,04%
Suiker (g)
Vet (g) 0,6 0,86%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 0,87 2,49%
A (mg) 0,22
24,44%
B1 (mg) 0,07 6,36%
B2 (mg) 0,48 32,00%
B3 (mg) 10 62,50%
B5 (mg) 0,44 8,80%
B6 (mg) 0,09 6,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 180 60,00%
B12 (ug) 1,3 46,43%
C (mg) 10 13,33%
D (ug) 0 0,00%
E (mg) 1,1 11,00%
Vitamine K (ug) 5 4,17%
Natrium (mg) 117 11,70%
Kalium (mg) 96 2,74%
Calcium (mg) 14,7 1,47%
Fosfor (mg) 160 20,00%
IJzer (mg) 5,3 66,25%
Jodium (ug) 1600 1067%**
Magnesium (mg) 96 32,00%
Koper (mg) 0,8 88,89%
Selenium (ug) 10,5 19,09%
Zink (mg) 1,2 8,00%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
** Door weken en koken in water kan het jodiumgehalte sterk dalen.

Over zeesla
Zeesla wordt in het Latijn ‘Ulva lactuca’ genoemd. Deze zeewiersoort behoort tot de groenwieren en wordt ook wel ‘moerasplant’ genoemd. Dit wier kan alleen groeien op  plaatsen met veel zonlicht en uitsluitend in zout water. Het groeit vrij snel en is een makkelijk te kweken wier. Er kan twee keer van worden geoogst, bij voorkeur in het voorjaar en in de zomer. Dan is zeesla op haar lekkerst.

De naam zegt veel over het uiterlijk van dit zeewier, dat wel wat weg heeft van gewone sla. Het is diep donkergroen van kleur en stevig. Het is een kortgroeiend wier dat ongeveer 50 cm lang wordt en met z’n steel aan de ondergrond bevestigd zit. Zeesla groeit in groepjes en kan zo een klein oppervlak bedekken.

De plant komt voor in veel verschillende zeeën en is wijd verspreid. Het groeit bij voorkeur op stenen of rotsen maar hecht zich ook aan ander wier of aan schelpen.

Verkrijgbaar
Zeesla wordt zowel vers, gedroogd als in vlokken verkocht. Vooral de vlokken zijn gemakkelijk online te vinden. Zeesla wordt ook verwerkt in Japanse salades, spreads en tapenades. Deze producten worden verkocht in biologische supermarkten.

Toepassing
Zeesla heeft een frisse smaak en is vers ook wat knapperig. Het wier is wat zurig maar heeft ook een duidelijke groentesmaak die goed te vergelijken is met spinazie. Je kunt het dus vers verwerken in bijvoorbeeld salades maar ook toevoegen aan soepen en roerbakgerechten. Zeesla is ook zeer geschikt om te drogen in de oven.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: