Een nieuwe studie geleid door de Universiteit van Oxford heeft aangetoond dat een divers microbioom in de darm bescherming kan bieden tegen ziekteverwekkende micro-organismen. De onderzoekers ontdekten dat beschermende bacteriegemeenschappen de groei van schadelijke ziekteverwekkers blokkeren door voedingsstoffen op te nemen die de ziekteverwekker nodig heeft. De bevindingen, gepubliceerd in het tijdschrift Science, zouden kunnen helpen bij het ontwikkelen van nieuwe strategieën om de gezondheid van de darm te optimaliseren.
De menselijke darm herbergt honderden verschillende bacteriesoorten die samen het microbioom vormen. Een belangrijk gezondheidsvoordeel dat deze bieden is bescherming tegen binnendringende ziekteverwekkers die schadelijke infecties kunnen veroorzaken. Maar tot nu toe was het onduidelijk hoe dit beschermende effect tot stand komt en/of bepaalde bacteriesoorten een belangrijkere rol spelen dan andere.
Om dit te onderzoeken testten onderzoekers 100 verschillende darmbacteriestammen afzonderlijk en in combinatie op hun vermogen om de groei van twee schadelijke bacteriële ziekteverwekkers, Klebsiella pneumoniae en Salmonella enterica, te beperken. Individuele darmbacteriën vertoonden een zeer gering vermogen om de verspreiding van een van beide ziekteverwekkers te beperken. Maar wanneer gemeenschappen van maximaal 50 soorten samen werden gekweekt, groeiden de ziekteverwekkers tot 1000 keer minder effectief dan wanneer ze met een individuele soort werden gekweekt.
De onderzoekers ontdekten dat niet alleen de totale diversiteit, maar ook de specifieke samenstelling van de bacteriële gemeenschappen een kritisch effect had op de mate van bescherming. Bepaalde soorten bleken essentieel voor bescherming op gemeenschapsniveau, ook al boden deze soorten op zichzelf weinig bescherming.
De onderzoekers toonden aan dat beschermende bacteriegemeenschappen de groei van ziekteverwekkers blokkeren door de voedingsstoffen op te nemen die de ziekteverwekker nodig heeft. Ze vonden dat de meest beschermende gemeenschappen waren samengesteld uit soorten met sterk overlappende eiwitprofielen met de ziekteverwekkende soorten.
Volgens de onderzoekers zouden deze nieuwe inzichten kunnen worden ontwikkeld tot nieuwe strategieën om schadelijke ziekmakers in de darmen te bestrijden door optimalisatie van de samenstelling van het microbioom. Ze zouden ook kunnen verklaren waarom mensen gevoeliger kunnen worden voor bepaalde ziekteverwekkers na antibiotica behandelingen die de diversiteit van het microbioom kunnen verlagen (Bron: Oxford University).