Hoofdpagina » Nieuws » Groente blijft langer goed door ze goed te verpakken

Groente blijft langer goed door ze goed te verpakken

Volgens onderzoek van het Zwitserse Saldo verliest goed verpakte groente amper vitamine C bij langdurig bewaring. Door de groente in huishoudfolie te wikkelen, kun je de levensduur aanzienlijk verlengen. Komkommer, paprika, aubergine, bloemkool, prei en courgette verliezen op die manier zo goed als geen vitamine C tijdens de opslag. Na een week waren de groenten nog alsof ze zo van het land kwamen, heerlijk knapperig en vers. Onverpakt hadden ze een rubberachtige structuur, verkleuringen en zachte plekken. Nog wel één opmerking, want alleen venkel bleek niet te profiteren van het verpakken: deze bedierf juist sneller.

Volgens het onderzoek van Saldo zijn verse pepers ware vitamine C bommen. Verse chilipepers zijn vitamine C bommen, wie een verse hete peper eet, krijgt meer dan 100 mg vitamine C binnen. Dit is gelijk de hoeveelheid die de Duitse Vereniging voor Voeding aanbeveelt als dagelijkse dosis voor een volwassen persoon. Vitamine C breekt sneller af dan andere stoffen, daarom is het zeer nadelig dat de groenten in meestal niet vers worden gegeten.

Het is een groot probleem dat veel mensen hun groenten in veel gevallen niet vers eten, maar ze een paar dagen in de kelder of koelkast bewaren. De hoeveelheid vitamine C in deze groenten kan dan gemakkelijk teruglopen. Bij opslag breekt deze vitamine sneller af dan de meeste andere nutriënten.

Het laboratorium van Saldo onderzocht eerst de verse groenten voor saldo, die rechtstreeks van het veld van een biologische boerderij kwamen. Vervolgens werden er tien monsters een week gekoeld bewaard, vijf ervan waren onverpakt en vijf waren verpakt in huishoudfolie.

Het resultaat van het onderzoek was dat het goed opslaan van groente het vitaminegehalte nauwelijks verminderde. Zelfs de kwetsbare vitamine C bleef een week lang grotendeels intact. Het maakte zelfs niet uit of het laboratorium de groenten wel of niet verpakt had opgeslagen. Het vitaminegehalte van chilipepers daalde bijvoorbeeld slechts met ongeveer 6 procent: van 160 naar 150 milligram per 100 gram, en dat van bloemkool van 39 naar 34 milligram per 100 gram (-3%). De deskundigen vonden het grootste verlies aan vitamines in courgettes. Maar zelfs deze hadden na een week nog ongeveer 80 procent van het oorspronkelijke vitaminegehalte.

Over het geheel genomen had de venkel echter te lijden van het bewaren in folie: de ingepakte venkelbollen waren na een week verrot en niet meer eetbaar. De onverpakte venkel daarentegen was slechts een beetje rubberachtig, maar toch eetbaar. Venkel was dus de uitzondering: inpakken in folie is optimaal voor alle andere groenten. Paprika, courgettes, komkommers, bloemkool, aubergines en prei zagen er na een week uit alsof ze rechtstreeks van het veld kwamen. Toen ze gegeten werden, waren ze knapperig en vers. Werden ze echter onverpakt bewaard, dan hadden ze zachte plekken, waren ze rubberachtig of hadden ze een bruingele verkleuring.

De tomaten doorstonden de opslag niet goed: alle niet-verpakte varianten bedierven snel. Zelfs van de in plastic verpakte monsters was er na een week slechts één eetbaar. De reden: tomaten stoten na het plukken ethyleengas uit, wat het narijpen bevordert. Daarom moeten tomaten apart van andere groenten worden bewaard.

Het verpakken van groenten kan voedselverspilling tegengaan. Dit helpt ook het milieu. Volgens een studie van de Zwitserse Federale Laboratoria voor Materiaalwetenschap en Technologie uit 2021 veroorzaakt de plastic verpakking van een komkommer slechts één procent van de CO2-uitstoot die de teelt ervan veroorzaakt. Dit betekent dat als het plastic de komkommer beschermt tegen weggooien, het ook een positief effect heeft op het milieu.

Niet elke groente hoort in de koelkast. Groenten als bloemkool, paprika, broccoli, venkel, prei en wortel houden van donker en koud. Je kunt ze het beste bewaren bij ongeveer 5 graden in het groentevak van de koelkast. Tomaten, courgettes en aubergines kunnen niet goed tegen kou. Je kunt ze het beste bewaren op een donkere plaats bij een temperatuur van 12 tot 15 graden – bijvoorbeeld in de kelder of in een onverwarmde kamer.

Hoewel het verpakken van huishoudfolie gunstig kan zijn voor het behoud van groenten, is het niet milieuvriendelijk. Een goed alternatief kunnen BPA-vrije bewaarbakjes zijn. Er zijn zelfs speciale vacuüm bewaarbakjes verkrijgbaar, die de levensduur van groente en fruit nog veel verder kunnen verlengen (bron: Saldo).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.