Hoofdpagina » Nieuws » ‘Het sociale hormoon’ oxytocine wordt ook in de darm gemaakt

‘Het sociale hormoon’ oxytocine wordt ook in de darm gemaakt

Wetenschappers van de Baylor College of Medicine in Houston hebben ontdekt dat bepaalde darmbacteriën de afgifte van het hormoon oxytocine door de darmwand kunnen stimuleren. Dit gebeurt via de afgifte van het hormoon secretine.

Oxytocine is een belangrijk hormoon dat onder andere zorgt voor sociale binding en empathie. Tot voor kort werd gedacht dat het vooral in de hersenen wordt geproduceerd. Recent onderzoek heeft aangetoond dat oxytocine ook in grote hoeveelheden in de darmen wordt aangemaakt, net als andere neurotransmitters zoals serotonine en melatonine. Het onderzoek wijst uit dat de goede darmbacterie Lactobacillus reuteri de productie van oxytocine in de darmwand stimuleert. Dit hormoon kan vervolgens positieve effecten hebben op ons brein en gedrag, zoals het verminderen van angst en stress en het versterken van sociale binding. Deze nieuwe ontdekking toont weer een belangrijke link tussen onze darmen en onze hersenen. Het benadrukt het belang van een gezonde darmflora voor onze geestelijke gezondheid.

Oxytocine is een belangrijk hormoon dat niet alleen sociale interacties en binding bevordert, maar ook een rol speelt bij het regulieren van darmwerking, ontstekingen en de darmwandbarrière. Eerder onderzoek had al aangetoond dat de darmbacterie Limosilactobacillus reuteri verschillende gezondheidseffecten kan hebben, zoals het verminderen van darmontstekingen en het bevorderen van wondgenezing en sociaal gedrag. Deze effecten bleken afhankelijk van oxytocine-signalering. Hoe L. reuteri de afgifte van oxytocine kon stimuleren was echter nog onbekend.

Door RNA-sequencing van afzonderlijke darmcellen ontdekten de onderzoekers nu dat oxytocine aanwezig is in de darmwand, met name in de dunne darm. Vervolgens toonden ze aan dat L. reuteri in staat is de afgifte van oxytocine door de darmcellen te stimuleren. Dit bleek afhankelijk van de afgifte van het hormoon secretine, dat in bepaalde endocriene cellen in de darmwand wordt geproduceerd. L. reuteri stimuleert de afgifte van secretine, dat vervolgens de oxytocine-producerende cellen in de darmwand activeert.

De ontdekking dat oxytocine ook lokaal in de darmwand wordt geproduceerd en afgegeven, werpt nieuw licht op hoe darmbacteriën de darmgezondheid en het functioneren van andere organen kunnen beïnvloeden. De onderzoekers willen nu uitzoeken wat de precieze functie is van oxytocine in de darm en hoe dit samenhangt met de effecten van oxytocine elders in het lichaam. Dit zou op termijn kunnen leiden tot nieuwe aangrijpingspunten voor de behandeling van darmaandoeningen en het bevorderen van de gezondheid via de darmmicrobiota.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.