web
statistics

Is het drinken van alcohol gezond of gevaarlijk?

rode wijnIk heb me altijd afgevraagd wat de wetenschappelijke visie is op alcoholconsumptie. Ik heb enig onderzoek verricht maar de effecten op het lichaam variëren van gezond tot kankerverwekkend.

De klinische wetenschappelijke visie op alcoholgebruik is breed en verschillend. Het is gemakkelijk om onderzoeken te vinden die de voordelen van alcohol aantonen, maar het is even eenvoudig om onderzoeken te vinden die aantonen dat het gevaarlijk is. Je een weg banen door de gegevens is niet niets en het juiste antwoord vinden in de verslagen is nagenoeg onmogelijk. Laten we beginnen met de feiten:

1. Alcohol is verslavend
Een alcoholverslaving is een van de meest begrepen en gevaarlijke risico’s van drinken. Een neiging tot verslaving is vaak familiair, maar kan iedereen treffen die veel drinkt. Geen van de gezondheidsvoordelen van alcohol kan de destructieve gevolgen van een verslaving opheffen en iedereen die drinkt moet oppassen niet in deze vreselijke situatie terecht te komen.

2. Alcohol beschadigt de lever
Afbraak en vertering van alcohol gebeurt in de lever en kan ernstige schade veroorzaken als het in grote hoeveelheden wordt gedronken. Leverbeschadiging kan bijna altijd herstellen als de consumptie van alcohol wordt gestopt.

3. Alcohol wordt geassocieerd met borstkanker
Het drinken van alcohol wordt in zekere mate geassocieerd met een verhoogd risico op borstkanker. Het is waarschijnlijk omdat alcoholgebruik de aromatase  activiteit in het menselijk lichaam verhoogt, dit verhoogt op zijn beurt de oestrogeenproductie. Aromatase is een enzym dat groei, gewicht en seksualiteit beïnvloedt. Een estrogeen onbalans is een bekende oorzaak van borstkanker. Het verband tussen alcoholgebruik en borstkanker wordt echter weer teniet gedaan bij voldoende folaat inname. Folaat of foliumzuur is een vitamine B die in groene bladgroente, fruit en groente (en verrijkte voedingsmiddelen) wordt gevonden. In andere woorden een gezond voedingspatroon verhindert een verhoogd risico op borstkanker als gevolg van alcoholgebruik.

4. Alcohol beschermt tegen dood als gevolg van hartziektes
Alcoholgebruik vermindert uw kans op doodgaan aan een hartaanval door het voorkomen van bloedpropjes. Dit effect is niet gelimiteerd tot rode wijn, alle alcoholische drank ontlokt aanzienlijke bescherming. De verbinding lijkt dosisafhankelijk, wat betekent dat hoe meer men drinkt hoe groter de bescherming. MAAR uiteraard vergroot de kans op bovengenoemde risico’s met elk extra drankje. Voor mannen is de ideale hoeveelheid 2 drankjes per dag, voor vrouwen is dat 1 drankje per dag.

5. Alcohol verhoogt het goede HDL cholesterol
Met mate drinken vermindert eveneens de kans op het krijgen van hartziektes door de verhoging van het gezonde HDL cholesterol zonder het slechte LDL cholesterol te verhogen. Lage HDL is een groot probleem in Amerika en alcohol zou voor sommige mensen een gezonde bijdrage kunnen leveren.

6. Rode wijn kan veroudering remmen
Onderzoek naar veroudering heeft een revolutie ondergaan door de ontdekking van een bestanddeel van rode wijn genaamd resveratrol. Resveratrol heeft laten zien veroudering aanzienlijk te vertragen in verschillende proeforganismen. Alhoewel het effect op mensen nog niet bekend is, wordt rode wijn in verband gebracht met veel voordelen die verder gaan dan de voordelen van alcohol in het algemeen.

7. Rode wijn zou beschermen tegen de ziekte van Alzheimer
Verschillende studies hebben aangetoond dat rode wijn in verband wordt gebracht met verminderd risico op Alzheimer. Dementie is een vernietigende neurologisch degeneratieve aandoening die 1 op de 4 mensen treft boven de leeftijd van 90 jaar. Het mechanisme van de actie is onduidelijk, maar de voordelen kunnen in verband worden gebracht met het effect van rode wijn op vetzuren in het bloed (en daarmee de goede stoffen te vermeerderen) of door het verouderingsproces te vertragen.

8. Alcohol veroorzaakt ongelukken en gedragsproblemen
Zelfs relatief veilige hoeveelheden alcohol kunnen dodelijk zijn in combinatie met het nemen van slechte beslissingen. Als men er voor kiest alcohol te drinken, zou men altijd in een veilige omgeving moeten zijn en hulp moeten kunnen vragen als dat nodig is. Soms veilig zijn, of zelfs meestal veilig zijn is eenvoudigweg niet genoeg.

Er zijn genoeg goede redenen om alcohol te vermijden en de meeste van de voordelen kunnen ook bereikt worden door eenvoudigweg de hoeveelheid of de intensiteit van de dagelijkse fysieke inspanningen op te voeren.

Het bewijs is echter wel overduidelijk dat gematigd alcoholgebruik (1-2 drankjes per dag) de gezondheid kan verbeteren en dus een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl zou moeten of kunnen zijn. Dit geldt ook voor mensen die pas op latere leeftijd beginnen met deze gewoonte.

Tot slot maar zeker niet onbelangrijk, enkele van de gelukkigste momenten in het leven ervaar je door samen met vrienden van een drankje te genieten. En ik garandeer je dat de meeste mensen niet aan de gezondheid van hun hart dachten terwijl ze een genoten van een heerlijke fles wijn. Zo lang je veiligheid voorop stelt, is glimlachen een van de gezondste dingen die u kunt doen. (vertaling Mieke van Kooten)

Wat is jouw favoriete drankje??

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

16 gedachten over “Is het drinken van alcohol gezond of gevaarlijk?”

 1. Volgens mij is het intussen een clichee dat vooral rode een glaasje rode wijn goed is, ook witte wijn is prima maar ook is dagelijks een (1) goed glas bier prima: Wetenschappers in Oregon ontdekten dat in bier een stof zit dat borst- en prostaatkanker afremt: xanthohumol dat alleen in hop voorkomt. Een glaasje bier helpt dus tegen kanker, mits met mate gedronken.
  Het zijn dus vooral de dranken met een beetje alcohol die ok zijn (bier, wijn).

  • In dat geval moet je bier van wat bekende merken gaan uitsluiten. Veel hop dat daarin gebruikt wordt, komt uit een laboratorium en is dus genetisch gemanipuleerd.

 2. Ik wil niet flauw doen of iemands plezier verpesten, maar wetenschappelijk gezien is er geen veilige dosis alcohol. 1.5 glas alcohol per dag doet de kans op kanker met 1% verhogen.
  Ook de positieve impact van alcohol op hart- en bloedvaten geldt alleen voor mensen die al een te hoog cholesterolgehalte hebben. Heb je dit niet, dan heb je er verder ook geen voordeel van.

  Alcohol is een te voorkomen oorzaak van kanker:
  http://www.bumc.bu.edu/2013/02/15/study-shows-alcohol-consumption-is-a-leading-preventable-cause-of-cancer-death-in-the-u-s/

  Een presentatie over alcohol en kanker:
  http://www.amphoraproject.net/files/file/Anderson%20Alcohol%20and%20Cancer.pdf

  • Klopt. Alcohol kan kanker aanjagen, maar hart- en vaatziekte verminderen. Per saldo past zeer matig drinken daarom in een gezonde leefstijl.

   Ook als ik boerenlogica toepas:
   De grootste bron van ziekte is stress. Alcohol elimineert stress, dus wie weet wat daar uit komt? Stress legt namelijk het immuunsysteem plat.

   • Ik had twee alcoholistische ouders en ik kan je verzekeren: alcohol elimineert geen stress!
    Ik heb vaak het gevoel dat mensen die proberen aan te tonen dat alcohol gezond is, een argument zoeken om te kunnen blijven drinken, zonder dat dit botst met hun eigen (gezondheids)principes.
    Je kan misschien beter gewoon toegeven dat alcohol ongezond is, gif voor je lichaam en je geest, en toch zelf zo nu en dan een glaasje drinken omdat je het gevoel zo prettig vindt, daar is niets mis mee. Dat doe ik zelf ook.

 3. ik denk dat de zogenaamde goede kanten van alcohol worden bewezen door statistieken, bijv minder alzheimer, maar in werkelijkheid wordt dit gecamoufleerd door het vroegtijdig overlijden.alcohol is het transportmiddel bij uitstek van schadelijke stoffen die zo het celmembraam voorbij kunnen komen. en zo waarschijnlijk de hoofdoorzaak van kanker.

  • Alle wetenschappelijke onderzoeken ten spijt, als ik een biertje of wijntje drink heb ik altijd de volgende dag een beetje last en ‘snachts om een uur of 4 een bonkend hart.
   En als ik vroeger enkele keren een paar dagen achter elkaar 1 biertje dronk ging ik me ellendig voelen. Stopte ik dan verdween dat gevoel. Dus wat is gezond? Zo lijkt dat er geen gezonde dosis bestaat. Ik ben nooit bij die onderzoeken betrokken geweest.

 4. Ik vraag me dan ook af of de genoemde voordelen van Alcohol waar men het altijd over heeft, überhaupt wel van toepassing zijn op mensen die al (a)Healthy lifestyle er op na houden??

  Alcohol is gewoon een gif met diverse negatieve effecten, bij regelmatig drinken daalt het testosteron van mannen met 23%, niet echt fijn voor je herstelvermogen zeker icm een actieve levensstijl. De voordelen van Resveratrol zijn ook zwaar overdreven, de minimaal aanbevolen dosis Resveratrol is 500 Mg per dag wat overeenkomt met z’n 40 liter wijn. http://www.livestrong.com/article/411745-how-much-red-wine-do-you-need-to-get-enough-resveratrol/ 1 a 2 glazen hebben dan een onmeetbaar voordeel.

  Alcohol is bovenal een gif en een vorm van lege calorieën (0,0 nutriënten) die de lever onnodig zwaar belast. http://www.sparkpeople.com/resource/nutrition_articles.asp?id=563 Zeker mensen die als doel hebben om gezonder te leven en ook wat kilo’s kwijt willen raken zouden geen druppel moeten drinken. Alcohol neemt onze remmingen wat weg waardoor de kans op ongezond snacken toeneemt. Uiteindelijk zet de lever het meeste Alcohol om in vet, tenzij je op lege maag na een vast zou drinken maar ook dat is niet echt gezond.

  Hoewel Alcohol kan helpen om beter in te slapen wordt de versere slaap er wel onrustiger en lichter door, het gevolg, eerder ontwaken. Een goede (diepe) nachtrust is echter essentieel in een gezonde levensstijl en ook daar helpt Alcohol dus niet aan mee.
  http://www.wetenschap24.nl/nieuws/artikelen/2012/februari/Alcohol-cafeine-nachtrust.html Nee het is een extra vorm van stress.

  Als laatste Alcohol werkt vochtafdrijvend wat op zich de kater kan verklaren maar ook er aan bijdraagt dat alle vitaminen en mineralen die men binnenkrijgt met (a)healthy lifestyle net zo hard het lichaam weer verlaten.

  Alcohol is algemeen geaccepteerd genotsmiddel, met fysiologisch gezien alleen maar nadelen, ik kan een 1 a 2 glazen p/d advies dan ook niet rijmen in de context van Ahealthy lifestyle! Wie echt gezond wil leven en zorgt voor goede (oer)voeding, voldoende beweging, ontspanning (no stress) en rust heeft geen Alcohol nodig!

 5. ‘’Zij vragen u (O Mohammed) omtrent alcohol en kansspel. Zeg tegen hun: “In beide is groot nadeel en ook enig voordeel voor de mensen, maar het nadeel is groter dan het voordeel.’’ Qur’an. Surah al-baqarah
  Vers 219.

  Onze schepper zegt dus het voordeel is kleiner dan het nadeel. Simpel dan laten we het met rust. :) life is so simple

 6. Volgens mij is het heel simpel.
  Mijn eerste glas alcoholhoudende drank was op mijn 17e.
  Bij de eerste slok, schrok ik me te pletter.
  Een enorm brandend gevoel in mijn keel, slokdarm.
  Dat voelde echt niet gezond….. Dat voelde echt als GIF.
  Daarna nooit meer alcohol aangeraakt (ben nu 51).
  En al die mensen die zeggen ‘je moet het leren drinken’….
  Vergeet het maar. Ik volg liever mijn gevoel.

 7. Ik denk dat het met alcohol hetzelfde is als met alles. Overal waar te- voor staat is niet goed. Ik drink enkel op feestjes of een keer in een gezellig vrienden samen-zijn. Maar ik weet zeker dat de ontspanning die dat met zich meebrengt zeer positief werkt. Wel de dag erna een extra training doen.

 8. punt 5 verbaasd me wel in deze rubriek, daar ik elders las dat een te hoge cholesterol (of slechte cholesterol) een mythe is van de voedingsindustrie.

 9. Frankly speaking no one can know the meaning exctaly alcohol is good for health or not.caz some say red wine is good for heart.Alcohol is good for the heart patient.Some say it is harmful for lungs.

 10. Punt 7:
  Dementie is een vernietigende neurologisch degeneratieve aandoening die 1 op de 4 mensen treft boven de leeftijd van 90 jaar.

  Boven 90 jaar?

 11. Recentelijk heeft een groot wetenschappelijk onderzoek naar een groot aantal andere onderzoeken over vermeende positieve gezondheidseffecten gehakt gemaakt van deze mythes. Als je gezond bent levert alcohol geen positieve bijdrage, ook niet 1 of 2 glaasjes. Elk glas heeft een negatief effect.tenzij je een ziekte hebt, bijvoorbeelld hart en vaatziektes, waar alcohol enigzins als medicijn lijkt te werken. Maar medicijnen zijn in principe gif, en gezonde mensen nemen geen medicijnen. De waarheid is voor velen vervelend, maar 1 of 2 glazen alcohol heeft dus geen gezondheidsvoordelen vvor gezonde mensen.

Reacties zijn gesloten.