Is het drinken van alcohol gezond of gevaarlijk?

rode wijnIk heb me altijd afgevraagd wat de wetenschappelijke visie is op alcoholconsumptie. Ik heb enig onderzoek verricht maar de effecten op het lichaam variëren van gezond tot kankerverwekkend.

De klinische wetenschappelijke visie op alcoholgebruik is breed en verschillend. Het is gemakkelijk om onderzoeken te vinden die de voordelen van alcohol aantonen, maar het is even eenvoudig om onderzoeken te vinden die aantonen dat het gevaarlijk is. Je een weg banen door de gegevens is niet niets en het juiste antwoord vinden in de verslagen is nagenoeg onmogelijk. Laten we beginnen met de feiten:

1. Alcohol is verslavend
Een alcoholverslaving is een van de meest begrepen en gevaarlijke risico’s van drinken. Een neiging tot verslaving is vaak familiair, maar kan iedereen treffen die veel drinkt. Geen van de gezondheidsvoordelen van alcohol kan de destructieve gevolgen van een verslaving opheffen en iedereen die drinkt moet oppassen niet in deze vreselijke situatie terecht te komen.

2. Alcohol beschadigt de lever
Afbraak en vertering van alcohol gebeurt in de lever en kan ernstige schade veroorzaken als het in grote hoeveelheden wordt gedronken. Leverbeschadiging kan bijna altijd herstellen als de consumptie van alcohol wordt gestopt.

3. Alcohol wordt geassocieerd met borstkanker
Het drinken van alcohol wordt in zekere mate geassocieerd met een verhoogd risico op borstkanker. Het is waarschijnlijk omdat alcoholgebruik de aromatase  activiteit in het menselijk lichaam verhoogt, dit verhoogt op zijn beurt de oestrogeenproductie. Aromatase is een enzym dat groei, gewicht en seksualiteit beïnvloedt. Een estrogeen onbalans is een bekende oorzaak van borstkanker. Het verband tussen alcoholgebruik en borstkanker wordt echter weer teniet gedaan bij voldoende folaat inname. Folaat of foliumzuur is een vitamine B die in groene bladgroente, fruit en groente (en verrijkte voedingsmiddelen) wordt gevonden. In andere woorden een gezond voedingspatroon verhindert een verhoogd risico op borstkanker als gevolg van alcoholgebruik.

4. Alcohol beschermt tegen dood als gevolg van hartziektes
Alcoholgebruik vermindert uw kans op doodgaan aan een hartaanval door het voorkomen van bloedpropjes. Dit effect is niet gelimiteerd tot rode wijn, alle alcoholische drank ontlokt aanzienlijke bescherming. De verbinding lijkt dosisafhankelijk, wat betekent dat hoe meer men drinkt hoe groter de bescherming. MAAR uiteraard vergroot de kans op bovengenoemde risico’s met elk extra drankje. Voor mannen is de ideale hoeveelheid 2 drankjes per dag, voor vrouwen is dat 1 drankje per dag.

5. Alcohol verhoogt het goede HDL cholesterol
Met mate drinken vermindert eveneens de kans op het krijgen van hartziektes door de verhoging van het gezonde HDL cholesterol zonder het slechte LDL cholesterol te verhogen. Lage HDL is een groot probleem in Amerika en alcohol zou voor sommige mensen een gezonde bijdrage kunnen leveren.

6. Rode wijn kan veroudering remmen
Onderzoek naar veroudering heeft een revolutie ondergaan door de ontdekking van een bestanddeel van rode wijn genaamd resveratrol. Resveratrol heeft laten zien veroudering aanzienlijk te vertragen in verschillende proeforganismen. Alhoewel het effect op mensen nog niet bekend is, wordt rode wijn in verband gebracht met veel voordelen die verder gaan dan de voordelen van alcohol in het algemeen.

7. Rode wijn zou beschermen tegen de ziekte van Alzheimer
Verschillende studies hebben aangetoond dat rode wijn in verband wordt gebracht met verminderd risico op Alzheimer. Dementie is een vernietigende neurologisch degeneratieve aandoening die 1 op de 4 mensen treft boven de leeftijd van 90 jaar. Het mechanisme van de actie is onduidelijk, maar de voordelen kunnen in verband worden gebracht met het effect van rode wijn op vetzuren in het bloed (en daarmee de goede stoffen te vermeerderen) of door het verouderingsproces te vertragen.

8. Alcohol veroorzaakt ongelukken en gedragsproblemen
Zelfs relatief veilige hoeveelheden alcohol kunnen dodelijk zijn in combinatie met het nemen van slechte beslissingen. Als men er voor kiest alcohol te drinken, zou men altijd in een veilige omgeving moeten zijn en hulp moeten kunnen vragen als dat nodig is. Soms veilig zijn, of zelfs meestal veilig zijn is eenvoudigweg niet genoeg.

Er zijn genoeg goede redenen om alcohol te vermijden en de meeste van de voordelen kunnen ook bereikt worden door eenvoudigweg de hoeveelheid of de intensiteit van de dagelijkse fysieke inspanningen op te voeren.

Het bewijs is echter wel overduidelijk dat gematigd alcoholgebruik (1-2 drankjes per dag) de gezondheid kan verbeteren en dus een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl zou moeten of kunnen zijn. Dit geldt ook voor mensen die pas op latere leeftijd beginnen met deze gewoonte.

Tot slot maar zeker niet onbelangrijk, enkele van de gelukkigste momenten in het leven ervaar je door samen met vrienden van een drankje te genieten. En ik garandeer je dat de meeste mensen niet aan de gezondheid van hun hart dachten terwijl ze een genoten van een heerlijke fles wijn. Zo lang je veiligheid voorop stelt, is glimlachen een van de gezondste dingen die u kunt doen. (vertaling Mieke van Kooten)

Wat is jouw favoriete drankje??

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.