Hoofdpagina » Nieuws » Onze planeet telt meer dan 1 miljard mensen met obesitas

Onze planeet telt meer dan 1 miljard mensen met obesitas

Obesitas is een groeiend probleem geworden dat meer dan 1 miljard mensen wereldwijd treft. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet. Vergeleken met 1990 is het aantal kinderen en jongeren met obesitas maar liefst verviervoudigd. Bij volwassenen is het aantal gevallen zelfs meer dan verdubbeld.

De cijfers tonen aan dat obesitas in veel landen de meest voorkomende vorm van ondervoeding is geworden, ondanks een daling van ondergewicht. De dubbele last van obesitas en ondergewicht blijft toenemen. Dit benadrukt de noodzaak voor maatregelen om beide vormen van ondervoeding aan te pakken, vooral in armere delen van de wereld.

Obesitas is een medische aandoening waarbij een overmaat aan lichaamsvet de gezondheid schaadt. De belangrijkste oorzaken zijn de verschuiving naar ongezondere voeding, minder lichaamsbeweging en veranderingen in levensstijl. Dit geldt zowel in rijke als in arme landen.

Het onderzoek, uitgevoerd door de NCD Risk Factor Collaboration in samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), analyseerde gegevens van meer dan 200 miljoen mensen. De resultaten laten een zorgwekkende situatie zien. Er is dringend actie nodig van overheden en de voedingsindustrie om gezond eten betaalbaar en aantrekkelijk te maken voor iedereen. Alleen zo kunnen we deze wereldwijde obesitasepidemie een halt toeroepen (bron: Eurakalert).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.