web
statistics

Palmolie en kokosvet bij wet verboden in België?

Wet_hamer_weegschaalTwee senatrices van CD&V (De Vlaamse christendemocratische partij), Sabine de Bethune en Cindy Franssen, hebben recent in België een wetsvoorstel ingediend om transvetten in de voeding te verbieden. Op zich een lovenswaardig initiatief, want het verband tussen transvetten en hart- en vaatziekten is wetenschappelijk bewezen. In landen als Zwitserland, Denemarken, IJsland en Oostenrijk zijn transvetten in de voeding al verboden, net als in de restaurants in New York.

Wat bij het doorlezen van het wetsvoorstel opvalt, is dat kokosolie en palmolie op een sluikse manier mee betrokken worden in het verbod. Palm- en kokosolie zijn samen met cacaoboter de plantaardige oliën die het hoogste gehalte aan verzadigde vetzuren bevatten. Plantaardige verzadigde vetzuren zijn echter absoluut geen transvetten. Integendeel, naast de natuurlijke transvetten van dierlijke oorsprong, ontstaan transvetten precies door de industriële hydrogenering van onverzadigde plantaardige vetten zoals we in margarines aantreffen.

Het is zeer vreemd hoe in de toelichting van dit wetsvoorstel uitvoerig wordt gesproken over de gevaren van transvetzuren, terwijl het verbod op palm- en kokosolie er nauwelijks in toegelicht of verantwoord wordt. Nochtans worden in het wetsvoorstel al deze vetten aan dezelfde strikte norm onderworpen: maximum 2 gram per 100 gram olie of vet. In de toelichting staat dat palmolie en kokosolie “hoogstwaarschijnlijk even schadelijk zijn als transvetzuren”, een bewering die niet kan worden gestaafd door wetenschappelijk onderzoek.

Helemaal hilarisch wordt het, als je bedenkt dat deze plantaardige verzadigde vetten steeds meer als gezondheidsproduct worden gepromoot, terwijl het wetsvoorstel hen afschildert als ongezond. Kokosolie zou beschermen tegen diabetes, cacaoboter wordt door de wetgever als verplicht ingrediënt (minstens 25%) opgelegd om van “echte” chocolade te kunnen spreken, en rode palmolie wordt her en der aangeprezen als een natuurlijk antioxidant.

Is het toeval dat kokos- en palmolie buiten de EU worden geproduceerd, vooral in Azië? Terwijl de EU de derde grootste producent van zonnebloemolie en de grootste producent van olijfolie en raapzaadolie is. Of hoe onder het mom van zorg voor de volksgezondheid een verkapte vorm van protectionisme wordt tot stand gebracht. Follow the money en je snapt de politieke keuzes opeens. (met dank aan Luc van Braekel)

 

Update 25 mei 2013: Naar aanleiding van dit artikel heeft de senaat van het CD&V de volgende reactie naar ons gestuurd:

Geachte,

Dit is een reactie namens beide parlementsleden, namelijk Sabine de Bethune en Cindy Franssen. We willen er graag een beetje nuance in brengen.

Ons wetsvoorstel sluit zich aan bij een beperking van transvetzuren zoals aanbevolen door de Hoge Gezondheidsraad (HGR) in haar advies 8666.

Wat de beperking van kokosolie en palmolie betreft, raadt de HGR af om transvetzuren te vervangen door palmolie en kokosolie. We citeren uit het advies 8666 van de HGR: “2.5. De HGR legt de nadruk op het belang van het vervangen van transvetzuren door oliën of vetten die geen hoog gehalte aan bepaalde verzadigde vetzuren (zoals palmitine-, myristine- en laurinezuur) bevatten.”

De HGR legt zich binnenkort toe op het uitwerken van een gedetailleerd advies over het gebruik van palmolie in vele voedingsmiddelen. Bijgevolg lijkt het ons raadzaam om dit advies af te wachten.

Gelet op het eerste advies (8666) van de HGR hebben wij gemeend dat niet alleen over de problematiek van transvetzuren moet worden gedebatteerd, maar ook over de problematiek rond palmolie en kokosolie. We beseffen dat een Europese regeling veel effectiever en efficiënter zou zijn, maar als politici die ijveren voor de volksgezondheid en verantwoordelijk zijn voor de bescherming van de Belgische consument, willen wij het debat hieromtrent op gang trekken en voeren we overleg met de stakeholders en voedingsdeskundigen, teneinde ons wetsvoorstel te verfijnen en waar nodig bij te sturen.

Zoals je kan opmerken, is ons wetsvoorstel dus zeker niet definitief. Het is vooral belangrijk dat het debat gevoerd wordt in het kader van onze volksgezondheid.

Met vriendelijke groeten,
Bart Croes
Woordvoerder CD&V-Senaatsfractie 0485/82.38.58

 

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

13 gedachten over “Palmolie en kokosvet bij wet verboden in België?”

 1. Het zoveelste schandaal door stommiteit van mensen die denken dat ze het wel weten. Op een ochtend werden ze wakker en bleken in een regering terecht te zijn gekomen. Niet gehinderd door enige kennis en makkelijk te manipuleren door multinationals.
  We zijn wel aan ze overgeleverd.

 2. Hallo Juglen, goed artikel! Nu is het tijd om uit te vinden wie deze politici trachten om te kopen om zo de concurrentie buiten de deur te behouden, ten koste van de volksgezondheid. Want het moet niet gekker worden, alleen al in Brussel zijn er 2000 bedrijven met lobbyïsten dag en nacht bezig om de Europese politici om te kopen met smeergeld.

 3. Ongelofelijk dit soort politieke spelletjes en wat erg dat er zo verwarring wordt gezaaid bij de consument. Hoe kan je nou zulke gezonde producten op de verboden lijst zetten.

 4. kokosvet bevat stoffen die ook in moedermelk zitten
  Ik sta echt versteld hoe stom mensen kunnen zijn er wordt niet meer zelf nagedacht

 5. Ik gebruik sinds oktober 2012 Organic Royal Green (KOKOSOLIE BIOLOGISCH) en mijn LDL is van 4.3 naar 3.8 gegaan en dat was binnen 3 maanden en ik gebruik het op brood in plaats van boter en ik roerbak mijn groenten hiermee

 6. jammer dat voor palmolie tropische bossen worden gekapt en de orang oetan daardoor uitsterft. Ook voor duurzame palmolie worden bossen gekapt.

 7. dat van die palmolie is eigenlijk lang niet slecht… en al die beweerd dat ik nu van loodje ben getikt, is duidelijk nog nooit in malaysie of indonesie geweest… deze twee landen zijn de grootste leverancier van deze olie… en de grootste van deze plantages zijn Borneo en op Sumatra… net nu die eilanden waardat de oeran oetang leeft… en waardat deze nu al door al deze plantages (omdat wij graag onszelf eco willen noemen….maar duidelijk niet veel geven om de prijs die dat heeft) 90% van zijn terein heeft verloren aan al die plantages… nu staat hij op de lijst van dieren die met uitsterving worden bedreigd… dus wat mij betreft.. een goed gegeven wat de palm olie betreft… ik vind dat de oeran oetang evenveel recht heeft om eco te leven net zoals wij.

 8. Wees kritisch op wat je eet en waar het vandaan komt? De ‘gezonde’ voedingsstoffen kunnen vast ook uit andere middelen worden gehaald. Is het nodig om producten te gebruiken die uit ons kostbare regenwoud komen? Dat vinden we blijkbaar interessant en daar willen we geld aan uit geven. Terwijl die zonnebloem uit de achtertuin net zo voedzaam is. Weten we allemaal dat onze broodverbeteraars gemaakt wordt uit Chinees haar? Weten we allemaal dat de rode kleurstof in onze kauwgom gemaakt wordt van een soort mijt? En weet je dat voor palmproducten het regenwoud wordt gekapt? Hebben we dat er echt voor over? Stop met die onzin. Geef liever wat extra geld uit bij de lokale bakker of slager voor pure producten die 10x gezonder zijn dan die opgesmukte zooi uit de supermarkt.

 9. Indonesië heeft over de helft tropisch bos – In West Europa is er allang geen oorspronkelijk bos meer en behalve eekhoorns en n paar herten, reeën en wilde zwijnen, geen grotere dieren. Indonesië heeft de verplichting tot beschermen v bos en dieren zoals orang utans en tijgers op zich genomen alhoewel in sommige regio’s de bevolkingsdichtheid, dus risico op dier-mens conflict, veel hoger is dan in Europa. En ‘n tijger heeft geen probleem om n mens te eten, terwijl geeneen wolf in de bekende geschiedenis ooit n mens heeft gedood.

  Palm Olie plantages bestrijken minder dan 10% v h land – vergelijk dat ‘ns met t landbouwareaal in Europa voor zonnebloem, koolzaad en olijf. Het merendeel van de bedrijven die palm olie maken hebben zich samen met regering gecommitteerd tot duurzaamheid ten aanzien van bossen, dieren en mensen. Dat kan ook omdat olie palmen 10 tot 20 keer zoveel palmolie produceren dan zonnebloemen, mais en koolzaad. Het is dus ‘n VEEL efficienter gebruik van land. Indonesië ligt in de tropen en heeft dus ‘s werelds best foto-synthese, t proces tot plantengroei; t zou dus veel beter zijn voor t beschikbare land om mais te eten en er geen olie v te maken bijvoorbeeld. Nu is Indonesië bezig om de kleine boeren te integreren in duurzame praktijken; dat zijn over 30 miljoen (arme) boeren die nu over 40% vd PO produceren.

  Europa’s budget beschermt de boeren in België en NL en dat protectionisme bepaald zo’n 40% v h gehele budget. Wil Europa n stabielere wereld dan zullen de volkeren in het zuiden echt rijker moeten worden, het beste door zo efficient en duurzaam mogelijk gebruik van hun land. Met dubbele standaarden en pure mythes eigen markt beschermen voert uiteindelijk tot conflict hetgeen tot meer onstabiliteit zal voeren. En zonder palmolie zal dat ook geen lekkere taarten, pizza’s en geen lekkere Belgische chocolade meer (of VEEL minder en VEEL duurder) …. Mijn moeder zei altijd: “met hard samenwerken duurt eerlijkheid het langst (‘t is ook veel gezonder voor de mens)”

Reacties zijn gesloten.