Hoofdpagina » Nieuws » Waarom vegan burgers vaak nog steeds ongezond zijn

Waarom vegan burgers vaak nog steeds ongezond zijn

Volgens deskundigen zijn de plantaardige vervangers zoals burgers en sandwiches in veel fastfoodrestaurants dan wel vegetarisch, ze bevatten vaak erg veel vet, koolhydraten en zout. Steeds meer fastfoodketens brengen vegetarische producten op de markt in een poging om klanten te trekken die van het vlees af willen. Maar ook al zijn de producten vegetarisch of zelfs vegan, ze zijn vaak veel te sterk bewerkt om ze te kunnen zien als gezonde alternatieven voor vlees.

Vegan is hip
Het staat buiten kijf dat een plantaardig voedingspatroon gezond is. Volgens voedingsdeskundigen zouden westerlingen zeker minder vlees moeten gaan eten. Alles bij elkaar genomen zijn er heel veel vleesvervangers te vinden, niet alleen bij fastfoodketens in verschillende delen van de wereld, zoals KFC, McDonald’s of Burger King, maar ook in de supermarkten. Volgens cardioloog dr. Andrew Freeman is het verbouwen van plantaardige eiwitten ook duurzamer en beter voor het milieu dan de vleesproductie, maar aan de vleesvervangers zitten ook een aantal grote nadelen. Eén daarvan is dat vleesvervangers vaak ongezond zijn vanwege de enorme hoeveelheden ongezonde vetten, waardoor hij aanraadt ze niet of heel zelden te eten. Vegaburgers van KFC (Imposter Burger) bijvoorbeeld, blijken net zo veel vetten en calorieën te bevatten als gewone burgers, maar minder eiwitten, meer koolhydraten en meer zout. Dan hebben we het nog niet gehad over de vele toevoegingen en e-nummers. Afgaand op het succes van producenten van vleesvervangers op de beurs lijkt het er ondanks de nadelen op dat ze toch winnen aan populariteit.

Plantaardig, natuurlijk en onbewerkt, daar gaat het om
Freeman stelt dat de basis van een gezond hart- en vatenstelsel en eigenlijk de hele menselijke gezondheid, een voedingspatroon is met volwaardige, onbewerkte en plantaardige producten. Een boterham is in dit verband een veel sterker bewerkt voedingsmiddel dan bijvoorbeeld een salade, ook al zijn beide plantaardig. Het best is het dus om te kiezen voor voeding die zo dicht mogelijk blijft bij hoe het van nature is. Want hoewel vegan fastfood wel kan helpen om de focus te verleggen naar meer plantaardig, is het nog steeds ongezond zolang het zo geraffineerd is en vol zit met suikers en slechte vetten. Om aan de behoefte aan eiwitten te voldoen kun je beginnen met het eten van meer bonen en andere peulvruchten in plaats van vlees. Eet daarnaast vooral meer fruit, groenten, noten en zaden. Volgens Freeman duurt het ongeveer twee weken voordat het verlangen naar dierlijke voeding – vooral afkicken van zuivel kan moeilijk zijn – stopt. Hoewel het plantaardige model misschien nooit volledig zal worden ingevoerd, neemt de vraag ernaar onder consumenten wel nog steeds toe. De deskundigen hopen dat men op een dag zal inzien dat de overgang naar een overwegend plantaardig patroon zeer de moeite waard blijkt te zijn geweest voor de gezondheid.

Conclusie
Artsen en voedingsdeskundigen zijn het erover eens dat een plantaardig dieet en minder vlees eten gezonder is. Deze wetenschap, samen met de vraag naar een ethisch verantwoorde en duurzame voedselproductie, heeft een beweging in gang gezet naar plantaardige vleesvervangers. Hoewel deze producten inderdaad geen vlees bevatten zijn ze vaak wel sterk bewerkt en daarmee niet echt gezonder dan een gewone hamburger of kipsandwich. Overgaan op een meer plantaardig voedingspatroon is prima, maar dan wel op basis van onbewerkte voeding. Fastfood vleesvervangers kun je beter zien als iets lekkers voor nu en dan en niet als een onderdeel van de normale dagelijkse voeding (bron).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.