Vegan choco proteïne milkshake

Eiwitshakes zijn van alledag. Vooral topsporters en mensen die aan krachttraining doen of voor sportprestaties trainen, zoals een marathon, maken er gebruik van. De meest geconsumeerde shakes zijn op basis van wei proteïne. Wei is een zuivelproduct en ontstaat bij het stremmen van melk door de toevoeging van stremsel. Veel voedingstoffen blijven in de wei achter, waaronder de eiwitdeeltjes. Deze wei wordt in poedervorm verkocht en kan worden toegevoegd aan water, vruchtensappen of shakes.

Lang werd gedacht dat plantaardige proteïne, uit granen of peulvruchten, niet zo goed door het lichaam kon worden opgenomen als de dierlijke variant. Nieuw onderzoek laat zien dat dit genuanceerder ligt en dat wanneer eiwit uit peulvruchten en rijst worden gecombineerd deze wel volwaardig zijn. Dit is goed nieuws voor mensen die veganistisch eten of intolerant zijn voor zuivelproducten. Proteïne uit bruine rijst is een van de gezondste plantaardige eiwitpoeders. Het wordt gehaald uit de hele, gekiemde graankorrel en is een mooie eiwitbron met behoorlijk wat aminozuren. Het bevat weinig vet en calorieën en is allergievriendelijk.

Je kunt het gebruiken op dezelfde manier als andere eiwitpoeders. Rijstproteïne heeft een vrij zoete smaak. De dosering is afhankelijk van de voedingswaarde van het product, dit kan onderling wat verschillen. Je kunt het afwisselen of mengen met eiwitpoeder van peulvruchten, zoals erwten. Hierdoor creëer je een compleet aminozuurprofiel. Of combineer het met eiwitten uit zaden zoals quinoa en chiazaad.

Bij dit recept is een gemiddelde dosering genomen. De shake wordt gemaakt met banaan en cacao. Een energie gevende drank voor na het sporten, waarbij de amandelmelk en pindakaas zorgen voor extra eiwitten.

Ingrediënten voor één groot glas, of twee kleine glazen (400 ml)

  • 1 middelgrote, rijpe banaan
  • 250 ml amandelmelk
  • 2 el (rauwe) cacaopoeder
  • 1 schepje (ongeveer 20 gram) bruine rijst eiwitpoeder
  • 1 el pindakaas
  • Optioneel: scheutje honing of ahornsiroop

Bereidingswijze

Voeg alle ingrediënten toe aan een blender of lange beker met staafmixer. Laat draaien tot er een egale massa ontstaat. Schenk in een glas en drink meteen.

Tips/variaties:

  • Vervang de pindakaas door cashewnotenpasta;
  • Je kunt in plaats van amandelmelk ook andere plantaardige melk gebruiken zoals die van haver;
  • Voeg wat vanille toe;
  • Doe wat kokosrasp of havermout bij de shake voor extra vulling;
  • Je kunt de shake ook in een thermosfles meenemen naar de sportschool en daar drinken na je workout;
  • Diverse lekkere plantaardige eiwitpoeders vind je in onze webshop.

Zie voor meer recepten ook mijn boek De receptenwijzer:

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

2 gedachten over “Vegan choco proteïne milkshake”

  1. Zelf maak ik de volgende 100% plantaardige eiwitshake:

    Basis:
    – 45 gram spirulina ( 60% proteïne , 8,5% vet (EPA/DHA))
    – 80 g hennepmeel ( 32%)
    – 50 g pompoenpittenmeel 55%
    – 25 g erwtenproteïne – 92%
    – 25 g bruine rijstproteïne – 80%

    Vega MOD’s:
    – 15 g taurine
    – 5 g beta-alanine
    – 5 g lysine

    Variaties/ extra combo’s:
    – 25 g amandelmeel 56%
    – 25 g chlorella 55%
    – 25 g druivenpittenmeel 18%
    – 30 g rode linzenmeel 20%
    – 30 g lupinemeel 39%

    Smaak: evt. 150 g diepvries mango + 2 middelgrote bananen
    Dit mixen met 1 liter water in een hi-speedblender en alle ingrediënten liefst biologisch ivm microbioom. Goed voor 6 glazen en 3 dagen houdbaar in koelkast.

  2. Ik maak eiwitrijke smoothies door gekookte peulvruchten mee te malen in de blender. Aanzienlijk goedkoper dan welk proteïnepoeder ook.

Een reactie plaatsen