8 redenen waarom rode kool zo gezond is

Rode kool behoort tot de familie van kruisbloemige planten. Tot deze groep horen ook voedzame groenten zoals broccoli, spruitjes en boerenkool. Qua smaak lijkt het op groene kool, maar de rode variant is rijker aan plantenstoffen die verband houden met gezondheidsvoordelen voor onder meer de botten en het hart. Men vermoedt dat rode kool ook ontstekingsremmend werkt en beschermt tegen bepaalde vormen van kanker. Bovendien is het een zeer veelzijdige groente die in allerlei gerechten goed smaakt, zowel rauw, gekookt als gefermenteerd. Hieronder worden 8 wetenschappelijk onderbouwde redenen voor de gezonde eigenschappen van rode kool besproken.

1. Rijk aan voedingsstoffen
Rode kool bevat slechts weinig calorieën, maar des te meer voedingsstoffen. Een portie (90 gram)  rauwe gesneden rode kool bevat de volgende voedingsstoffen (1):

  • Calorieën: 28
  • Eiwitten: 1 gram
  • Koolhydraten: 7 gram
  • Vezels: 2 gram
  • Vitamine C: 56% van de ADH
  • Vitamine K: 28% van de ADH
  • Vitamine B6: 11% van de ADH
  • Vitamine A: 6% van de ADH
  • Kalium: 5% van de ADH
  • Thiamine: 5% van de ADH
  • Riboflavine: 5% van de ADH

Rode kool bevat verder nog een beetje ijzer, calcium, magnesium, fosfor, koper en zink.

Kortom: Rode kool bevat weinig calorieën en het is een goede bron van vezels, vitamine A, C, K en B6. Het bevat ook kleine hoeveelheden van andere vitamines en mineralen.

2. Bevat veel krachtige plantenstoffen
Rode kool is een goede bron van antioxidanten en andere gunstige plantenstoffen die beschermend werken tegen celschade. De antioxidanten zijn onder meer vitamine C, carotenoïden en flavonoïden zoals anthocyaninen en kaempferol. Er zitten vaak zelfs meer van deze stoffen in rode dan in groene kool (2). Er zijn bijvoorbeeld aanwijzingen dat in rode kool ongeveer 4,5 maal zoveel antioxidanten zitten dan in groene koolsoorten (134). Bovendien is rode kool een van de voedingsmiddelen die verhoudingsgewijs veel antioxidanten bieden voor weinig geld (4). Tevens is het een goede bron van sulforafaan, een zwavelrijke verbinding die gevormd wordt als rauwe kool wordt gesneden of fijngehakt. Sulforafaan hangt samen met een betere hartgezondheid en kankerwerende eigenschappen (56).

Kortom: Rode kool is een goede bron van gezonde plantenstoffen en het is ten opzichte van de prijs een van de meest antioxidantrijke groenten.

3. Helpt tegen ontsteking
Rode kool kan werken tegen ontstekingen, waarvan vermoed wordt dat die aan de basis liggen van veel ziekten. Een reageerbuisstudie waarbij een kunstmatig model van de menselijke darm werd gebruikt wees uit dat bepaalde soorten rode kool de biomarkers voor darmontsteking verlaagden met 22-40% (7). Volgens dierstudies is dit ontstekingsremmende effect waarschijnlijk te danken aan sulforafaan, de gunstige zwavelverbinding die in veel kruisbloemige groenten voorkomt (8). Interessant genoeg lijkt het aanbrengen van koolbladeren op de huid te werken tegen ontsteking. Toen volwassenen met artrose bijvoorbeeld dagelijks koolbladeren rond hun knieën wikkelden bleken ze significant minder pijn te ervaren tegen het eind van een 4 weken durende studie. De koolbladwikkels werkten echter wel minder goed dan een plaatselijk aangebrachte pijnstillende gel (9). Koolbladeren lijken bij pas bevallen vrouwen ook te zorgen voor minder pijn, zwelling en ontsteking in de borsten, die ontstaat door de toegenomen melkproductie en bloedtoevoer (10).

Kortom: Rode kool kan ook werken tegen ontsteking en de bijbehorende klachten, zoals pijn, zwelling en ongemak.

4. Kan de hartgezondheid bevorderen
Rode kool kan ook goed zijn voor het hart, waarschijnlijk vanwege de anthocyaninen, flavonoïden die de rode kool zijn karakteristieke kleur geven (11). Een grote studie liet zien dat vrouwen die regelmatig grote hoeveelheden anthocyaninen-rijke voeding aten 11-32% mogelijk minder risico liepen op een hartaanval dan degenen die minder van deze voeding aten (1213). Een hogere inname van anthocyaninen houdt mogelijk ook verband met een lagere bloeddruk en een lager risico op hartziekten (1415). Rode kool bevat meer dan 36 soorten anthocyaninen, waardoor het een uitstekende bron is van deze gezonde stoffen voor het hart (16).

Kortom:  Rode kool is een rijke bron van anthocyaninen, gezonde plantenstoffen die het risico op hartziekten kunnen verlagen.

5. Kan de botten versterken
Rode kool bevat verschillende voedingsstoffen die goed zijn voor de botten, zoals vitamine C en K en een beetje calcium, mangaan en zink (17). Een portie van 90 gram rauwe rode kool bevat bijvoorbeeld rond de 56% van de ADH voor vitamine C, dat een rol speelt bij de botaanmaak en de botcellen beschermt tegen schade (118). Ook is het rijk aan vitamine K1, met iets meer dan een kwart van de ADH per portie van 90 gram (1). Vitamine K1 komt vooral in plantaardige voeding voor, zoals in bladgroenten en kruisbloemige groenten. Vitamine K2 daarentegen komt voor in dierlijke en gefermenteerde producten. Er zijn aanwijzingen dat beide vormen van vitamine K een rol spelen bij het behoud van sterke en gezonde botten. Er is echter meer onderzoek nodig om vast te stellen welke specifieke effecten elk van deze twee hebben (19).

Kortom: Rode kool bevat veel vitamine C en K1, die beide essentieel zijn voor de aanmaak en het behoud van gezonde, sterke botten. Rode kool bevat ook kleinere hoeveelheden botversterkende stoffen, zoals calcium, mangaan  en zink.

6. Kan beschermen tegen bepaalde kankersoorten
Rode kool biedt mogelijk bescherming tegen bepaalde vormen van kanker, maar er is meer onderzoek onder mensen nodig. Volgens deskundigen is dit effect waarschijnlijk te danken aan de sulforafaan en de anthycianinen in rode kool – twee stoffen die vanwege onderzocht op kankerbestrijdende eigenschappen. Volgens onderzoek is er een verband tussen inname van veel kruisbloemige groenten zoals kool en een 18% lager risico op dikkedarmkanker. Er is ook samenhang tussen diëten met veel kruisbloemige groenten en een lager risico op borstkanker (2021). Verder zijn er aanwijzingen dat de sulforafaan in rode kool (en andere kruisbloemigen) tumorcellen kan doden of de groei en uitzaaiing ervan kan voorkomen (22). Volgens cel- en dierstudies zouden anthocyaninen soortgelijke kankerwerende effecten hebben. Anthocyaninen worden gevonden in rode, blauwe en paarse vruchten en groenten, waaronder rode kool (23). Voordat er harde conclusies kunnen worden getrokken moet er wel meer onderzoek onder mensen plaatsvinden.

Kortom: Rode kool bevat gezonde stofjes zoals sulforafaan en anthocyaninen, die het lichaam helpen beschermen tegen bepaalde vormen van kanker. Er is echter meer onderzoek onder mensen nodig om dit te bevestigen.

7. Kan de darmgezondheid bevorderen
Rode kool kan de darmfunctie verbeteren. Er zijn aanwijzingen dat kool ontstekingen in de darmen kan tegengaan en mucositis kan verminderen – een aandoening waarbij beschadigingen ontstaan in de slijmvliezen in het maag-darmkanaal, vaak als bijwerking van kankerbehandelingen (72425). Kool is ook een goede bron van vezels, die zorgen voor gezonde darmen en voor een betere vertering van voedsel. Ongeveer 70% van de vezels zijn onoplosbare vezels, die zorgen voor een betere consistentie van de ontlasting en een betere passage van voeding door de darmen, waardoor het risico op obstipatie afneemt (2627). De andere 30% bestaat uit oplosbare vezels, die als voeding dienen voor de goede darmbacteriën. Deze goede bacteriën produceren daaruit korteketenvetzuren (SFCA’s) zoals acetaat, butyraat en propionaat, die de cellen in de darm voeden (28). Uit onderzoek blijkt dat SCFA’s ook kunnen zorgen voor afname van ontsteking en andere symptomen van darmziekten, zoals de ziekte van Crohn, prikkelbaredarmsyndroom (PDS) en colitis ulcerosa (2829). Ook zijn er enige aanwijzingen dat het drinken van bijna een liter (950 ml) koolsap per dag, 7 – 10 dagen lang, darmzweren kan genezen. De studies die dit aantonen zijn echter verouderd, waardoor er nieuwe studies nodig zijn om deze effecten opnieuw te onderzoeken.

Kortom: Rode kool kan bijdragen aan verbetering van de darmgezondheid (door afname van ontsteking), preventie van darmbeschadiging en behandeling van zweren. Er is echter meer onderzoek nodig naar deze effecten.

Makkelijk in te passen in je dieet
Rode kool is een ontzettend veelzijdige groente. Je kunt het rauw of gekookt eten en het past goed bij allerlei gerechten. Je kunt het bijvoorbeeld stomen en gebruiken als vulling in dumplings, of stoven met rode wijn, azijn, appels, wortels en bieten. Je kunt rode kool ook roosteren of roerbakken met vlees of bonen, of het kan in reepjes gesneden in soepen en warme gerechten worden gebruikt. Rode kool is tevens een leuk uitziend en antioxidantrijk alternatief voor andere koolsoorten in salades en rauwkost. Door het te fermenteren kan er kimchi van gemaakt worden.

Kortom: Rode kool is een makkelijke en smakelijke aanvulling bij allerlei gerechten. Het is veelzijdig en kan rauw, gekookt of gefermenteerd worden gegeten.

Conclusie
Rode kool is een veelzijdige en voedingsstofrijke groente die allerlei gezonde effecten kan hebben, waaronder afname van ontsteking, een gezonder hart, sterkere botten, betere darmfunctie en misschien zelfs een lager risico op bepaalde kankervormen. Bovendien is rode kool eten een van de goedkoopste manieren om gezonde antioxidanten binnen te krijgen (met toestemming vertaald).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.