Hoofdpagina » Nieuws » Blauwe bessen verbeteren geheugen en mentale flexibiliteit

Blauwe bessen verbeteren geheugen en mentale flexibiliteit

Onderzoekers hebben pas ontdekt dat slechts een handjevol blauwe bessen per dag de werking van je brein kan verbeteren. Dat is goed nieuws, want bij ons thuis eten we elke dag wel twee handjes blauwe bessen. In dit artikel bespreken we wat de onderzoekers hebben ontdekt en zoeken we uit hoe we ons brein nog meer kunnen ondersteunen.

Over de studie
In deze gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde studie namen 61 gezonde deelnemers tussen 65 en 80 jaar dagelijks blauwe bessen tot zich. Een andere groep kreeg een placebo toegediend. Na twaalf weken toonden de resultaten aan dat het geheugen van degenen die de bosbessen namen verbeterd was en hun mentale flexibiliteit was toegenomen. Daarnaast was hun bloeddruk ook nog eens lager geworden dan die van de placebogroep. Deze gezondheidsvoordelen zouden vooral te danken zijn aan de anthocyanen, een type polyfenol dat ook voorkomt in andere voedingsmiddelen, zoals aardbeien en paarse groenten. Dit is natuurlijk goed nieuws, want het was al bekend dat bosbessen ook het risico op hart- en vaatziekten kunnen verminderen.

Andere studies ook positief
Deze studie staat niet op zichzelf, want een andere studie uit 2021 bracht ook al aan het licht dat blauwe besjes met name voor het brein gunstige effecten kunnen hebben. Zo kunnen ze de schoolprestaties van kinderen verbeteren en veroudering van de hersenen tegengaan. De onderzoekers zeggen dat de antioxidantwerking van blauwe bessen slechts één van de vele mechanismes is, waarop ze het brein vertroetelen. Volgens hen kunnen blauwe bessen de aderen in het brein schoonhouden, ze kunnen zorgen voor de vorming van nieuwe neuronen en ook het microbioom in de darmen verbeteren. De besjes zijn dus klein, maar hun effect lijkt heel groot. Het gaat dus om een viertrapsraket als ik de onderzoekers mag geloven!

Bestrijdingsmiddelen
Helaas ontdekte het Pesticide Action Network recent dat de blauwe bes in Nederland één van de meest bespoten fruitsoorten is, zelfs nog erger dan aardbeien (1). Het is heel ironisch dat deze bestrijdingsmiddelen juist bekend staan om hun neurodegeneratieve werking en sterke relatie met het ontstaan van alzheimer (2). Het is dus heel belangrijk om blauwe bessen voor gebruik zeer grondig te wassen of voor biologisch te kiezen.

Biologisch heeft de voorkeur
Biologische bessen hebben doorgaans een kiloprijs van € 20,- euro en de reguliere ruim € 15,-. Biologische bessen zijn daarmee slechts 30% duurder, maar voor de mensen met een kleine portemonnee is het een goed te idee om te kiezen voor bio besjes uit de diepvries. De kiloprijs daarvan ligt een stuk lager, namelijk € 11,- per kilo. Een bijkomend voordeel is dat diepvriesbessen minder gevoelig zijn voor schimmel.

Hoe meer bessen te eten?
Blauwe bessen kun je prima uit het handje eten, maar als je dat saai vindt, zijn er nog tal van andere manieren om ervan te kunnen genieten. Een eenvoudige manier om te beginnen is door ze toe te voegen aan je havermoutontbijt. Je kunt ze ook mixen in yoghurt voor een snel en gezond tussendoortje of dessert. Probeer ook eens blauwe bessen toe te voegen aan zelfgemaakte muffins of pannenkoeken. Blauwe bessen kunnen een zoete en sappige aanvulling zijn op een frisse salade. Ze gaan goed samen met spinazie, geroosterde noten, en een lichte vinaigrette. Of maak een verfrissend zomerdrankje, door blauwe bessen te pureren en te mengen met koud water, of voeg ze toe aan een smoothie voor een extra boost. Je kunt blauwe bessen ook gebruiken om zelf sorbetijs mee te maken, heerlijk verfrissend voor in de zomer.

Andere breinboosters 
Hoewel blauwe bessen heel goed zijn voor het brein, is er natuurlijk meer nodig om je hersenen gezond te houden. Drink daarom ook regelmatig koffie (34) en groene thee (56), eet dagelijks donkere chocolade (78) en walnoten (9), en wekelijks vette vis (1011). Verder raden onderzoekers ook aan om in de keuken veel kruiden te gebruiken, zoals kurkuma (1213). Houd ook de inname van vitamine B12, foliumzuur en choline in de gaten, omdat deze belangrijk zijn voor de hersenen. Deze stoffen zitten rijkelijk in eieren, dus zorg ervoor dat je deze regelmatig om het menu zet (1415). Verder zijn voor de volledigheid ook voldoende beweging en slaap buitengewoon belangrijk voor de hersenen (1617).

Verschil bosbes en blauwe bes
Dan nog een laatste tip: bij Albert Heijn in de diepvries liggen biologische bosbessen! Blauwe bessen (Amerikaanse bosbessen) en bosbessen (Europese bosbessen) verschillen in herkomst, grootte, smaak en kleur. Blauwe bessen zijn groot, helderblauw en zoet met een licht vruchtvlees, terwijl bosbessen kleiner, donkerder en zoetzurig zijn met donker vruchtvlees. Bosbessen bevatten hierdoor veel meer anthocyanen en dus meer antioxidanten. Beide zijn erg voedzaam en gezond, maar de bosbes is net ietsje gunstiger.

Slotwoord
Gezond ouder worden draait om het hebben van gezonde gewoontes. Door het eten van bessen als gewoonte te integreren in je dagelijkse voeding, kun je je gezondheid – en in het bijzonder die van je hersenen – enorm verbeteren. Het is dan wel slim om je bessen grondig voor gebruik te wassen of te kiezen voor biologische (diepvries) bessen.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.