web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van knotswier

De voedingswaarde van knotswier

Voedingswaardetabel van knotswier per 100 gram:

Per 100 g / ml Knotswier* ADH**
kcal 343 17,15%
Kj 1435 17,08%
Water (g) 9,75 0,49%
Eiwit (g) 13,25 23,66%
Koolhydraten (g) 71,5 27,50%
Suiker (g) 0
Vet (g) 3,4 4,86%
Verzadigd (g) 0,741
E.O.V. (g) 1,04
M.O.V. (g) 1,039
Omega 6 (g) 0
Omega 3 (g) 0
Cholesterol (mg) 0
Vezels (g) 3,5 10,00%
A (mg) 0 0,00%
B1 (mg) 0,101 9,18%
B2 (mg) 0,425 28,33%
B3 (mg) 7,02 43,88%
B5 (mg) 1,233 24,66%
B6 (mg) 0,21 14,00%
B11 / Foliumzuur  (ug)
B12 (ug)
C (mg)
D (ug)
E (mg) 0,35 3,50%
Vitamine K (ug)
Natrium (mg) 1 0,10%
Kalium (mg) 460 13,14%
Calcium (mg) 18 1,80%
Fosfor (mg) 347 43,38%
IJzer (mg) 2,2 27,50%
Jodium (ug) 18200 12133%***
Magnesium (mg) 231 77,00%
Koper (mg) 1,1 122,22%
Selenium (ug) 8,3 15,09%
Zink (mg) 2,4 16,00%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Gedroogd
** Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
*** Door weken en koken in water kan het jodiumgehalte sterk dalen.

Over knotswier
Knotswier is meer groen dan bruin van kleur en valt, net als kombu, onder de bruinwieren.  Het groeit in lange, dunne puntige slierten met kleine blaasjes of knapzakjes. De blaasjes op de slierten zorgen ervoor dat de plant onder water rechtop komt te staan. Knotswier hecht zich aan rotsen en je vindt het ook op dijken. Wanneer die droogvallen, komt het knotswier tevoorschijn.

Verkrijgbaar
Knotswier groeit in de Noordzee, vooral in Zeeland en het Waddengebied. Als je bij een haven of aan de kust bent, is de kans groot dat je knotswier tegenkomt. Verder komt het voor langs de kusten van de Atlantische Oceaan. Knotswier groeit traag en wordt ongeveer één keer per jaar geoogst. Je kunt zelf op pad gaan om dit zeewier te verzamelen, maar het is ook online en in een aantal speciaalzaken te koop. Vaak in gedroogde vorm of verwerkt tot poeder. Knotswiercapsules zijn geschikt voor de aanvulling van het mineraal jodium. Het is over het algemeen wat goedkoper dan de zeewieren die van ver komen.

Toepassing
Gedroogd knotswier is een goede smaakmaker in brood. Ook kan je er thee van trekken,  bijvoorbeeld in combinatie met gember. Ook kan knotswier worden verwerkt in Aziatische maaltijden zoals sushi. Of laat het in een saus of soep meetrekken voor een zilte smaak. Kook verse knotswier altijd eerst even in ruim water om zo het hoge jodiumgehalte te verminderen.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: