Hoofdpagina » Nieuws » Groenten en fruit in combinatie met lichaamsbeweging kunnen je gelukkiger maken

Groenten en fruit in combinatie met lichaamsbeweging kunnen je gelukkiger maken

Nieuw onderzoek onder leiding van de Universiteit van Kent en de Universiteit van Reading heeft uitgewezen dat de consumptie van groenten en fruit in combinatie met lichaamsbeweging het geluksniveau kunnen verhogen.

Het verband tussen leefstijl en welzijn is al eerder vastgesteld en wordt vaak gebruikt in campagnes voor de volksgezondheid om gezondere voeding en lichaamsbeweging te stimuleren, maar uit nieuwe bevindingen, gepubliceerd door het Journal of Happiness Studies, blijkt dat er ook een positief causaal verband bestaat tussen leefstijl en levenstevredenheid.

Dit onderzoek is het eerste in zijn soort om het oorzakelijk verband tussen geluk, de consumptie van groenten en fruit en lichaamsbeweging te ontrafelen, in plaats van een correlatie te veralgemenen. De onderzoekers, Dr. Adelina Gschwandtner (Kent’s School of Economics), Dr. Sarah Jewell en Professor Uma Kambhampati (beiden van de University of Reading’s School of Economics), gebruikten een instrumentele variabele aanpak om elk effect van geluk op levensstijl uit te filteren. Daaruit bleek dat het vooral de consumptie van fruit en groenten en lichaamsbeweging zijn die mensen gelukkig maken en niet omgekeerd.

Uit de bevindingen blijkt dat het vermogen van individuen om bevredigingen uit te stellen en zelfbeheersing toe te passen een belangrijke rol speelt bij het beïnvloeden van leefstijlbeslissingen, wat op zijn beurt een positief effect heeft op het welzijn. Uit het onderzoek blijkt ook dat mannen meer lijken te bewegen en dat vrouwen meer fruit en groenten eten.

Aangezien het bekend is dat leefstijlziekten wereldwijd een belangrijke oorzaak van slechte gezondheid en sterfte zijn, en het Verenigd Koninkrijk een van de hoogste obesitascijfers in Europa heeft, kunnen deze bevindingen belangrijke implicaties hebben voor het volksgezondheidsbeleid.

Dr. Gschwandtner zei: “Prikkels die het plannen van gezond gedrag ondersteunen, kunnen helpen om langetermijndoelstellingen te versterken, zijn waarschijnlijk vooral nuttig bij het handhaven van een gezonde levensstijl. Als een betere levensstijl ons niet alleen gezonder maakt, maar ook gelukkiger, dan is het een duidelijke win-win situatie.”

Professor Kambhampati zei: “Er is de laatste jaren een grotere verschuiving geweest voor gezondere keuzes in levensstijl. De vaststelling dat het eten van meer groenten en fruit en lichaamsbeweging zowel het geluk als de gezondheid ten goede kan komen, is een belangrijke ontwikkeling. Dit kan ook nuttig blijken voor beleidscampagnes rond milieu en duurzaamheid.”

Hun onderzoekspaper getiteld “Lifestyle and Life Satisfaction: The Role of Delayed Gratification” is gepubliceerd door het Journal of Happiness Studies.

Bron: University of Kent, ScienceDaily, Medical Xpress.

Originele studie: Gschwandtner A, Jewell S, Kambhampati US. Lifestyle and life satisfaction: the role of delayed gratification. J Happiness Stud [Internet]. 20 augustus 2021 [geciteerd 21 september 2021].

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.