Hoofdpagina » Nieuws » Kan cacao hart- en vaatziekten voorkomen?

Kan cacao hart- en vaatziekten voorkomen?

Uit eerder onderzoek weten we dat het eten van cacao ervoor kan zorgen dat je bloeddruk daalt. Aangenomen werd dat cacao en chocola goed zouden zijn voor de cardiovasculaire gezondheid, maar dit was nooit aangetoond met een studie van hoge kwaliteit. Een gerandomiseerde studie met placebogroep (RCT), onderzocht het effect van cacao-extract op de gezondheid van hart- en bloedvaten van ruim 21.000 ouderen. Hieruit blijkt dat cacao-extract het risico om aan hart- en vaatziekten te sterven kan verminderen met 27%. De onderzoekers denken dat het ingrediënt epicatechine verantwoordelijk is voor de gunstige effecten. Epicatechine komt ook voor in rode wijn, groene thee, bramen en soms in de schil van een appel. Dagelijks een stukje pure chocolade kan je geheugen dus ten goede komen. Mocht je hier nu niet zo dol op zijn, dan kun je volgens een ander onderzoek je geheugen ook verbeteren met ander polyfenolrijke voeding. Polyfenolen zijn actieve plantenstoffen in de vorm van onder meer flavonolen, flavonoïden, isoflavonen, anthocyaninen en stilbenen. Deze zijn onder meer te vinden in groenten, fruit en noten.

De gerandomiseerde gecontroleerde studie bekeek het effect van cacao-extract op cardiovasculaire problemen bij 21.442 mensen met een gemiddelde leeftijd van 72 jaar en zonder voorgeschiedenis van kanker of cardiovasculaire ziekte. De deelnemers kregen een supplement met cacao-extract of een neppil om elke dag in te nemen. Het supplement met cacao-extract had een dagelijkse dosis van 500 mg flavanolen (ook wel flavan-3-olen genoemd), waarvan 80 mg het subtype epicatechine was. Het bevatte ook ongeveer 50 mg theobromine en 15 mg cafeïne.

De resultaten
Cacao-extract verminderde het risico op overlijden door hart- en vaatziekten met 27% (absolute risicovermindering van 0,07%), en het verminderde het risico op ernstige cardiovasculaire problemen met 16% (absolute risicovermindering van 0,12%). Het had echter geen effect op het totale aantal cardiovasculaire voorvallen. Andere resultaten verschilden niet veel tussen de groepen.

De meeste mensen denken dat epicatechine het biologisch meest actieve deel van cacao is. In deze studie werd een supplement met 80 mg epicatechine gebruikt. Het is moeilijk om dagelijks zonder een cacao-extract aan 80 mg epicatechine te komen, want je kunt het niet uit slechts één voedingsmiddel halen. Het wordt gemakkelijker als je verschillende epicatechinerijke voedingsmiddelen combineert, zoals pure chocolade, appels, kersen, frambozen, bramen en een kopje groene thee. En om af te sluiten: het chocoladebedrijf Mars betaalde mee aan dit onderzoek, dus ook goed om in je achterhoofd te houden bij dit soort studies (met dank aan Examine.com).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.