Hoofdpagina » Nieuws » Vegan blijkt bij nader inzien vaak helemaal niet vegan

Vegan blijkt bij nader inzien vaak helemaal niet vegan

Een recent onderzoek in de Britse supermarkten toonde aan dat 39% van de producten die als vegan worden aangeprezen, toch eieren of melk bevatten. Dit is problematisch voor consumenten die bewust geen dierlijke producten willen eten, en kan gevaarlijk zijn voor mensen met voedselallergieën voor dierlijke producten. Engeland en de EU hanteren wel drempelwaarden voor sporen van gluten, maar niet voor ingrediënten van dierlijke oorsprong. Het gebrek aan regelgeving vormt een aanzienlijk risico voor mensen met melk- of schaaldierallergieën. In Nederland bleek uit eerder onderzoek dat 46% van de mensen met een allergie die rekening hielden met allergenenlijstjes, toch allergische reacties ervoeren. Je kunt dus niet vertrouwen op de keurmerken die fabrikanten op hun verpakkingen zetten, het blijft daarom belangrijk om zelf de ingrediënten nog even na te lopen.

In een Brits onderzoek bleek dat 39% van de als vegan gelabelde producten in supermarkten toch dierlijke ingrediënten zoals eieren of melk bevatten. Dit is niet alleen misleidend voor consumenten die bewust vegan willen eten, maar kan ook gevaarlijk zijn voor mensen met een allergie voor dierlijke producten. Uit een enquête blijkt dat een groot deel van de Britten denkt dat vegan producten geen enkele dierlijke toevoeging bevatten en veilig zijn voor mensen met een melkallergie.

In het VK en de EU zijn er echter nog geen specifieke regelgevingen die de aanwezigheid van dierlijke ingrediënten op etiketten verplicht stellen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld gluten. Dit vormt een significant risico, vooral omdat 1 op de 6 Britten een vorm van voedselallergie heeft. Ook in Nederland blijkt uit eerder onderzoek dat allergeneninformatie niet altijd accuraat is, wat leidt tot allergische reacties bij consumenten die denken dat ze veilige keuzes maken (Bron: Foodlog).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.