Een grondige metadata-analyse onder mensen met een hoog risico op hart- en vaatziekten wees uit dat een vegetarisch dieet het cholesterolniveau, HbA1c (glucoseniveau) en lichaamsgewicht significant kan verlagen. Er is echter wel een belangrijk detail dat niet over het hoofd gezien mag worden: het vegetarische dieet moet dan alleen onbewerkte voedingsmiddelen bevatten.
De onderzoekers zeggen dat het goed mogelijk is om een vegetarisch dieet te volgen met voedingsmiddelen die rijk zijn aan geraffineerde koolhydraten, gehydrogeneerd vet, HFCS (maïssiroop met een hoog fructosegehalte), suiker, kunstmatige zoetstoffen en keukenzout. Veelvuldig dit soort voeding eten wordt juist in verband gebracht met een hoger risico op cardiovasculaire problemen. Een vegetarisch of strikt plantaardig dieet betekent daarom nog niet automatisch dat dit goed is voor je gezondheid. Het is erg belangrijk om te blijven opletten dat je dieet uit zoveel mogelijk onbewerkte voeding bestaat.
Onderzoekers in Australië hebben een uitgebreide analyse uitgevoerd naar de effecten van een vegetarisch dieet op mensen met een hoog risico op hart- en vaatziekten. Ze ontdekten dat vegetarische diëten over het algemeen gunstig zijn voor het verlagen van ‘slecht’ LDL-cholesterol, bloedsuikerniveaus (HbA1c) en lichaamsgewicht. De bevindingen, gebaseerd op de data van 29 studies met bijna 1900 deelnemers, zijn gepubliceerd in een gerenommeerd medisch tijdschrift.
Het onderzoek liet ook zien dat verschillende soorten vegetarische diëten verschillende effecten kunnen hebben. Bijvoorbeeld, lacto-ovo vegetarische diëten (die wel zuivel en eieren bevatten) waren het meest effectief in het verlagen van LDL-cholesterol. Opmerkelijk is dat mensen die geen caloriebeperking hadden, maar een vegetarisch dieet volgden, meer gewicht verloren dan die met een caloriebeperkt vegetarisch dieet.
Hoewel het algemene effect van een vegetarisch dieet positief lijkt te zijn, is het belangrijk om te weten dat niet alle vegetarische voedingsmiddelen gezond zijn. Vegetarisch eten kan nog steeds hoog zijn in calorieën, zout, en ongezonde vetten, wat het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 kan verhogen. Daarom is het van belang om een goed uitgebalanceerd vegetarisch dieet te volgen (Bron: MedicalXpress).
Originele studie: Wang T, Kroeger CM, Cassidy S, et al. Vegetarian dietary patterns and cardiometabolic risk in people with or at high risk of cardiovascular disease: a systematic review and meta-analysis. JAMA Netw Open. 2023;6(7):e2325658-e2325658.