Glutenvrije pannenkoeken van boekweit en teff (recept)

Pannenkoeken! Wie houdt er niet van deze oer-Hollandse lekkernij? Vaak gegeten als avondmaaltijd maar tegenwoordig kan de pannenkoek op elk moment van de dag. De ‘naturel’ versie is al lang niet meer het enige waar we uit kunnen kiezen. Op internet en in kookboeken worden allerlei nieuwe creaties bedacht.

De traditionele pannenkoek met melk en bloem is alleen niet echt gezond te noemen. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven om een verantwoorde en net zo lekkere pannenkoek op tafel te zetten. De gezonde factor zit zowel in de ingrediëntenkeuze als in het beleg. Kies bijvoorbeeld altijd voor volkorenmeel. Het liefst van haver of een pseudo graan zoals boekweit of quinoa. Lekkere pannenkoekjes bak je ook met amandel- of kokosmeel of een mengsel van banaan en ei.

Laat wat het beleg betreft de poedersuiker en stroop links liggen maar kies voor een basis van groente of fruit. Roer wat boerenkool of spinazie door het beslag. Lekker in combinatie met champignons of geitenkaas. Of bak een appeltje of peer mee en bestrooi achteraf met kaneel en gehakte walnoten. Verwarmd fruit smaakt een stuk zoeter, dus suiker is dan niet meer nodig.

De pannenkoekjes in dit recept zijn gemaakt van boekweit en teff. Boekweit is de laatste jaren behoorlijk bekend geworden bij het grote publiek. Een geliefd alternatief voor graan en fijn om mee te bakken. Teff is wat minder bekend. Het valt onder de grassoorten, maar het is eigenlijk net als boekweit een zaad. De kleine korrels kunnen niet worden gepeld, waardoor we Teff altijd als volkoren mogen beschouwen. De korrels gemalen tot meel kan je uitstekend kunt gebruiken in de keuken.  Het heeft een milde, nootachtige smaak. Het komt oorspronkelijk uit Ethiopië, waar het nog steeds veel wordt gegeten en gebruikt in het traditionele platte brood.

De combinatie van teff en boekweit is erg smakelijk en beide zijn ideaal om pannenkoeken mee te bakken. De verdere ingrediënten van dit recept zijn geïnspireerd op het seizoen van nu, met het frisse van sinaasappel en het kruidige van kaneel. Een lekker recept voor de zondagochtend!

Ingrediënten voor ongeveer 15 kleine pannenkoeken

  • 175 gram boekweitmeel
  • 75 gram teffmeel
  • 2 eieren
  • Rasp van 1 sinaasappel
  • 2 tl kaneel
  • 2 tl vanille-extract
  • 2 tl bakpoeder
  • Flinke snuf zout
  • Kokosolie om in te bakken
  • Water en/of plantaardige melk naar keuze

Bereidingswijze
Klop de eieren los in een kom. Rasp de sinaasappel. Voeg de vanille, kaneel, sinaasappelrasp en zout toe aan de eieren en meng door elkaar. Doe het meel en de bakpoeder erbij en leng aan met water of plantaardige melk tot er een dik pannenkoekenbeslag ontstaat. In dit recept heb ik gebruik gemaakt van een combinatie tussen water en havermelk.
Verhit wat kokosolie in een koekenpan en voeg kleine hoopjes beslag toe. Laat de bovenkant drogen en keer om. Houd de pannenkoeken warm of serveer direct. Lekker met een laagje notenpasta, partjes sinaasappel en wat kokosrasp. Een voorraadje pannenkoeken kan afgesloten in de koelkast bewaard worden. Na afkoelen zijn de pannenkoeken ook in te vriezen.

Tips/variaties:

  • Maak bij de pannenkoekjes een zelfgemaakte saus van blauwe bessen en sinaasappel. Laat 250 gram (diepgevroren) blauwe bessen langzaam warm worden in een steelpannetje. Voeg het sap en vruchtvlees van 1 sinaasappel en wat vanille toe. Verwarm zonder deksel op de pan, maar breng niet aan de kook. Stamp het mengsel fijn en voeg 1 a 2 el chiazaad toe om de saus wat in de binden. Serveer na ongeveer 10 minuten over de pannenkoeken.
  • Vervang het teff- of boekweitmeel eens voor havermeel
  • Voeg het sap van de geraspte sinaasappel toe aan het beslag
  • Als je de smaak van kokosolie niet kunt waarderen, kun je ook prima in roomboter of ghee bakken.
Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.