Vorig jaar heb ik sushi ontdekt en ik ben er dol op! Dat ik dit niet eerder heb ontdekt. Aanvankelijk dacht ik gezond bezig te zijn want sushi heeft een gezond imago. Gaandeweg leerde ik dat de waarheid anders zit dan gedacht. Sushi is gemaakt van rauwe ingrediënten met veel vis en zeewier. Supergezond zou je zeggen. In dit artikel prikken we vele mythes door.
Het sushirestaurant
Je ziet ze steeds meer, de all-you-can-eat sushi restaurants. Voor een vast bedrag kun je een avond helemaal onbeperkt losgaan. Aan het eten verdienen ze niets, aan de drankjes des te meer. Op de kaart staan tal van ‘hapjes’ vergezeld van gefrituurde zaken en mayonaise. Dat is niet gezond, maar dat zal geen nieuws zijn. Maar buiten dat zijn er nog meer zaken niet bepaald gezond te noemen.
De rijst
Veel mensen denken dat je dik wordt van sushi omdat de rijst een dikmakend effect heeft. Dit zit iets anders. De rijst eet je koud. Koude rijst heeft voor het lichaam onverteerbare suikers in de vorm van Resistant Starch. Bovendien is het zetmeel in rijst van het type amylum minder dikmakend dan de amylopectine zetmeel in tarwe. Maar het ware probleem van de sushi ligt in het feit dat ze suiker aan de rijst toevoegen. Dit doen ze om de rijst lekker plakkerig te maken, zodat de sushi niet uit elkaar valt.
De vis
Vis is op zich gezond. Veel mensen klagen over de aanwezige kwik, maar dat is niet het hoofdprobleem. De kwik wordt door de aanwezigheid van selenium amper opgenomen. Het hoofdprobleem is dat het hier om kweekvis gaat. Kweekvis kan hormonaal worden behandeld met o.a. testosteron. Ook krijgt kweekvis preventieve antibiotica. Daarnaast krijgt kweekvis voor een deel graan te eten. Door het graan wordt het niet een bron van omega 3, maar van omega 6 en deze omega werkt ontstekingsbevorderend. Een kilo kweekvis krijgt gemiddeld zes kilo wilde visjes als voer te eten, wat trouwens niet echt milieuvriendelijk is.
De krab in sushi is overigens gewoon Surimi. Surimi is nepkrab dat wordt gemaakt van visresten samen met zetmeel, eiwit, zout, plantaardige oliën, sorbitol, suiker, soja-eiwit, kruiden, kleurstof en smaakstof. Veel kweekvis bevat wel omega 3 maar dit is al deels geoxideerd omdat het voer van slechte kwaliteit is zoals gebroken lijnzaad. Dit is goedkoop in aanschaf, maar helaas al geoxideerd voordat het geconsumeerd wordt. Geoxideerde vetten zijn schadelijk voor de gezondheid.
E-nummers
Veel E-nummers mogen door Europa goedgekeurd zijn, de bijwerkingen die gemeld worden liegen er niet om. De gezonde zeewier wakamé blijkt tal van toevoegingen te bevatten inclusief kleurstoffen:
Verdikkingsmiddel agar, gedroogde champignons, sesamolie, sojabonenpoeder, water, tarwemeel [gluten], tarwebloem [gluten], suiker, zout, specerijen, azijn, fructose, kleurstoffen: curcumine(E100)/briljantblauw(E133), sesam.
Je denkt dus gezonde zeewier vol zeemineralen en jodium te eten, de waarheid is anders. Ook de gember en de wasabi is iets te fel gekleurd om nog gezond te heten.
Natrium
De meeste sojasauzen bij de sushi bevatten extreem veel zout en daarmee veel natrium. De betere sushihuizen hebben over het algemeen de groene kikkoman. Deze is minder zout en daarmee beter dan de rode variant van hetzelfde merk. Sowieso is kikkoman sojasaus beter dan de meeste andere sojasauzen, want die bevatten vaak ingrediënten die niks met sojasaus te maken hebben. De meeste sojasaus is gewoon suikerdrap. Kikkoman is gefermenteerd en kan daardoor meer voedingsstoffen bevatten.
Gezonde sushi
Misschien ben je nu ontmoedigd, maar bedenk wel dat sushi altijd nog gezonder is dan eten bij de snackbar of een fastfood restaurant. Sushi kan heel makkelijk gezond zijn als je het zelf maakt, want dan heb je controle over wat erin gaat. Een restaurant wil geld verdienen en kiest daarom meestal voor inferieure basisgrondstoffen die helaas ten koste gaan van onze gezondheid. Sushi kan dus zeker gezond zijn, maar vooral als je het thuis maakt.
Tips voor gezonde sushi thuis:
- kies voor wilde vis
- gebruik gefermenteerde sojasaus
- koop wasabi & gember die puur natuur zijn
- gebruik ook plantaardige ingrediënten zoals avocado
- geraspte wortel past makkelijk in de rol
- kies voor biologische ingrediënten
Tips voor in het sushirestaurant:
- eet sashimi (sushi zonder rijst)
- vermijd alle crunchy sushi’s
- vraag naar groene kikkoman
- blijf weg van de romige sauzen
- neem niks dat tempura heet (=gefrituurd)
Als je thuis sushi maakt, vormt het een prima bron van omega 3, chlorofyl en zeemineralen zoals jodium. Zelf sushi maken, is misschien even een karwei, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, is het zo gedaan. Bij diverse supermarkten kun je al voor enkele euro’s een sushi-kit aanschaffen, met uitgebreide handleiding. Kom je er dan nog niet uit, dan is YouTube your best friend!