Hoofdpagina » Nieuws » Lichaamsbeweging kan Alzheimer helpen voorkomen

Lichaamsbeweging kan Alzheimer helpen voorkomen

Kan lichaamsbeweging helpen bij het voorkomen van de ziekte van Alzheimer? Uit een groot internationaal onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig intensief sporten een lager risico hebben op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer.

Voor het onderzoek is gekeken naar data van bijna 2,1 miljoen volwassenen zonder geheugenproblemen. De onderzochte personen waren tussen de 37 en 83 jaar oud en zijn gemiddeld 15 jaar gevolgd.

Uit de resultaten komt naar voren dat mensen die regelmatig intensief sporten, zoals hardlopen en zwemmen, 44% minder kans hadden om de ziekte van Alzheimer te krijgen. Wie matig intensief sportte, zoals wandelen, had 15% minder kans. Licht intensieve activiteiten, zoals stretching, gaven geen verlaagd risico.

De onderzoekers denken dat intensief sporten de doorbloeding en stofwisseling in de hersenen verbetert. Dit kan helpen om de hersencellen gezond te houden. Ook kan sporten een gunstig effect hebben op risicofactoren voor dementie, zoals overgewicht en hoge bloeddruk.

Dit onderzoek benadrukt het belang van regelmatige lichaamsbeweging, bij voorkeur intensief, om de hersenen gezond te houden en de kans op dementie op latere leeftijd te verkleinen.

Hoewel de resultaten veelbelovend zijn, zijn meer onderzoeken nodig om de precieze effecten van lichaamsbeweging op de hersenen te begrijpen. Desalniettemin lijkt regelmatig intensief sporten een zinvolle manier om het risico op dementie op latere leeftijd te verkleinen. Mensen die willen beginnen met sporten wordt aangeraden om advies in te winnen bij een huisarts of fysiotherapeut (bron: Examine).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.