Bietencarpaccio met geitenkaas en walnoten (recept)

Dit feestelijke gerecht is ideaal als voorgerecht wanneer je vegetariërs over de vloer hebt. Het staat ook nog eens binnen een mum van tijd op tafel!

Carpaccio kennen we allemaal als bekend Italiaans voorgerecht. Het komt oorspronkelijk uit Venetië maar is tegenwoordig in heel Europa geliefd. Het originele recept bestaat uit dunne plakjes runderlende met een bijpassende dressing. Er zijn allerlei varianten op bedacht zoals carpaccio van tonijn, zalm of kalfsvlees. Nu vegetarisch en veganistisch eten steeds bekender en algemener wordt is er op elk vleesgerecht wel een plantaardig alternatief bedacht. Zo ook wat betreft de klassieke carpaccio.

In dit recept is het rundvlees vervangen door rode biet. Een zeer gezonde groente die in dit seizoen spotgoedkoop in de winkels ligt. Je kunt kiezen voor rauwe bieten en deze zelf koken of de voorgegaarde (in vacuüm verpakte) variant. In de wintermaanden zijn ook de sinaasappelen in het seizoen, aangeleverd uit Spanje. Nu zijn ze op hun lekkerst.
Het leuke van het rundvlees vervangen door rode biet is dat het vrijwel dezelfde kleur en structuur heeft en daarom lijkt het gerecht erg op het origineel. Door andere smaken toe te voegen ontstaat er een lekkere variatie op de bekende carpaccio. Zo is de klassieke dressing vervangen door een variant met rucola.

Recept als voorgerecht, voor 2 personen

  • 2 grote rode bieten (gaar en geschild)
  • 1 kleine sinaasappel
  • 50 gram verse geitenkaas
  • 2 handen walnoten

Voor de dressing:

  • 30 gram rucola + extra voor garnering
  • Flinke scheut olijfolie
  • Scheutje honing
  • Wat citroensap, peper en zout naar smaak

Bereidingswijze

Snijd de rode bieten in heel dunne plakjes. Met een dunschiller of scherp mes bijvoorbeeld. Verspreid dit over twee borden. Pel de sinaasappel en snijd in stukjes. Leg samen met wat verbrokkelde geitenkaas en de walnoten op de bieten.  Mix (met een staafmixer of keukenmachine) de ingrediënten voor de dressing door elkaar. Proef en breng eventueel verder op smaak. Verdeel over de opgemaakte borden. Maak als laatste af met nog wat blaadjes rucola.

Tips/variaties:

  • Vervang de walnoten door pijnboompitten
  • Gebruik partjes appel of peer, of een mix hiervan, in plaats van sinaasappel
  • Liever geen geitenkaas? Blokjes gerookte tofu of tempé smaken ook lekker over dit gerecht. Of strooi er wat extra walnoten over.

Zie voor meer recepten ook mijn boek De receptenwijzer:

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

Een reactie plaatsen