De 11 meest voedingsstofrijke voedingsmiddelen ter wereld

Je kunt maar een bepaalde hoeveelheid voedsel per dag tot je nemen. Om de hoeveelheid voedingsstoffen (nutriënten) te maximaliseren, is het logisch om je ‘calorieënbudget’ zo slim mogelijk te gebruiken. De beste manier om dat te doen is door gewoon die voedingsmiddelen te eten die de grootste hoeveelheid en verscheidenheid aan voedingsstoffen bevatten. Hier volgen de … Lees verder >

10 bewezen gezondheidsvoordelen van kokosolie

Kokosolie is één van de weinige voedingsmiddelen die met recht ‘superfood’ genoemd kunnen worden. De unieke combinatie van vetzuren kan diepgaande positieve effecten hebben op de gezondheid, zoals verlies van vet, een betere hersenfunctie en verschillende andere bijzondere voordelen. Hieronder staat de top 10 van gezondheidsvoordelen van kokosolie, die zijn bewezen door middel van onderzoek op … Lees verder >

Oil Pulling met kokosolie kan zeer positief werken voor je mond en gebit

Ik vind het geweldig als ik nieuwe dingen leer van de reacties die mensen op mijn site achterlaten. Een tijdje terug schreef ik een artikel over kokosolie – een geweldige tropische olie met veel gezondheidsvoordelen. Een paar mensen merkten op dat zij kokosolie gebruiken voor iets dat Oil Pulling heet – het komt ongeveer neer op … Lees verder >

Hoe je een discussie met een voedingsdeskundige kunt winnen

Ik houd van voedingskunde, maar ik haat de manier waarop het onderwerp voeding meestal in de praktijk wordt besproken. Veel diëtisten baseren hun voedingsadviezen niet op de nieuwste wetenschappelijke inzichten (1). De algemene richtlijnen zijn totaal achterhaald. Ze zijn de afgelopen paar decennia nauwelijks aangepast. Zelf ben ik toch maar gestopt om online in discussie te … Lees verder >

Glutensensitiviteit bestaat echt en ‘tarwevrij’ is geen ordinaire hype

Volgens een onderzoek uit 2013 probeert een derde van de Amerikanen actief gluten te vermijden. Maar coeliakie, de ernstigste vorm van glutenintolerantie, treft maar 0,7-1% van de mensen (1). Er bestaat echter wel een andere aandoening, die ‘non-coeliakie’ glutensensitiviteit heet (2). Het betreft een negatieve reactie op gluten bij mensen die geen coeliakie hebben. Deze aandoening … Lees verder >

Granen: Zijn ze nu goed voor je of slecht?

Granen zijn de grootste bron van energie uit voedsel ter wereld. De drie meest geconsumeerde soorten zijn tarwe, rijst en mais. Ondanks de veelvuldige consumptie ervan, zijn de gezondheidseffecten van granen zeer controversieel. Sommigen denken dat graan een essentieel onderdeel is van een gezond dieet, terwijl anderen denken dat het schade berokkent. In de VS raden de gezondheidsinstanties … Lees verder >

9 bewezen gezondheidsvoordelen van kefir

Kefir is in het wereldje van de natuurlijke gezondheid een ware rage. Het bevat een hoog gehalte aan voedingsstoffen en probiotica, en het is ongelooflijk goed voor de spijsvertering en de darmen. Veel mensen beschouwen het als een gezondere en krachtigere versie van yoghurt. Hieronder vind je 9 gezondheidsvoordelen van kefir die door onderzoek worden … Lees verder >

Suiker in babyvoeding onschadelijk?

Volgens velen heeft Foodwatch recent een zeer grote misstap begaan door een tweet de wereld in te sturen waarin staat te lezen dat babyvoeding 35% meer suiker bevat dan cola. Is Foodwatch nu niet langer meer geloofwaardig, waardoor deze organisatie de tent kan sluiten, of zit er toch een kern van waarheid in? Een tweet … Lees verder >

Het glutenvrije dieet: Echt alles wat je hierover dient te weten

Glutenvrij is tegenwoordig een heuse rage. Uit een onderzoek uit 2013 blijkt dat maar liefst 30% van de Amerikanen actief probeert gluten te vermijden (1). Hoewel de schadelijke effecten van gluten omstreden zijn bij gezondheidsexperts, is het wel duidelijk dat verschillende aandoeningen positief reageren op een glutenvrij dieet (2, 3). Gelukkig zijn er veel gezonde en lekkere dingen … Lees verder >