9 redenen waarom overgewicht niet simpelweg een keuze is

In 2016 was de schatting dat ongeveer 30% van de volwassenen in de Verenigde Staten aan obesitas lijdt (1). Veel mensen wijten zwaarlijvigheid aan slechte voedingskeuzes en inactiviteit, maar zo eenvoudig is het niet altijd. Andere factoren kunnen een sterke invloed hebben op het lichaamsgewicht en zwaarlijvigheid, waarvan sommige buiten de controle van een persoon … Lees verder >

Hoeveel eiwitten heb je nodig om gezond te blijven?

Ik kreeg pas vele vragen over een recent Amerikaans onderzoek waaruit zou blijken dat het eten van te veel eiwit, met name het aminozuur leucine, het risico op aderverkalking en hart- en vaatziekten kan verhogen. Volgens de onderzoekers gebeurt dit doordat een te hoge eiwitinname leidt tot een verhoogde activering van immuuncellen die bijdragen aan de … Lees verder >

De 13 gezondste knolgewassen

Rapen, gember en bieten zijn wortel- of knolgroenten die onder de grond groeien. Het toevoegen van deze groenten aan je voedingspatroon kan je gezondheid ten goede komen. Knolgewassen maken al heel lang deel uit van een gezond dieet. Een wortel- of knolgroente is een eetbare plant die onder de grond groeit. Aardappelen, wortelen en uien … Lees verder >

Ademhalingsoefeningen effectiever tegen woede dan afreageren

Woede is een krachtige emotie die veel mensen ervaren en moeite hebben om te reguleren. Hoewel het een wijdverspreide overtuiging is dat het gezond is om stoom af te blazen door te schreeuwen, te slaan of activiteiten te ondernemen die fysieke inspanning vereisen, wijst recent onderzoek uit dat dit juist contraproductief kan zijn. Een grootschalige … Lees verder >

Quorn stilletjes verdwenen uit de Nederlandse supermarkten

Een opmerkzame lezer wees ons erop dat de vleesvervanger Quorn niet langer meer in Nederland verkrijgbaar is. Deze nam contact op omdat ik pas in onze wekelijkse nieuwsbrief positieve onderzoeksresultaten heb gedeeld over dit product vanwege de hoge eiwitkwaliteit. Quorn is een merknaam voor een vleesvervanger op basis van mycoproteïne. Dit is het gefermenteerde mycelium … Lees verder >

Vitamine E vermindert menstruatiepijn

Een recente meta-analyse van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken toont aan dat vitamine E suppletie bij gezonde vrouwen met menstruatiepijn de ernst van de menstruatiepijn kan verminderen. In de meta-analyse werden 8 studies meegenomen met in totaal 1002 gezonde vrouwelijke deelnemers in de leeftijd van 15-30 jaar met primaire dysmenorroe (menstruatiepijn). De studies werden uitgevoerd in Iran … Lees verder >

Vitamine D vermindert depressie en angst bij ouderen

Onderzoek heeft aangetoond dat een adequate inname van vitamine D van groot belang is voor een optimale lichamelijke en geestelijke gezondheid. Hoewel de rol van vitamine D in de botgezondheid goed bekend is, zijn de effecten op de geestelijke gezondheid minder duidelijk. Recent onderzoek heeft echter aanwijzingen gevonden dat een voldoende vitamine D-status verband houdt … Lees verder >

Wat is tapioca en waar is het goed voor?

Tapioca is een zetmeel met weinig voedingswaarde dat wordt verkocht als meel, vlokken of kleine balletjes, ook wel ‘parels’ genoemd. Je kunt het gebruiken als een glutenvrij tarwe-alternatief. Tapioca is een zetmeel dat wordt gewonnen uit cassavewortel. Het bestaat bijna puur uit koolhydraten en bevat heel weinig eiwitten, vezels of andere voedingsstoffen. Tapioca is onlangs … Lees verder >

Probiotica kunnen slechte adem tegengaan

Een recent onderzoek wijst uit dat probiotica een positief effect kunnen hebben op halitose, oftewel een slechte adem. In deze meta-analyse van verschillende gerandomiseerde en gecontroleerde studies werd het effect van probiotica op de ernst van een slechte adem bij volwassenen onderzocht. De resultaten laten zien dat het innemen van probiotica de symptomen van een … Lees verder >

Onderzoekers: ‘suikerbelasting’ kan gezonde voeding betaalbaarder maken

Veel mensen klagen dat gezonde voeding duurder is dan ongezonde voeding. Hier zou wel eens een goede oplossing voor kunnen zijn! Volgens een onderzoek van de Universiteit van North Carolina in Chapel Hill zou een combinatie van extra belastingen op ongezond voedsel en gerichte subsidies op gezonde voeding kunnen leiden tot gezondere boodschappen. Dit geldt … Lees verder >