De top 8 gezondheidsvoordelen van bloemkool

Bloemkool bevat veel voedingsstoffen en plantaardige bestanddelen die het risico op verschillende ziekten, waaronder hartziekten en kanker, kunnen verminderen. Bloemkool is een uiterst gezonde groente en een belangrijke bron van voedingsstoffen. Bovendien is het geschikt voor als je wilt afvallen en is het eenvoudig toe te voegen aan je dieet. Hier zijn 8 wetenschappelijk onderbouwde … Lees verder >

De 4 stimulerende stofjes in thee – en niet alleen cafeïne

Thee bevat 4 stoffen die een stimulerende werking hebben op je hersenen. De bekendste is cafeïne, een krachtig stimulerend middel dat je ook kunt halen uit koffie, frisdrank en energiedrankjes. Thee bevat ook twee stoffen die verwant zijn aan cafeïne: theobromine en theofylline. Ten slotte levert het een vrij uniek aminozuur, L-theanine genaamd, dat een … Lees verder >

Voedingstips tegen jicht: wat te eten en wat te vermijden

Recent stond er in de kranten te lezen dat een eeuwenoud en goedkoop plantenmedicijn tegen jicht ook goed tegen artrose lijkt te werken. Dat herinnerde mij eraan dat ik de afgelopen tijd een aantal volgers heb beloofd om een artikel te schrijven over de natuurlijke mogelijkheden bij jicht, dus hierbij! Jicht is een bepaalde variant van … Lees verder >

9 tekenen dat je niet genoeg eet

Vraag je je ooit af of je wel genoeg eet? Luister naar je lichaam. Als je te weinig eet uit dat zich meestal in fysieke tekenen, zoals constante honger of prikkelbaarheid. Het kan een uitdaging zijn om een matig gewicht te bereiken, vooral in een moderne samenleving waar voedsel voortdurend beschikbaar is. Te weinig calorieën … Lees verder >

Wat is Tahin? Ingrediënten, voedingswaarde, voordelen en nadelen

Tahin (of tahini) is een veelgebruikt ingrediënt in populair voedsel over de hele wereld, waaronder hummus, halva en baba ghanoush. Geliefd om zijn zachte textuur en rijke smaak, kan het worden gebruikt als dip, spread, saladedressing of specerij. Het heeft ook een lange lijst van voedingsstoffen en verschillende gezondheidsvoordelen, waardoor het een must-have is voor … Lees verder >

Wat is een bias en hoe beïnvloedt dit ook jou?

Al meer dan 10 jaar struin ik regelmatig de nieuwste onderzoeken af, op zoek naar pareltjes waarmee ik mijn kennis over voeding en gezondheid kan uitbreiden. De uitkomst van één onderzoek zegt op zich niet zoveel, want het zou goed kunnen dat de betreffende onderzoekers door een gekleurde bril hebben gekeken, waardoor de conclusie niet … Lees verder >

Wat is de gezondste rijstsoort om te eten?

Hoewel sommige rijstsoorten meer vezels, eiwitten of antioxidanten bevatten, passen alle rijstsoorten in een voedzaam, goed afgerond dieet. Rijst, dat in veel landen een basisvoedsel is, voorziet miljarden mensen over de hele wereld van een goedkope, voedzame energiebron. Er zijn vele variëteiten van dit populaire graan die verschillen in kleur, smaak en voedingswaarde. Sommige zijn … Lees verder >

De voedingswaarde en gezondheidsvoordelen van spirulina

Deze week werd mij een studie toegestuurd over het effect van spirulina bij alzheimer. Slechts 500 mg per dag bleek niet alleen de cognitie bij alzheimerpatiënten te verbeteren, ook de glucose- en ontstekingswaarden verbeterden enorm. Het is toch wonderlijk dat een klein beetje van deze algenpoeder hiertoe in staat is. Ik kwam erachter dat het inmiddels … Lees verder >